Ayaklarda yanma, ateşlenme şikayetiyle DR’a giden insanların sayıları oldukca fazladır. Bu kişiler özellikle geceleri ayaklarının yandığının ateşlendiği, söylerler. Kimi hastalar gece ayaklarının ateşlenmesiyle uykudan uyandıkları ayaklarını soğuk suyla yıkamalarına rağmen 5-10 dakika sonra ayaklarında tekrardan yanma olduğunu söylerler.
Ayak Yanmasının Nedenleri Nedir.
Ayak yanmasının bir den fazla sebebi olabilir. Ayaklardaki yanma ateşlenme şeker hastalığının ön habercisi olabildiği gibi vitamin eksikliğinden de kaynaklanabilir.
AYAKTA YANMA VE VİTAMİNLER
1. B5 VİTAMİNİ (PANTOTENİK ASİT)
Pantotenik asit eksikliği nadir görülür ve özellikle bağırsaklardan gıda emiliminin bozulduğu durumlarda oluşur. Pantotenik asit eksikliğinde depresyon, kişilik değişimleri, kalp hastalığı, sık enfeksiyon, yorgunluk, karın ağrısı, uyku bozuklukları, uyuşma, karıncalanma, kas güçsüzlüğü ve kramplar olur. Özellikle bacaklarda ve ayaklarda yanma oluşur ki buna ‘’yanan ayak sendromu’’ denir.
B5 vitaminine pantotenik asit adı da verilir. Pantotenik asit besinlerden enerji oluşmasında rol aldığı gibi yaşamsal öneme sahip bazı metabolik olaylarda görev yapar. Hücrelerde koenzim A olarak görev yapar.
B5 vitamini. Böbreküstü bezi veya diğer adıyla adrenal bezinden kortizol hormonu salgılanmasında, kolesterolün oluşmasında ve beyindeki asetil kolin isimli çok önemli bir maddenin yapımında rolü vardır.
Stresi giderici bir vitamin olarak, depresyon ve anksiyete tedavisinde faydalıdır. Bağırsakların çalışması, safra, D vitamini ve kırmızı kan hücrelerinin yapımında rol alır. Günlük ihtiyaç 5 mg/gün’dür.
Karaciğer, böbrek, maya, fındık, buğday, yumurta sarısı, brokoli, tavuk, balık, mantar, avokado, tam tahıllar, yoğurt ve süt gibi besinlerde B5 vitamini vardır. Bağırsaklardaki bazı mikroplar (bakteriler) B5 vitamini yaparlar ve bu vitamin bağırsaklardan emilerek faydalı olur.
2. B12 VİTAMİNİ
B12 vitamini eksikliğinde de ayaklarda yanma olabilir.
Diyetle alınan B12 vitamini mideden salgılanan intrensek faktör adındaki bir proteinle birleşerek bağırsaklardan emilir.
Besinlerde bulunan B12 vitaminin bağırsaklardan iyi emilmesi, mide, pankreas ve bağırsakların iyi çalışmasına bağlıdır.
Günlük B12 vitamini ihtiyacı 2.4 mikrogram kadardır.
Bulunduğu Gıdalar
B12 vitamini hayvansal besinlerde yani kırmızı et, tavuk, hindi eti ve balıkta ve çok az oranda sütte ve yoğurtta bulunur. Bitki ve mayada bulunmaz. Bir bardak pastörize sütte 0.9 mikrogram B12 vitamini vardır.
B12 Vitamini Eksikliği
B12 vitamin eksikliği pernisiyöz anemi denen kansızlık durumunda görülür. Pernisiyöz anemi B12 vitaminin bağırsaklardan emiliminin bozulması nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık 60 yaş üzerindeki kişilerde % 2 oranında görülür ve tedavisi için B12 vitamini iğnesi (enjeksiyonu) yapılır. B12 vitamin eksikliği varsa kırmızı kan hücrelerinin büyüdüğü megaloblastik anemi görülür.
B12 eksikliği genellikle et yemeyenlerle (vejetaryenlerde), mide ve bağırsak hastalığı olanlarda görülür. Bunun nedeni de B12 vitamininin çoğunlukla hayvansal besinlerde bulunmasıdır. Midelerinde atrofik gastrit hastalığı olanlarda veya midesi ameliyatla alınanlarda özellikle B12 vitamin eksikliği sık görülür. Bir çalışmada midesinde helikobakter pilori bakterisi olanlarda B12 vitamini eksikliğinin sık görüldüğü ortaya konmuştur. Bazen nadiren kalıtımsal olarak B12 vitamini yetmezliği görülebilir. Yaşlılık ise önemli bir B12 vitamin yetmezlik nedenidir. Yaşlılarda B12 vitamini yetmezliği sık görülür. B12 vitamini eksikliğinde kanda ve idrarda metil malonik asit aratraken kanda ayrıca homosistein yükselir.
B12 vitaminin emilmesini engelleyen ve azlığına neden olan hastalıklar şunlardır:
·Midede atrofi, asit olmaması
·Midede helikobakter pilori bakteri varlığı
·Antibiyotik sonrası bağırsakta aşırı bakteri çoğalması
·Uzun süre şeker hastalığı ilacı olan metformin kullanmak
·Antiasit, H2 reseptör antagonist ve protom pompa inhibitörü denen mide ilaçları kullanmak
·Kronik alkol kullanımı
·Mide ameliyatı geçirenler
·Pankreas bezinin iyi çalışmaması
·Sjögren sendromu
·AIDS hastalığı veya HIV pozitif kişiler
3. ŞEKER HASTALIĞINDA AYAKTA YANMA
Şeker hastalarında sinirlerin etkilenmesi sonucu ayaklrda yanma olabilir. Buna tıp dilinde diyabetik nöropati denir. Bazen şeker hastalığının başlangıcı ayak altlarında yanma ile başlar. Bazen ayak yanması gizli şeker durumunda da ortaya çıkar. Bunların teşhisi için bir ENDOKRİN UZMANINA başvurunuz.
Sinir Hasarının Belirtileri:
Ayaklarda ağrı oluşur ve bu ağrı geceleri ağırlaşır, yürümeyle artar ve zaman zaman oluşur. Ağrı genellikle derinden gelen bir sızlama olarak tarif edildiği gibi bıçak saplanması ya da yanma tarzında bir ağrı da oluşabilir.
Ağrı, hastalar tarafından sıklıkla “yanma, uyuşma, sızlama veya karıncalanma şeklinde tarif edilir. Geceleri hasta yorgun ya da stresli iken arttığı vurgulanır. Bu nedenle ayağını soğuk suya sokan hastalar vardır.
Bazen özellikle ayak tabanında gece alevlenen yanma ağrısı vardır (sıcak kum üzerinde yürümek gibi). Giysi ve ayakkabıların temasından rahatsızlık duymak tipik bir özelliğidir.
Uzun süren nöropatide ufak kaslarda erime-atrofi olabilir. Sinir hasarına bağlı olarak cilt kuruluğu sık görülür.
Teşhis için EMG yapılabilir.
Tedavi:
Sinir hasarının tedavisinde kan şekerinin ayarlanması ilk önceliği alır. Daha sonra trisiklik antidepresan ilaçlar, antikonvülzan ilaçlar veya alfa lipoik asit gibi ilaçlar endokrinoloji ve nöroloji uzmanının kontrolünde kullanılabilir. B1 vitamini, capsaicin kremleri ve ağrıyı gidermek için akupunktur uygulanabilir.
Bu yazılanlar ışığında; sizinde ayaklarınızda yanma /ateşlenme varsa hastalığı geçiştirip dikkate almamazlık etmeden mutlaka uzman bir DR’a muayene olarak gerekli tektikleri yaptırınız. Unutmayın bu türden belirtiler çok ciddi hastalıkların habercisi olabileceği gibi basit bir vitamin eksikliğinden de kaynaklanabilir. Uzman bir DR’a muayene olarak önlemimizi önceden almak bizi çiddi hastalıklardan koruyabilir.
Slm ben hasan 18 yaşındayim iki yıldır ayaklarımda yanma oluyo ve yanma oluncada takıntı yapıyo ve böyle olunca hiçbir iş yapamıyorum. Ayaklarımı beş dakikada bir soğuk su ile yıkamak zorunda kalıyorum ve bu durumdan çok şikayetçiyim on metre kadar yürüyünce yanma oluyo durduk yerde de yanma oluyo yattığımda da yanma oluyo. Her türlü doktora gittim herşey temiz çıkıyo ama temiz değil ışte bu acıyı ben çekiyorum kimse bilmiyo . Şeker hastası değilim. Düz tabanlık var ama çok kişide düz taban ama onlarda öyle oluyo nden bende oluyo ? Bana lütfen yardımcı olun…
kardeş bol bol krem sür bol bol sebze ye inşallah iyileşir
BİN YILDIZLI OTELDE BİR SAAT — LEYLA ŞAHİN KİTABI OKUDUK YUKARIDAKİ REKLAMDA VERDİĞİNİZ ÇOK AMA ÇOK BEĞENDİK YALNIZ İKİNCİ BASKI NE ZAMAN HEPİMİZİN OLSUN İSTİYORUZ… HALA HER CÜMLESİ AKLIMIZDA İYİ GÜNLER…
Slm ben ahmet annemin ayakları yanıyor acaba çok yorulduğundan mı oluyo cevap verebilirmisiniz ?
kendimi bildim bileli , sürekli olmasada arada bir ayaklarım yanar ! yaz kış evin içinde çorapsız dolaşırım. ( oğlum yere basma çocuğun olmaz der dururdu babam annem) değil çocukluk daha 8-10 aylık bebek iken bile patiklerimi ağzımla çıkarır atarmışım. yaşım 35 bu yaşıma kadar daha bir kez olsun doktora gitmedim! (kırık çıkık dışında) kafanıza takmayın böyle şeyleri , büyütmeyin , hastalık icad etmeyin , icad çıkarmayın kendinize ! bende şu var bu var kesin şöyleyim kesin böyleyim diye diye hasta ediyorsunuz kendinizi !!! bana hiç bir şey olmaz diyin , emin olun hiç bir şey olmaz size ! doktora gitmeye yer aramayın ! kafaya taka taka , evham ede ede hasta ediyor millet kendini ! farkında olmadan dua ediyor ! allah ım bana hastalık ver , hastalık çıksın bende diye ! kafayı o yönde çalıştıra çalıştıra vucudu hücreleri madem öyle gel böyle diyip hastalık üretmeye başlıyor 🙂 hiç bir şeyiniz yok , turp gibisiniz 😉 30 yıl sonra yine gelip yazıcam buraya , sakın kaldırmayın bunu emi ! hadi Allah a emanet.
ayağınızda yanma oldu gece uyandınız çeyrek ekmekten az ekmek le yarım kase yoğurt yedikten sonra 2 bardak su için… yatmadan öncede tuz atmadan salatalık yerseniz iyi olur…
şeker hastalığının teşhisi için endokrin uzmanı şart değil dahiliye doktorları da tanı koyabiliyorlar neden yazıda öyle yazılmış anlamadım galiba bu konuda yeterince bilgisi olmayan birisi tarafından yazılmış bu yazı
Henuz 18,yasindayim neredeyse her gece ayaklarim yaniyor nedeni ne olabilir ?