Parti Meclisi’ne sunulmak üzere hazırlanan Merkez Yönetim Kurulu raporunun içinde yer aldığı iddia edilen bilgilere göre, CHP görevlilerinden bir kısım kişilerin kendi partilerine oy vermediği görüldüğü adına bir tespitte bulunulmuş. Bugün gazetesinin ortaya attığı bu iddialar akıllara ciddi soru işaretlerini getirirken, konuyla alakalı olarak NTV kanalına açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; CHP’nin oy kaybetmediğini ancak belirgin bir artışın da kaydedilmediğini açık yüreklilikle ifade etmek istediğini belirtti.
Seçimlerde bekledikleri oyu alamadıklarını belirten Kılıçdaroğlu, eksikliklerini görerek, halka projelerini daha fazla anlatmaları gerektiğini kaydetti.
RAPORDAKİ ÇARPICI TESPİTLER
MYK raporunun ek bölümünde yer alan rapordaki, dikkat çekici bölümler şu şekilde sıralandı:
– İl/ilçe başkanlıklarımızca gönderilen sandık sonuç tutanaklarının bir kısmı sonradan elle doldurulduğu tespit edilen belgelerdir. Önemli bir kısmının üzerinde kaşe veya imza bilgileri eksiktir. Bir kısmının üzerinde sadece üç partinin sonuçları girilmiştir. Bir kısmının üzerinde sandıktaki geçerli oy sayısı, kullanılan oy sayısı gibi temel bilgiler bulunamamıştır.
-İlçe başkanlıklarımızdan gelen tutanakların bir kısmının, seçim sonrasında, yerinde ve bizzat sandık kurulu
üyelerince doldurulduğunu düşünmek çok güçtür. Aynı sandık sonucunun birden fazla ve kimi zaman birbiri ile uyumlu olmayan kopyaları elimize ulaşmıştır. Gelen bu belgelerin üzerinde imza mühür olması da ayrıca dikkat çekicidir.
CHP OYLARI KAYDIRILDI
-2011 seçimleri oy pusulasında CHP 3. sırada yer almıştır. Oy pusulasında 2. Sırada DP, 3. Sırada seçime girdiği bölgelerde EMEP; diğerlerinde ise Millet Partisi yer almıştır. Seçim gecesinde görülen en önemli hata CHP’nin oylarının 0 olarak girilip, aldığı oyların ise sağı ve solundaki bu partilere yazılmış olmasıdır.
SIFIR ÇEKİLEN SANDIKLAR
-Sandık sonuç tutanakları incelendiğinde bu sandıklardan bir kısmında CHP görevlisinin bulunduğu, görevlinin oyunu kullanıp, imzasını attığı ve geçersiz oyun bulunmadığı görülmüştür. Bu durumda ya görevlimiz kendi partisine oy kullanmamıştır, ya da gönderilen belge gerçek dışıdır.
KUŞKULU BELGELER
-CHP sandık görevlisinin ve -muhtemelen- diğer sandık görevlilerinin imzalarının orijinal olmadığı düşünülen, sandık sonuç belgeleri gönderilmiştir. Bir sandık sonuç tutanağının fotokopisi alınarak; üzerindeki sandık numaraları karalanıp, yeni sandık numaraları girilerek; ancak sandık sonuçları dahi değiştirilmeden düzenlenen tutanaklar gönderilmiştir. Bir ilçemizin neredeyse tüm sandık sonuçlarının aynı kalemden çıkma ve aynı el yazısı ile yazıldığı görülmüştür. Bu belgelerin sonradan üretilmiş olduğu düşünülmektedir. Ancak sandık sonuç tutanaklarının altındaki görevli imzalarının nasıl attırıldığı ve mühür basıldığı anlaşılamamıştır.
GÖREVLİNİN HABERİ YOK
-Sandık görevlendirmelerinin doğru yapılmadığı görülmüştür. Rastgele aradığımız görevlilerimizden; görevden haberdar olmadıkları, görevi kabul etmedikleri, görevi son anda öğrendikleri, görevi sözlü olarak başkasına devrettikleri gibi gerekçeler öğrenilmiştir. Sınırlı da olsa oy kullanan CHP görevlilerinin bir kısmının partimize oy vermedikleri görülmüştür.
GÖREVİNİ ANLAMAMIŞ
-İlçe başkanlıklarımızın ve sandık görevlerinin önemli oranda görev tanımlarını anlamadıkları veya yerine getirmedikleri görülmektedir. YSK sonuçlarına göre CHP oy yüzdesi yüzde 25,98 iken ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarına göre yüzde 30,09′ dur. Tabii bu yanıltıcı bir sonuçtur. CHP’nin yüksek oy aldığı sandıkların sonuçları gelmiş, düşük oy aldığı sandıkların sonuçları gelmemiş olabilir. Bununla birlikte sandık sonucu dahi temin edilemeyen sandıklarda sayım sonuçlarına müdahale edilmiş olması da mümkündür.
DÜN TARTIŞMAYA NEDEN OLAN HABER
BUGÜN Gazetesi’nin dünkü manşeti CHP’de büyük tartışma yarattı. Eski Genel Sekreter Önder Sav’ın, PM’nin 17 üyesi, PM üyesi seçildikleri gün parti üyesi bile değillerdi. Bu 17 PM üyesinden 9 kişi ise şu an milletvekili şeklindeki açıklamasının resmi savcılık yanıtına dayandığı ortaya çıkmıştı.
Habere göre, Kayseri ili kurultay delegesi Recami Bursa, Sav ve ekibinin yönetimden tasfiye edildiği 18 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Kurultay’ın ardından 20 Aralık 2010 tarihinde saat 11.20’de, 2177 sayılı dilekçe ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi İşler bölümüne başvuru gerçekleştirdi. Bursa’ya yanıt, aynı gün 20 Aralık 2010’da, saat 15.45’de gerçekleşti. Yanıtta, şu anda Ankara Milletvekili olan Bülent Kuşoğlu’nun Türkiye Partisi Genel Başkan Yardımcısı göründüğü, PM’ye seçilen 17 kişinin de parti üyesi olmadığı belirtildi. Savcılık, bu isimleri tespit etti ancak işlem yapılmadı.
‘GAZETEDEN ÖĞRENDİM’
Kılıçdaroğlu, savcılık yanıtı ile ilgili olarak, dün NTV’de şu açıklamayı yaptı: “Ben de sizden duyuyorum. Bugün gazetede bir haber var. Partiye yeni gelmek isteyenler ama parti üyesi olmayanlar var. Ben parti üyesi olmadan bilim platformunda çalıştım. Sosyal anlayışı kabul eden herkesi bağrımıza basarız.” Kılıçdaroğlu, tüm PM üyelerinin, parti üyesi olduğunu kaydetti.
Bu arada 17 kişi arasında adı geçen Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, o dönemde ‘Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka’ adını kullandığı için bir karışıklık yaşanmış olabileceğini söyledi. Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ise, Sav’ın kendisini partili olmayan 40 milletvekili arasında saymasına tepki gösterdi.
Parti üyelerinin neden kendi partilerine oy atmadığı hala ciddi bir muamma olarak göz önünde dururken, parti yöneticilerinin hatayı oy pusulasında araması oldukça ilginç. Tartışmalara sebebiyet veren Bugün gazetesinin manşetini ise kaynaklarının güvenilir olup olmadığı münakaşa konusu.