Yenidoğan bebekteki sarılık hepatit değildir!

Yenidoğan bebeklerde görülen sarılık, farklı sebebe bağlantılı olup karaciğer bozukluğu meydana gelmesine bağlantılı olup görülen sarılıkların viral hepatit kısacası bulaşıcı sarılık manasına gelmiyor.

Yenidoğan bebeklerde görülen sarılık, safra kesesi taşı sebebiyle bulunan sarılık ya da farklı sebebe bağlantılı olup karaciğer bozukluğu meydana gelmesine bağlantılı olup görülen sarılıkların viral hepatit kısacası bulaşıcı sarılık manasına gelmiyor. Uzmanlar, bulaşıcı sarılık ya da tıp dilinde viral hepatitin ( Vh ) , ışık mikroskopu ile görülemeyecek kadar ufak, virüs denen mikroorganizmaların meydana getirdiği, karaciğerin yaygınlaşmış iltihabi hastalığına verilen isim olduğunu söylemekte.

Bursa Özel bahar hastanesi enfeksyon rahatsızlıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı dr. Mustafa fevzi Özsoy, rahatsızlığın ‘gizli sarılık, bulaşıcı sarılık, mikrobik sarılık, kara sarılık’gibi isimlerle de anıldığını kaydetti. Uzm. Dr. Özsoy, bulaşıcı sarılığın halsizlik, iştahsızlık, mide bulantısı, karın ağrısı, derinin ve göz aklarının sararması ve idrarın koyulaşması ile başlamış olduğunu aktardı. Rahatsızlığın isminin ‘sarılık’olmasına rağmen çocukların büyük çoğunluğunda ve erişkin yaştakilerin de bir kısmında, sarılık ortaya çıkmayacağını söyleyen dr. Özsoy, “bu nedenle, özellikle küçük yaş gurubundaki çocuklarda hastalık teşhis edilmeden geçip gidebilir. b, c ve d virusları ile oluşan bulaşıcı sarılıklar kronikleşebilir.

Ülkemizde nüfusun yüzde 5-7 kadarı (4 milyona yakın insan) hepatit b virüsünü farkında olmaksızın taşımaktadır. bütün viral hepatitler bulaşıcıdır, ancak bulaşma yolları ve bulaşma kapasiteleri farklıdır. a ve e hepatitleri esas olarak yiyecek-içeceklerle; b, c, d ve g hepatitleri ise kan yolu ile, kanla ve vücut sıvıları ile bulaşmış materyalle (mikroplu enjektör ve iğnelerinin kullanılması, ortak jilet veya diş fırçası kullanımı, akupunktur, piercing, diş tedavisi vs. ), cinsel temas veya yakın temaslarla geçebilir. Ülkemiz için asıl önemli olan hepatit tipi, hastalığın ve gizli taşıyıcıların yaygınlığı nedeniyle b tipi viral hepatit ‘dir. ” şeklinde söyledi.

Hepatit b hastalığının kan nakli, sıvılar, organ ve doku nakli, anneden bebeğe, virüslü iğneler ve şırıngalar aracılığıyla bulaşabileceğine dikkat çeken dr. Özsoy, hepatit b virüsünün kişilerin karaciğerini kullanarak hızla çoğaldığına işaret etti. Enfeksyon rahatsızlıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı dr. Mustafa fevzi Özsoy, meydana gelen yeni virüslerin karaciğer hücrelerinde yayılarak daha ziyade sayıda hepatit b virüsünün karaciğere zarar vermesine neden olduğunu hatırlattı. Kan dolaşım sistemine giren virüsün karaciğere ulaşıncaya kadar vücudun içerisinde dolaştığını ortaya koyan Özsoy şu şekilde sürdürdü: “daha sonra kendisini karaciğer hücresine yapıştırır ve hücrenin içine girerek kendisine yer açmaya çalışır. hücrenin içine girmeyi başardıktan sonra hücreyi adeta bir hepatit b virusu üretim fabrikasına dönüştürerek binlerce yeni hepatit b virüsünün gelişmesine neden olur.

vücudun bağışıklık sistemi derhal tepki vererek virüs üreten karaciğer hücrelerine saldırmaya başlar. karaciğer kendisini onarmaya çalışsa da, zaman içinde karaciğerdeki hücre bozulması nedeniyle zarar gören hücreler yeni ve sağlıklı hücreler yerine anormal lifli dokuya sahip hücrelerle değiştirilir. bu süreç (fibrosis veya lif dejenerasyonu) zaman içinde siroza dönüşerek karaciğerin işlevini yerine getirememesine ve yaşamı tehdit etmesine neden olur. İnsanların karaciğer hücrelerini hepatit b virüsü değil, anormal karaciğer hücreleri olarak algıladığı hücreleri yenilemeye çalışan vücudun bağışıklık sistemi öldürür. ”

Hepatit b virüsünün bulaşma yolları hususunda bilinçlendirilmeleri halinde bu hastalığa yakalanma riskinin mühim derecede azalacağını kaydeden dr. Özsoy, hepatit b taşıyan anne adaylarının, çok eşli cinsel hayatı bulunan ve geçmişte cinsel yolla sıçrayan hastalıklara yakalanan şahıslar ile kan ve vücut sıvılarına maruz kalan sağlık çalışanların ve bütün yenidoğanların sağlık bakanlığı tarafından bedava olarak hepatit b’ye karşı aşılandığını hatırlattı.

Yorum yapın