Yumurtalık kanseri hakkında bilinmesi gerekenler

Birçok kadın, yumurtalık kanserine karşı risk grubu içerisinde yer almaktadır. Kanserin oluşumu öncesi yeteri kadar belirtileri olmaması sebebiyle teşhis genellikle geç olmaktadır. Sıradan bir doktor muayenesi sırası yumurtalık bölgesinde yapılan kontroller ya da kan tahlilleri sonrası anormal hormonal değişimler kanser hakkında ön bilgi sahibi olunmasını sağlamaktadır.

Birçok vakada belirtileri net olmayışı sebebiyle teşhiste geç kalınmaktadır. Ağır ve ağrılı bir süreç olan bu dönem hastaların halsiz ve yorgun düşmelerine ve nadir durumlarda zehirlenmelerine sebep olmaktadır. Kanserin oluşumu öncesinde net bir belirtisi bulunmamaktadır. Karın ve yumurtalık bölgesinde ani oluşan ağrılar ve sertlikler bilinen en basit belirtileridir. Genellikle bu kanser türü kadınların menapoz dönemine girmelerinden sonra ortaya çıkmaktadır. Genel kontroller dışında, yıl içerisinde belirli dönemlerde bu gruba giren kişilerin muayenelerden geçmesi erken teşhis açısından oldukça önemlidir.

Kanserin fark edilmesi yalnızca doktor muayenesi ile net bir şekilde belli olmaktadır. Karın bölgesinde yapılacak kontroller ve bazı testler ile yumurtalık kanseri oluşumu önceden fark edilebilir. Kanserin teşhisi ne kadar erken olursa hastanın yaşam süresi de o kadar uzun olmaktadır.

Teşhiste geç kalınmış vakalarda kanserin tedavisi zor ve imkansız bir hale gelmektedir.
Günümüzde gelişen teknoloji ile ameliyat, kemoterapi gibi uygulamalar ile tedavi mümkün hale gelmiştir. Tedavi sonrasında hastalığın tekrar nüksetme ihtimali yüksektir. Eğer sizde yüksek risk grubu altında olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka rutin doktor kontrollerinizi aksatmamalısınız.

Yorum yapın