Kanser türleri arasında en inatçı ve en ağır olanlarından birisi akciğer kanseridir. Kanserin oluşumunda temel etken sigara kullanımıdır. Akciğer kanserinin oluşumunda, sigara dışında bazı etkenlerde mevcuttur. Bunlara kısaca göz atmak gerekirse,
1)Aşırı kirli havalar, akciğer kanserinin oluşumunda etkilidir. Temel olarak kanser, yoğun hava kirliliğinin olduğu bölgelerde daha çok ortaya çıkmaktadır. Sigara içerisinde yer alan ve kanser oluşumuna neden olan maddeler, hava kirliliği sebebiyle etkisini artırmaktadır.
2)Akciğer kanserinin nedenlerinden biriside yoğun petrol ve türevlerini içeren, ağır işçilik gerektiren mesleklerdir.
3)Sigaranın akciğer kanseri üzerindeki etkisi herkesçe bilinmekte. Dengesiz beslenen bireylerin ve yeteri kadar vitamin almayan kişilerin sigara kullanımı ile bu riski artırdıkları görülmüştür.
4)Bazı akciğer hastalıkları da kanserin oluşumunda etkili olmaktadır. Daha önce akciğer hastalıklarından birisine yakalanmış kişilerde akciğer kanseri riski daha fazladır.
5)Akciğer kanseri genler ile bir başka bireye aktarılamamaktadır. Yani kanser doğuştan kazanılan değil sonradan edinilen bir rahatsızlıktır.
Fakat son yıllarda uzmanlarca yapılan araştırmalar, kanserin oluşumunda genlerin etkisi olduğunu söylemektedir. Aile bireyleri tarafından, daha önce benzer belirtileri taşıyan kişiler, kansere daha kolay yakalanmaktadır. Akciğer kanserine karşı ilk alınacak önlem sigaradan uzak durulması ve maske kullanımının alışkanlık haline getirilmesidir. Akciğer kanseri, tedavisinde zorlu ve yorucu bir süreci içinde barındırmaktadır. Tedavi öncesinde kişinin her şeyden önce tedaviyi kabullenmiş olması gerekmektedir.