Suriye Uçağı Esenboğa Hava Limanınaİndirildi

Akşam saatlerinden Moskova’dan kalkan suriye hava yollarına ait “sivil yolcu uçağı” Türk hava sahasından geçişte uçakta sivil havacılık kurallarını ihlal eden kargo bulunduğu gerekcesiyle savaş uçakları eşliğinde Esenboğa hava limanına indirildi. Uçağın kargo bölümünde “mühürlü” paketlerin bulunduğu, bu paketlerin içlerinde ne olduğu açıklamasının yapılan inceleme sonucu kamu oyuna duyrulacağı bildirildi. Öte yandan Suriye hava sahasının güvenlikli olmadığı bu nedenle Suriye hava limanında bulunan Türk sivil uçaklarının “acil koduyla” geri çağrıldığı bildirildi.
Yunanistan’da bulunan Dişişleri Bakanı Ahmet Davutoğllu 21:30 sularında TGRT HABER’e yaptığı açıklamada kendilerine gelen istihbarat doğrultusunda Suriye’ye ait yolcu uçağında “sivil havacılık kurallarını ihlal eden” kargo bulunduğu bu nedenlede uçağın indirildiği açıklaması bulundu. Bakan Davutoğlu’na “gelen istihbaratın kaynağının yerlimi yoksa yabancı menşemilimi” olup olmadığı sorusunu yönelten gazetecilere, “bu bilgi şimdilik gizli bir bilgidir.” cevabını verdi.

Yaşanan gelişmeler üzerine Rusya’dan kalkan uçağın Türk hava sahasında indirilmesinin Türk Rus ilişkilerini nasıl etkileyeceği sorusu merak edilirken, uzmanlar tarafından yapılan açıklamada “Türk Rus ilişkilerinin Rus Suriye ilişkilerinden çok önemli olduğu, Türkiye ve Rusya arasında çok yoğun bir ekonomik alış verişin yapıldığı dolayısıyla Türk Rus ilişkilerinin bu olayla sarsılacağının pek mümkün olmadığı söylenmektedir.

Yorum yapın