Toplum ve aile hayatına verdiği olumsuz etkileri saymakla bitiremeyeceğimiz, kişinin bünyesine de tamiri imkansız zararlar veren alkol kullanım yaşı giderek düşüyor. İlkokul seviyesine kadar inen alkol kullanma yaşı, toplumumuzdaki ciddi bozuklukların da habercisi aslında. Bağımlılık tedavi merkezlerine destek almak için başvuran alkol bağımlı sayısının giderek artıyor olması tehlike çanları olarak yorumlanabilir. Gelişen teknoloji ve tıpta sağlanan ilerlemeler sayesinde alkol bağımlılarının hastane ortamında hayattan alıkonulmasına gerek kalmadan, ayakta tedavi olarak adlandırılan yöntemle alkolu bırakması sağlanabiliyor. Böylece kişiler ev ve iş ortamında alkolden uzak kalma imkanına kavuşabiliyorlar.
Alkol madde tedavisi, merkezimizde; yaşam biçiminin değiştirilmesi, tekrar kullanmayı önleme, bağımlılık eğitimi ve ailenin tedaviye katılımına odaklanmıştır. Gerektiği durumlarda, yatarak tedavi programlarına yer verilmektedir. Ergenler ve yetişkinler için merkezimizde ayrı alkol madde tedavi programları uygulanmaktadır.
Alkol bağımlılığında tedavi, dönemlerden oluşmaktadır. Merkezimizde, alkol ve madde bağımlılığında ilk görüşme psikiyatristler tarafından yapılmaktadır. İlk görüşmeden sonra kişiye uygun yönlendirme yapılır. Kişinin, merkezimiz dışından başka bir psikiyatrist veya psikolog tarafından takip edilmesi, paket programlara girmesine engel teşkil etmez.
Arındırma dönemi
Erken iyileşme dönemi
Gelişim dönemi
Arındırma dönemi
Alkol ve madde bağımlılığının tedavisinde bedenin kullanılan maddelerden arınmasını hedefleyen tıbbi ve psikolojik yardımı içeren bir dönemdir. Bireye göre değişkenlik göstermekle birlikte 10-15 gün sürelidir. Merkezimizde, alkol madde arındırma tedavisi döneminde daha çok psikiyatristlerimiz tarafından ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Tedavi ihtiyaca göre yatarak veya ayaktan yapılmaktadır. Arındırma tedavinin sadece başlangıcıdır. Fiziksel düzelme tek başına tedavi değildir.
Erken İyileşme Dönemi
Alkol ve maddeden arınma döneminden sonra gelen bu dönemin hedefleri ise şunlardır:
Kişinin alkol ve madde kullanımının düzeyinin ve sağlık durumunun tespit edilmesi
Alkol ve maddelerden kişinin arınması
Uzun süreli tedavi gereksinimlerinin saptanması
Alkol ve madde kullanım nedenlerinin ve tekrar başlama risklerinin belirlenmesi, tekrar başlamanın önlenmesi ön eğitimlerin verilmesi
Ailenin tedavi programında yer alması
Alkol ve madde kullanımı bırakmak için motivasyonun artırılması
Merkezimizde erken İyileşme Programında ilaçla tedavinin yanı sıra, uzman psikologlarımız denetiminde destekleyici empatik yaklaşımı içeren bireysel psikoterapi ve haftalık grup terapisi önerilmektedir. Riskli alanların tespiti, gevşeme egzersizi, alkol madde kullanma arzusuyla ve düşüncelerle başa çıkma, ısrarlara karşı koyma eğitimi uygulanmaktadır. Merkezimizde eski alkol ve madde bağımlısı olup, halen bunları kullanmayan kişilerce rehberlik hizmeti de verilmektedir.
Ailelerin, aile terapistlerimizin belirli aralıklarda merkezimizde düzenlenen aile eğitimi seminerlerine veya aile grup terapilerine girmesini önerimektedir. Bunun en önemli nedeni, ailenin de yer aldığı bağımlılık tedavisinin başarıyı büyük oranda artırmasıdır.
Gelişim Dönemi
Araştırmalar, alkol madde bağımlılığı tedavisinin en az 16 hafta sürmesinin gerektiğini, sadece arınmanın ve erken iyileşme döneminin alkol madde kullanımını bırakmak için yeterli olmadığını göstermektedir. Dönemin hedefleri şunlardır:
· Tekrar alkol ve maddeye başlamayı önleyecek bilgilerin kişi tarafından hazmedilmesi
· Aile içi sorunların giderilmesi, ailenin tekrar başlamanın önlenmesi konusunda bilgilendirilmesi
· Alkol ve madde kullanımına yol açan etkenlerin etkisizleştirilmesi
· Alkol ve madde kullanımına yol açan eksik psikososyal becerilerin giderilmesi (öfke kontrolü, stresle başa çıkma, duygularını ifade edebilme vb)
Filmlerden aşina olduğumuz “grup halinde tedavi” yöntemi de alkol bağımlılık tedavisinde sıkça kullanılmaktadır. Alanında uzman psikolog ve grup terapisi sertifikası olan sağlıkçılar aracılığıyla gerçekleştirilen bu terapi yöntemi sayesinde kişiler düşüncelerle başa çıkma ve ısrarlara karşı koyma eğitimini kolaylıkla alabilmektedirler. Alkolün verdiği zararlara karşı sert önlemler almak, en baştan alkol batağına bulaşmamak için ise zararlı arkadaş ortamlarından uzak kalmalı, çevremizdekileri de bu bataktan uzak tutmalıyız. Aksi takdirde psikolojik ve medikal olarak destek almak kaçınılmazdır.