Anne ve babaların geceleri uykusuz kalmasını, ağlama sesi yüzünden hayattan soğumalarını sağlayan bebekler tatlı oldukları kadar yeri geldiği zaman baş ağrıtabiliyorlar da. Bilhassa bir süre sonra ağlama sesine karşı duyarsızlaşmaya başlayan anne babalar için bebek ağlaması oldukça zor. Ancak bebeğin konuşamadığı için ağladığını düşündüğümüzde onlara da hak vermemek elde değil.
Bebeklerin ağlaması, her şeyden önce bir sorunları olduğunu gösterir çünkü bu durum bebeklerin çevre ile tek iletişim kurma biçimidir. Çoğu anne bebeklerinin ağlaması nedeni ile büyük bir endişe içerisine girer ve kuşkusuz bebeğin konuşamaması yüzünden sorunun ne olduğunu anlamaya çalışır. Yapılan bilimsel araştırmalara göre; dünya genelindeki tüm bebekler, günün ortalama olarak 100 dakikasını ağlayarak geçirmektedir.
Yetişkinler farkında olmasa da bebeklerin ağlamalarının da farklı frekansları vardır ve değişik durumlarda farklı ağlama biçimleri sergilerler. Genel olarak bir bebeğin ağlamasının ilk nedeni, aç olmasıdır. Bebeklerin neden ağladığı uzun yıllar boyunca araştırılmış ve hala da araştırılmaya devam eden bir konudur. Bebeklerde görülen en yaygın ağlama nedenleri; aç olmaları, altlarının pislenmesi, terlemeleri, diş çıkarmaları, üşümeleri, uykusuz kalmalar, anne karnında alıştıkları sesleri duymak istemeleri, gaz sancıları, susamaları ve vücudun gelişiminden kaynaklanan ağlamalar gibi birçok farklı sebepten kaynaklanmaktadır.
Bebelerin ağlama nedenleri içerisinde önemli nedenlerden birisi de, bebeğin bir hastalığa yakalanmasındandır. Bebeklerde hastalık kaynaklı görülen ağlama nedenleri; burun tıkanıklıkları, kulak enfeksiyonları gibi kulak rahatsızlıkları, mide sorunları, bağırsakta görülen sindirim problemleri, nörolojik hastalıklar, üst solunum yolu enfeksiyonları, grip ve nezle gibi hastalıklar, bademcik şişmesi, gıda zehirlenmesi, bağırsak düğümlenmesi olarak sayılabilir. Tüm bu hastalıklar haricinde gelişen diğer birçok hastalıklar da, bebeğin sürekli ağlamasına neden olabilmektedir.
Bebeklerde görülen sürekli ağlama mutlaka bir sorunun habercisidir. Bu tür durumlarda öncelikle bebeğin karnının tok olduğundan, altının temiz olduğundan, ateşinin olmadığından ve gazının olmadığından emin olunması gerekir. Bu tür etkenler kontrol edildikten sonra bebekte hala ağlama devam ediyorsa, vakit kaybetmeden en yakın hastaneye başvurulmalıdır.
Yapılan bilimsel araştırmalar, bebeklerin özellikle anne kucağında ağlamalarının kesildiğini göstermektedir. Annenin bebeği kucağına alması halinde de şayet ağlama devam ediyorsa yapılacak tek şey; bebeğin yatağına yatırılarak birkaç dakika sakinleşmesini beklemektedir. Son olarak unutulmaması gereken konu; bebeklerin nedensiz yere ağlamasının normal olduğu ve gereksiz yere panik yapılmamasına özen gösterilmesidir.
Bebek ağladığında yapılması gereken sorunun neyden kaynaklandığını ve bebeğin neden ağladığını çözmek olmalıdır. Daha sonra bebek kucağa alınıp yatıştırılmalı, varsa problemleri çözülmelidir.