Yaz ishallerinden korunabilmek adına nelere dikkat etmeliyiz

Yaz aylarında mikroplar daha süratli çoğalıyor ve pek çok tehlikeli hastalığa yol açıyor. Bu hastalık risklerini en aza indirmek için doğru beslenmek, genel temizlik kurallarına uymak ve sineklerden korunmak icap ediyor.

Yaz aylarında mikroplar daha süratli çoğalıyor ve pek çok tehlikeli hastalığa yol açıyor. Bu hastalık risklerini en aza indirmek için doğru beslenmek, genel temizlik kurallarına uymak ve sineklerden korunmak icap ediyor. Yazın gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde en sıkça görülmekte olan sorunların başında ishal geliyor. Yaz ishallerinden ve ayrıca başka hastalıklardan korunabilmek için anadolu sağlık merkezi enfeksyon rahatsızlıkları uzmanı elif hakko, ne gibi şeylere dikkat edilmesi lazım olduğunu anlatmakta.

İshal, istifrah ve bazı zamanlar da yüksek ateş ile ortaya çıkan, ağız yoluyla sıçrayan bir takım mikroplar, gastroenterit denilen hastalıklara neden oluyor. Bu mikroplar yaz sıcaklarında hızla ürüyor, mikrop sayısı çoğaldıkça hastalık yapma tehlikesi de yükseliyor. Deniz ve havuz suyunu yutmak, mikrop taşıyan sinekler yaz aylarında hastalıklara yol açıyor. Anadolu sağlık merkezi enfeksyon rahatsızlıkları uzmanı dr. Elif hakko, tifo, dizanteri, kolera, ile bir takım salmonella ve e. Coli türleri gibi hastalıklara sebep olan mikroplardan korunabilmek için alınabilecek önlemleri aktarıyor.

Dr. Hakko, “kabuğu soyulabilen gıdaların kabuklarını soyarak, soyulmayanlarda ise iyice yıkayarak yemek; çiğ ya da az pişmiş et yememek, çiğ süt içmemek; Genel temizlik kurallarına uymak, yemeklerden evvela ve sonrasında, tuvaletten sonrasında el yıkamak; Sineklerden korunmak yaz aylarında dikkatte bulunulması lazım olan noktaların başında geliyor” diye bilgi veriyor.

Risk faktörü bulunan gıdaları da aktaran dr. Elif hakko, “fıstık, ceviz gibi yağlı gıdalar ile küf toksinleri üreyebilen mısır ve pirinç itinalı tüketilmeli. Pastörize edilmemiş süt içilmemeli, bu sütten peynir yapılmamalı. Patates, 20 – 30 zehirli türü bulunan mantar, midye, istiridye ve kabuklu deniz hayvanlarından geçen bakteri toksinlerinin neden olduğu hastalıklarla sıklıkla karşılaşıyoruz. Elde hazırlanan ve iç sıcaklıkları zararlı mikropların ölmesini temin edecek kadar yükselmeyen ızgara köfteden, havasız yerde mikropların toksin üretme riski olarak bulunması sebebiyle tüm olarak çevrilmiş tavuktan, vakumlu paketi açılarak kısa bir zamanda tüketilmeyen sosis ve salamdan uzak durulmalı. Sütlaç, kazandibi, muhallebi, dondurma gibi sütlü tatlılar da hazırlandıktan sonrasında soğutucuda tutulmazsa tehlikeli olabilecek gıdalar. Çiğ yumurtadan yapılan mayonez; Marul, salata, maydanoz gibi sebzeler de iyi yıkanmadığında riskli olabiliyor” diye konuşuyor.

Dr. Hakko, en güvenilir yiyeceğin yoğurt olduğunu vurguluyor ve ayrıca başka emniyetli yemekleri sıralıyor: “izgara ete kıyasla tencerede pişen et yemekleri, sebze yemekleri, sarma ve dolma gibi zeytinyağlı yemekler yaz aylarında daha güvenilirdir. ”

İshal ve istifrah görülüyorsa ne gibi şeyler yapılması gerekli?

Dr. Elif hakko, “İshal ve istifrah, sıvı ve elektrolit kaybına neden olur. Ev koşullarında istifrah ve mide bulantısı sebebiyle kaybedilen sıvı ve elektrolitler ağız yolundan yerine konamıyorsa ya da ateş yükselmişse, kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulması icap ediyor. Hastada kaybedilen sıvı ve elektrolitleri balans etmek için serumla takviye yapıyoruz. Eğer etken bir bakteri söz konusuysa antibiyotik tedavisi yapılıyor” diyerek tedavi hususunda da bilgi veriyor.

Yorum yapın