Bakan Yıldız: Gaz akışını başlattık

Yunan meslektaşının kendisini aradığını ve sıkıntıda olduklarını söylediğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, meslektaşının ricasını kırmadığını ve dün gaz akışını başlattıklarını belirtti.

Bakan Yıldız, Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile Kayseri Düşünce ve Atılım Derneği’nin birlikte organize ettiği ”2023 Türkiye Vizyonunda Kayseri Turizmi” konulu toplantıya katılmak üzere geldiği Kayseri’de gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’de ve özellikle Avrupa’da çok ağır kış şartları yaşandığını ancak Türkiye’de enerji konusunda bir sıkıntı öngörülmediğini söyledi.

Türkiye’ye doğalgaz gelişi konusunda bazı ülkelerden kaynaklanan sıkıntılar yaşandığını buna istinaden de Yunanistan’a Türkiye’den giden doğalgazda bir azalma yaşandığını hatırlatan Bakan Yıldız, önceki gün kendisini telefonla arayan Yunanistan Enerji Bakanı’nın anlattıklarından çok etkilendiğini ve görüşmenin ardından Yunanistan’a dün itibariyle doğalgaz akışının başlatıldığını bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yunanistan’ın da içinde bulunduğu Avrupa kıtasında ağır kış şartları nedeniyle 600’e yakın kişinin hayatını kaybettiğini belirterek şunları söyledi:

”Geçen hafta gerek batı hattında, gerek Azerbaycan ve İran doğalgaz boru hatlarından kaynaklanan sıkıntılardan dolayı Yunanistan’a verilen doğalgazda basınç düşüklüğü olmuştu. Gazı verememiştik. Önceki gün Yunan meslektaşım beni aradı. Zor durumda ve sıkıntıda olduklarını söyledi. Şahsen ben dayanamadım, çünkü aynı şeyleri bizler hissediyoruz. Her bakan kendi sorumluluğu çerçevesinde kendi vatandaşlarına bu sıkıntıyı yaşatmak istemiyor.

Ukrayna’ya gittiğimde oradaki meslektaşımdan rica ettim, depolarındaki gazlardan bize biraz gaz verecekler. Biz de bir şeyler yapacağız, dolayısıyla Yunanlı meslektaşımızın ricasını kırmadık. Dün gaz akışını başlattık. Bizler vatandaşımızın her türlü sıkıntısını karşılayabilecek durumdayız. Bu manada bir kesinti öngörmüyoruz. Gerçekten çok olumsuz hava koşulları var. Avrupada soğuktan ölenlerin sayısı 600’e yaklaştı. Türkiye’de de kar yağışından dolayı bazı sıkıntılar yaşanıyor. Ama enerji konusunda bir sıkıntı öngörmüyoruz.”

Olumsuz hava şartlarının insanlar için rahmet olduğuna inandığını da kaydeden Bakan Yıldız, vatandaşların özelikle bu günlerde çok daha dikkatli olmaları tavsiyesinde bulunarak, şöyle devam etti:

”Olumsuz hava şartları yaşanıyor ama bu aslında rahmet. Kar yağışı nedeniyle hidroelektrik santrallerimize inşallah su dolmu