Medeniyetler beşiği Şanlıurfa M.Ö 1. binyıldan beri sürekli olarak bir yaşam alanı olarak kullanıldı ve kullanılmaya devam ediyor. 1984 yılına kadar Urfa adıyla anılan ilimiz bu tarihte adının başına şanlı kelimesini alıp Şanlıurfa olmuştur.
Urfa dini açıdan oldukça önemli bir şehirdi. İbrahim peygamberin doğum yeri olduğu İncil, Kur’an ve Eski Ahit’te geçer. Bu açıdan Urfa inanç turizmi açısından önemli bir merkezdir. Ayrıca Peygamber Eyüp de burada doğmuştur. Balıkgöl çevresinde yeni yapılan bir kazıya göre şehrin geçmişi M.Ö 9500 yılına dayanmaktadır.
Balıklı Göl – Urfa
Urfa toprakları üzerinde Ebla, Akkad, Sümer, Babil , Hitit , Roma , Bizans ve Osmanlı gibi büyük uygarlıklar hüküm sürmüş ve büyük izler bırakmışlardır. Şu an tüm bu uygarlıkların izlerini Şanlıurfa’da bulmak mümkün.
Şehrin en bilinen tarihi ve turistik mekanı Balıklıgöldür. Şanlıurfa’nın güneybatısında kalan bu yer İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğüne inanılan noktadır. Balıklıgöl Şanlıurfa’nın en çok ziyaretçi çeken yerlerinin başında gelir.
Efsane’ye göre devrin hükümdarı Nemrut, putlara tapılmasına karşı savaşan İbrahim Peygamber’i kalenin tepesinden aşağı atar. Burada yanan ateş bir anda suya dönüşür ve peygamberi yakmaz. Göldeki ilk balıkların bu tarihte ortaya çıktığı bir çok kitapta yer alır.
Buradaki balıklar bir çok efsaneye konu olmuştur. Bu balıkları yiyenin zehirlendiği Urfa çevresinde çok bilinen bir efsanedir. Bunun yanında balıkların şifa verici özelliği de bilinmektedir. Özellikle kapanmayan yaraları yiyen balıklar bu bölgede büyük bir iyileşme görülmesini sağlarlar. Bölgede bir çok çay bahçesi ve dinlenme yeri bulmak mümkündür.
Bölgede gezinti yapmak isteyenler için bölgenin tarihi görevli çocuklar tarafından ufak bir ücret karşılığı anlatılmakta. Özellikle valilik izinli yaka kartı olan çocukları seçmenizde fayda var. Çocuklar yem de satıyorlar. Bu yemler dışındaki yemleri satmak yasak. Balıklara yaz günü bu atan Urfalılar da Balıklıgöl’ün ilginç bir görüntüsüdür.
Urfa’nın Balıklıgöl dışında kaleleri, hanları, hamamları, evleri ve köprüleri gezilebilir. Şehir içinde yemek kültürü oldukça gelişmiştir. Bu nedenle Urfa’ya gidip kebap ve tatlı yemeden dönmemek gerekir.
Not: Aşağıdaki video’da Urfa’da bulunan balıkgöl görüntüleri vardır. İyi seyirler dileriz…
http://youtu.be/qd18zIoT-Bo