Uzmanlar, bireyin sağlıklı beslenmesini kişinin yaşına aynı zamanda gün içindeki fiziksel aktivitelerine bağlı olarak alması gerekli olan enerjiyi ve besin öğelerini vücuduna almasına ve bunların vücutta etkin şekilde kullanılması durumuna dengeli beslenme demektedir.
Vücudun ihtiyaç duyduğu besin ve enerji değerleri yeteri kadar karşılanmazsa vücut dokuları oluşamadığından yetersiz beslenme durumu ortaya çıkacaktır. Yetersiz beslenme ile karşı karşıya kalmamak için dengeli bir beslenme kişinin yaşamında önemli bir rol oynar eğer dengeli beslenmeye karar verildiyse besinleri daha iyi tanıyarak daha sağlıklı yaşam sürdürülebilir. Besinler; proteinler, yağlar ve karbonhidratlar olmak üzere 3 gruba ayrılır.
Proteinler, genel tabiriyle yapıcı besinler olarak adlandırılır. Kalsiyum ve demir içeriğiyle zengin besin grubundadırlar. Süt, peynir, et, yumurta, fındık, tahıl proteinli besinlere örnektir.
Karbonhidratlar, alet besinler olarak da bilinirler. Vücudun çalışması için gerekli enerjiyi sağlarlar, eksikliği bünyede konsantrasyon azalmasına, hastalanmaya ve bitkinliğe sebep olur.
Yağlar, diğer ismiyle yakıt besinler olarak da bilinirler. Kişinin günlük besin ihtiyacının yüzde beşi yağlardan oluşmalıdır.
Her bireyin yaşamını sürdürebilmesi için günlük belli bir kaloriye ihtiyacı vardır. İhtiyacınız olan kaloriyi basit bir hesapla öğrenebilirsiniz,
Normal gün: Bayanlar, kilo X 37 = günlük kalori ihtiyacı
Erkekler, kilo X 42 = günlük kalori ihtiyacı
Yoğun gün: Bayanlar, kilo X 44 = günlük kalori ihtiyacı
Erkekler, kilo X 51 = günlük kalori ihtiyacı