çok fazla sıcakların uyku bozukluklarına da yol açabileceğini vurgulayan dr. Sabri derman, ‘yazın olabildiğince havadar ortamda uyuyun’dedi.
Sıcak ve nemli hava pek çok rahatsızlığı tetiklediği gibi uyku düzenini de menfi etkiliyor. Uyku bozuklukları, umumiyetle fizyolojik ve çevresel faktörlere bağlantılı olup ortaya çıkmaktadır. çok fazla sıcaklarda oksijenin oldukça hızlı tükenmesi uyku bozukluklarını da birlikte getirmekte. İnsan vücut ısının gün içerisinde ufak de olsa tertipli bir dalgalanma gösterdiğini anlatan uyku bozuklukları uzmanı dr. Sabri derman, “bu dalgalanma akşama doğru biraz artar. uykuda azalır, sabaha karşı tekrar artmaya başlar. Üstümüz açık olarak ısısı klima ile sabitlenmiş bir odada akşam rahatça uyuduktan sonra sabaha karşı üşüyerek uyanmamızın nedeni, aslında odanın değil içimizin soğumuş olmasından kaynaklanır” diye söyledi. Derman, vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkması şahsın hasta olduğunu, 35’e inmesinin ise şahsın ‘donmak’üzere olduğu biçiminde yorumlandığını söyledi.
Odanizi havalandirin
Yaz sıcaklarında hem bedeni ve hem de ruha sakinlik verecek uyku stratejilerinin olduğunu vurgulayan dr. Derman, temiz havanın mühimliğine değinerek “mümkün olduğunca havadar yerde uyumamız gereklidirî dedi.
yastik seÇİmİne dİkkat!
İyi bir uyku için yastık seçiminin de önemli olduğunun altını çizen dr. derman, ” boynun tabii eğriliğini destekleyen fakat çenenin öne doğru bükülmesine neden olmayan yastıklarda yatın ” şeklinde konuştu. dr. derman, çarşaf, yastık kılıfı ve pikelerin pamuklu olanının rahatlıkla tercih edilebileceğini de dile getirdi.
Şİlte kullanin
dr. derman, şöyle devam etti: ” Özellikle yaşlıların, kalp, tansiyon, ciğer rahatsızlıkları olanların, kilolu şahısların vücutlarını tam destekleyen, vücudun ağırlık noktalarına özel yardımcı sağlayan rahat şiltelerde yatmak uyku kalitesini artıracaktır. .
Yatmadan Önce atiŞtirmayin!
Yaz aylarında akşam yenen yemeklerin de uykusuzluğa neden olabileceğini vurgulayan dr. Derman, son öğün ile yatma saati aralarına en az 3 saat koyulmasını tavsiye etti. Derman, bu zaman diliminin midenin boşalmasına ve yatınca soluk alabilmektedir ve kalp üzerinde basınç olmasını sınırlamak yönünden luzumlu olduğunun önemini vurguladı.