Prof. Dr. Cengiz kuday, bel sancısının düzinelerce nedeninin olduğunu belirtip, “bu ağrıların başında varan fıtık ağrısıdır. Bel fıtığında ameliyat kararı verilse dahi, epey mühim bulgu yoksa 3-4 hafta beklenmeli“ diye söyledi.
Florence nightingale hastaneleri nöroşirürji bölüm koordinatörü prof. Dr. Cengiz kuday, bel sancısının neredeyse herkesin şikayetçi olduğu bir rahatsızlık olduğunu söyledi.
Bel ağrımalarına neden bulunan fıtıkla alakalı görsel ve yazılı medyada devamlı havadislerin yer aldığına dikkati çeken kuday, bu durumun da kişilerin kafasını karıştırdığını vurguladı.
Her bel sancısının bel fıtığı olmadığına işaret eden kuday, şöyle konuştu:
“bel fıtıklarının hepsi ameliyat olmaz. Bir bölümü ameliyata idealdir, bir bölümü değildir. Bazen da `ameliyat olmazsan felç olursun` biçiminde hasta korkutuluyor. İstisnai durumlar haricindeki bu 10 bin de 2`dir. Onun dışında kimse felç olmaz. Ameliyat olsa da olmasa bile olmaz. Bel fıtığında ameliyat kararı verilse dahi, epey mühim bulgu yoksa 3-4 hafta beklenmeli. Ben şahsen öteki tedavi şekillerini öneririm. İlaç veririm, istirahat veririm, fizik tedavi öneririm. Bunlara rağmen geçmiyorsa o zaman ameliyat düşünürüm. Ameliyat en son alternatif olmalıdır. “
Bel amelİyati baŞarisiz olursa
Her bel ameliyatını muvaffak olmayabileceğini ortaya koyan kuday, bunun `başarısız bel ameliyatı sendromu` olarak adlandırıldığını söyledi.
Başaramamış bel fıtığı ameliyatlarının en büyük nedeninin yanlış teşhis olduğunu söyleyen kuday, şu şekilde sürdürdü:
“hastanın doktora hastalığını iyi ifade etmesi lazım. Düzinelerce hastalık bel sancısına sebep olabilmektedir, bel fıtığını taklit edebilir. En sık rastladığımız bel adalelerinin kasılması gerilmesi bel sancısına sebep olabilmektedir. Spinal stenoz ( Omurilik kanalı darlığı ) , tümör, bir takım iç rahatsızlıkları, safra kesesi, mide ülseri, malta humması, tüberküloz, kireçlenme, bazı damarsal hastalıklar bel fıtığını kolaylıkla taklit edebiliyor. Anksiyete veya ruhsal hastalıklar bel ağrısı yapabilir. Anksiyete veya depresif ruh hali de denebilir. Çünkü ruh haliyle ağrı eşiği arasında ehemmiyetli bir bağ mevcut. Ruh hali kötü olunca ağrı eşiği düşüyor, dolayısıyla bel kaslarındaki istemsiz bir kasılma bel sancısına sebep olabilmektedir.