Dudakların çatlama nedenleri genellikle çevresel faktörlerle ilgili olmaktadır. Bunu dışında bazı vitamin eksikliklerine, bazı hastalıklara bağlı olabilir. Çevresel faktörlerden yazın güneş ve sıcak, kışın ise soğuk ve rüzgar dudakların çatlamasına sebep olabilmektedir. Dudaklar çatlamadan önce kurur ama zaman içerisinde uygun bakım yapılmazsa çatlayabilir.
Özellikle B vitaminleri, dudak çatlaklarında önemli bir vitamindir. A vitamini, fazlalığı ya da eksikliği dudaklarda çatlama yapabilir. Bazı sivilce ilaçlarının kullanımı, genel vücutta kuruma yaptığı gibi dudaklarda da kuruluk yapabilir. Bu tür hastalıklarda uygun tedavilerle zaten bu dudak çatlamaları da toparlanabilmektedir.
Dudak kenarları çatlamaları yaşlılarda çok sık görülmekte. Onlarda diş ile ilgili problemleri olma ihtimali göz ardı edilmemelidir. Bir de yeni diş protezi kullanan kişilerde dudakların kenarlarında çatlama olabilir. Türkiyede bazı prazitik hastalıklarda ve bir de şekeri yüksek olan kişilerde dudakların kenarlarında çatlaklıklar görülebilir.
Dudakların çatlaması nasıl önlenebilir?
Dudaklarınızın bakımını eğer iyi yaparsanız çatlak oluşmasını engelleyebilirsiniz. Bakım için hergün mutlaka dudağınızı nemlendiren, çevresel tüm faktörlerin dudağınıza temas etmesini engelleyen, ruj olabilir, nemlendirici olabilir veya farklı bir bakım malzemesi olup rahatlıkla kullanılabilir. Hiç birşey olmazsa marketlerde satılan katı ve kokusuz vazelinin dudağa sürülmesi de yetecektir.
Marketlerde satılan bazı gıda malzemelerinin dudağa sürülmesinin dudak çatlaklarını önleyebileceği konusunda bir takım inanışlar vardır. Bizler kanıtlanmamış hiç bir bilgiyi tavsiye edemeyiz. O yüzden bizim bilgilerimiz ışığında dudaklara hindistan cevizi ve bal gibi bir takım gıda maddelerinin sürülmesinin dudak çatlaklarına iyi geldiği konusunda herhangi bir bilgi yoktur. Bizim için önemli olan bir konu da dudaklara sürülen kremlerin özellikle yaz boyunca, hatta bazen kışın da olabilir, güneşin yoğun olduğu dönemlerde mutlaka güneş koruyucusu içermeleri ve bunların sıkça kullanılması gerektiğidir. Güneş koruyucuların en az 15 faktörlü olmasını öneriyoruz. Bu şekilde bakım yapılırsa dudaklar hem güneşten korunmuş olacaktır hem de ileri yaşlarda alınan güneş hasarlarına bağlı olarak yaşanabilecek dudak kanserleri de önlenecektir.
Ruju belki alta sürülmüş olan koruyucu bir vazelin tabakasının üzerine sürmek de dudakları hem nemlendirip, hem de kozmetik kullanımına bağlı dudaklardaki alerjileri önlemekte de etkili olabilecektir.
Dudak çatlaması ne tür sorunlara yol açar
Dudak çatlamalarının tedavisi dudak çatlamasının şiddetine göre değişmektedir fakat çatlaklık hafifse, genellikle kişinin dudağında bir rahatsızlık olmakta ve oraya sanki sürekli birşey sürmek ya da bir şekilde yalama ihtiyacı olabilmekte. Bu durum devam ettiği sürece o bölgedeki dudak çatlakları daha da derine inebilmekte, kanamalar, soyulmalar olabilmekte, o alan dudak çevresi dışında yüze, yanağa, çeneye geçebilmekte ve bir süre sonra da açık yaralarda çok rahatlıkla enfeksiyonlar oluşabilmekte. O bölgelerde ağrı, hassasiyet artışı olabilmekte ve kişi yemek yeme ihtiyacını bile karşılayamayacak duruma gelebilmektedir.
Dudak çatlakları, tedavi edilmesse kırazıklık ve çatlama daha da artabilir, kişinin hayatını etkileyebilir. Özellikle ileriki yaşlarda dudak çatlakları tedavi edilemiyorsa o zaman mutlaka altta yatan bir deri kanserinin olabileceği göz ardı edilmemelidir. İlgili doktara gidilip ordan küçük bir biyopsinin alınıp, bu çatlağın adının konmasının doğru olacağını düşünüyoruz.
Dudak çatlakları bunun dışında genellikle estetik problemlere yol açmakta ve estetik problemler insanlar için çok önemlidir. Kişinin ilk bakıştaki, ilk görünüşteki hâli kişiyi ifade etmektedir. O yüzden dudaklar da özellikle kadınlar için oldukça önemlidir. Bu açıdan da dudak çatlakları bizce sosyal anlamda önemli bir problemler yaratabilmektedir.