Su ve besin yoluyla bulaşan hastalıklar

Bu hastalıklara dikkat, su ve besinler yoluyla sıçrıyor. . .

Su ve gıdalarla sıçrayan fazla sayıda hastalık olduğu vurgulandı. Hava sıcaklığının yüksek olduğu mevsimlerde, . .

Su ve gıdalarla sıçrayan fazla sayıda hastalık olduğu vurgulandı. Hava sıcaklığının yüksek olduğu mevsimlerde, sıhhatli su temin edilemeyen kentlerin gecekondu bölgelerinde, tuvalet, mutfak, banyo şartları iyi olmayan, sağlık hizmetlerinden yeterli miktarda faydalanılamayan alanlarda su ve besinlerle sıçrayan hastalık etkenleri oldukça yaygınlaşmış olarak görülüyor. Uzmanlar, su ve gıdalarla sıçrayan etkenlerin neden olduğu hastalıkların başında ishal, tifo, kolera, bağırsak paraziti, viral hepatit ve
Brucella geldiğini bildiriyor.

Uz. Dr. Şirin elmi, okulların açılması ile beraber hijyene daha da dikkatte bulunulması lazım olduğunu belirtip, sağlık eğitiminin, korunma yöntemlerinin ilk basamağı olduğunu söyledi. Dr. Elmi, hastalıkların bulaşma yolları ve korunmada öncelikle varan bireysel temizliğin mühimliğine değinerek şu şekilde konuştu: “birçok enfeksiyon hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıkları çok önemlidir. mikropların bulaşma olasılığını azaltmak için, elleri sık yıkamak gerekir. kişisel hijyen, bireyin sağlığını sürdürmek için yaptığı öz bakım uygulamalarını içerir.”

Hİjyene Önem verİlmelİ
Ellerin çok su ve sabunla yıkanması lazım olduğunu bildiren memorial antalya hastanesi enfeksyon rahatsızlıkları bölümü’nden uz. Dr. Şirin elmi, şöyle konuştu: “meyve ve sebzeler iyi yıkanmalı. temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılarak veya klorlanarak kullanılmalıdır. Çiğ yenmesi gereken sebze ve meyveler bol miktarda temiz su ile yıkandıktan sonra yenmelidir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyecekleri almaktan kaçınılmalı. her türlü gıda maddesi güvenilir yerlerden satın
alınmalı, üretim, son kullanım ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir. İnsani atıklar uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır. karasineklerle mücadele için evde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir. bebekler anne sütü ile beslenmelidir.”

Dr. Şirin elmi, karın ağrısı, ishal ve istifrah göstergeleri ortaya çıktığında, şahısların muhakkak bir sağlık kuruluşuna başvurmaları lazım olduğunu söyledi. Elmi, hastaların bu dönemde bulaştırıcı olduklarından şahsi hijyen kurallarına daha ziyade itina göstermeleri lazım olduğunu söylediklerine ilave etti.

Yorum yapın