Şeker Hastalığı ve Tedavisi

Halk arasında Şeker Hastalığı diye bilinen Diabet, günümüz dünyasında çok sık rastlanan hastalıklar arasında başı çekmektedir. Son yıllarda diabet (şeker) hastalığında gözle görülür bir artış olduğu belirtiliyor. Bu artışın nedeni, net olarak bilinmesede doğal olmayan beslenme şeklinin en büyük sebeblerden biri olabileceği üzerinde duruluyor.

Peki Şeker (Diyabet) Hastalığı Nedir, Tedavisi Varmıdır?

Sırasıyla bu soruların cevaplarına geçelim.

Şeker Diyabet Hastalığı Nedir?

Şeker; Pankreasın ürettiği insülinin yetersizliği veya etkisizliğinden kaynaklanır. İnsülin olmayınca, besinlerle aldığımız şeker ve diğer besin unsurları, ihtiyaç duyan hücrelere giremez. Böylelikle, hücreler şekersizlik çekerken, kanda şeker normal değerlerin üstüne çıkar. Kanda şekerin çok artması, zehir etkisi yaratır ve vücudun tüm hücrelerini tahrip eder.
Şeker ve İnsülin
Vücut, sürekli olarak kanda bir miktar şekere (glukoza) ihtiyaç duyar. İnsülin kan dolaşımındaki glukozu hücrelere taşımakla görevlidir. İnsülin pankreas tarafından üretilen bir hormondur.
Hücrelerdeki glukoz, günlük yaşamımızı devam ettirmeyi sağlayacak enerji kaynağıdır.

Şeker hastalığı nasıl meydana gelir

Diyabet, başta karbonhidratlar olmak üzere protein ve yağ metabolizmasını ilgilendiren bir metabolizma hastalığıdır ve kendisini kan şekerinin sürekli yüksek olması ile gösterir. Diyabet hastalarındaki temel metabolik bozukluk, kan yoluyla taşınan glükozun(şekerin) hücrelerin içine girememesidir. Normal koşullarda besinlerden elde edilen veya karaciğerdeki depolardan kana salınan glükoz pankraeas tarafından salgılanan İNSÜLİN hormonunun yardımıyla hücre içine girer ve orada yakılarak enrjiye dönüşür. Hücrelerin üzerinde değişik maddelerin girmesine izin verilen “kapılar” vardır. Bu kapılar normalde kilitlidirler ve uygun “anahtar” varlığında açılırlar. Diyabet, hücrelerin üzerindeki glükoz “kapısının” açılamaması durumudur. Bu örnekten ilerlersek diyabet, anahtar işlevi gören İNSÜLİN hormonu yetersizliğine ve/veya insülinin etkilediği reseptörlerin( hücre kapısındaki kilidin) bozukluğuna bağlı gelişmektedir.

Şeker Hastalığı Belirtileri

Sık sık idrara çıkma,
Aşırı susama,
Bulanık görme,
Halsizlik,bitkinlik,
Beklenmedik kilo kaybı,
Acıkma hissidir,
Mide bulantısı,
Kusma,
Nefes kokusu,
Sık idrar yolu enfeksiyonu,
Adetten kesilme,
Kuru ve kaşıntılı deri,
Yaraların geç iyileşmesi.

Sık sık idrara çıkma (poliüri) hissi vardır.Çünkü kan şekeri yükseldiğinde böbrekler ememedikleri fazla şekeri atmak için çalışırlar.Genellikle kan glukozu 180 mg a ulaştığında idrarda glukoz atılmaya başlar (glikozüri). Uzun zamandır şeker hastası olanlarda bu seviye çok daha fazla yükselmeden idrarda glukoz çıkmayabilir.

İdrarla atılan şeker beraberinde suyun da atılımını sağlar.Böylece oluşan sıvı kaybı ile aşırı susama (polidipsi) hissi oluşur.Bu belirti çoğu zaman hastalar tarafından sadece ağız kuruluğu olarak hissedilir.
Bulanık görmede bu susuzluk periodları esnasında gözdeki glukoz ve su seviyelerindeki değişikliğe bağlıdır.
Hücreler yakıt maddeleri olan glukozu yeterince alamadıkları için halsizlik ve bitkinlik oluşur. Bu kayıp yakıtı yerine koyabilmek için vücutta biriken yağlar yakılmaya başlar ve kilo kaybı ile birlikte aşırı acıkma hissi oluşur.Yağ hücreleri bozularak ketonlara dönüşür ve bu ketonlar idrarla atılır. (ketonüri)Kan şekeri yükselince deri enfeksiyonlarında artış olur.Şeker bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşturur.
Yüksek glukoz düzeyleri sinir harabiyetine sebep olarak geceleri ayak ağrıları ve kramplara sebep olabilir. İnatçı hiperglisemi uzun vadede kalp-damar hastalıkları, böbrek hastalıkları ve görme bozuklukları gibi diabet komplikasyonlarına da sebep olabilir.

Şeker Hastalığının Tedavisi Varmıdır?

Şeker hastalığı için uygulanan  ve araştırma aşamasında bir çok tedavi şekli vardır.

Şu an için rutin tedavide hastalığın tipine ve derecesine göre başlıca tıbbı beslenme (diyet) tedavisi, egsersiz tedavisi, hap tedavisi ( oral antidiyabetikler ) ve insülin iğne tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavi şekilleri ile şekeri düzelmeyen hastalara belli merkezlerde insülin pompa tedavisi uygulanmaktadır.
Bu tedavilerle düzelmeyen ve şeker hastalığının komplikasyonları ilerleyen hastalara pankreas adacık nakli ve pankreas nakli tedavileri uygulanabilmektedir. Bu iki tedavi şekli insülin ihtiyacını tamamen ortadan kaldırabilmesine karşın vücudun nakledilen organları ret etmemesi için insan savunma mekanizmasını baskılayıcı (immünsüpresif) ağır ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçların ciddi yan etkisi olduğundan rutin olarak uygulanmamaktadır. Ayrıca nakledilecek organ veya adacıkları bulmakta ciddi zorluklar mevcuttur. Bununla birlikte şeker hastalığının kesin tedavisi için umut vaat etmektedir ve ciddi araştırmalar devam etmektedir.
Ayrıca gen tedavisi ve kök hüce nakli üzerinde araştırmalar devam etmektedir.

http://youtu.be/0mYTrm2kdfI

Yukardaki videoda şeker hastalığına dair genel bilgiler anlatıyor. Dilerseniz o videoyuda izleyebilirsiniz.

Yorum yapın