Türkiye’de bir ilk: Engelliler Akademisi

3 Aralık Dünya Engelliler Günü öncesinde Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan Engelliler Akademisi’nin açılışı yapıldı.

Bağcılar Belediyesi tarafından hazırlanan proje kapsamında yüzlerce engellinin meslek sahibi olması, müzik, resim gibi güzel sanatlarla ilgilenerek, sosyal hayata katılımı hedefleniyor.

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın destek verdiği proje kapsamında, engelliler 15 farklı branşta kurslara katılarak, meslek sahibi olabilecek. Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda düzenlenen törende proje sunumu yapıldı. Ak Parti İstanbul milletvekilleri Feyzullah Kıyıklık ve Harun Karaca’nın da katıldığı açılış programında engelli kursiyerler halk müziği konseri verdi ve halk oyunları gösterisinde bulundu.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Engelliler Akademisi Projesini sosyal belediyeciliğin bir sonucu olarak değerlendirdi. Bağcılar’da engellilere yönelik çalışmaların yıllar önce engelliler masasının kurulmasıyla başlandığını hatırlatan Çağırıcı, “Engel gruplarına göre Bağcılar’daki tüm engelliler tespit edildi ve bugünkü noktaya geldik. Allah’a şükür bugün Bağcılar’da evine mahkum edilen engelli yok” dedi.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca, “Çöp kamyonu olmayan bir Bağcılar’dan bugünlere gelindi” derken, Feyzullah Kıyıklık, “Bu manzarayı görmekten büyük mutluluk duydum” ifadelerinde bulundu. Engelliler Sarayı fikrinin kendi belediye başkanlığı döneminde engelli bir vatandaşın fikri olduğunu hatırlatan Kıyıklık, “O engelli kardeşimiz vefat etti. Allah rahmet eylesin” diye konuştu. İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdülmecit Karataş, “Bu projenin sonucunu sabırsızlıkla bekliyoruz. Hem Bakanlığa hem de diğer kalkınma ajanslarına sonucu bildireceğiz” şeklinde konuştu.

KURSLARA KATILIP MESLEK EDİNECEKLER

1 milyon 253 bin TL’lik bir bütçe ile hazırlanan Engelliler Akademisi Projesi’ne, ortopedik, görme, işitme, konuşma ve zihinsel engel gruplarındaki vatandaşlar katılabiliyor. Resim, müzik, halı dokuma, çağrı merkezi operatörlüğü, işaret dili, görme engelli bağımsız hareket etme eğitimleri gibi 15 farklı branşta eğitimlerin verildiği Engelliler Akademisi’ne 345 engelli kayıt oldu. Sosyal ve kültürel programlar için ise 210 engelli kayıt oldu.

İŞARET DİLİ EĞİTİMİ VERİLİYOR

Proje kapsamında hem işitme engellilere hem de kamu kurumlarında işitme engellilere hizmet verecek olan personele yönelik de Türk İşaret Dili Eğitimi veriliyor. Kursa, Bağcılar’daki işitme engelli vatandaşların yanı sıra çeşitli kamu kurumlarında çalışan 50 personel katılıyor.

Halk Sarayı’nda açılışı yapılan Engelliler Akademisi dört dönem olarak 18 ay boyunca devam edecek. Eğitimler kapsamında bin 700 engelliye ulaşılması hedefleniyor. Farklı branşlarda eğitim alan kursiyerlerin üretecekleri ürünler de yine merkezde açılacak stantlarda satışa sunulacak.

Yorum yapın