Sinüzitle karıştırmayın, Çok önemli baş ağrısı

Halk arasında ‘beyin damarlarında oluşan baloncuk’olarak tanımlanan anevrizmanın toplumda görülme sıklığı her geçen gün çoğalıyor.

Yürütülen çalışmalara göre her yüz binde 6-7 şahısta anevrizma görülüyor. Bu rakamlarda türkiye’de her sene bu cins kanamaya maruz kalan 6-7 bin insanın olduğuna da işaret etmekte. Hastaların pek çoğunun hastaneye ulaştırılamadan kaybedildiğini aktaran florence nightingale hastaneleri nöroşirürji bölüm koordinatörü prof. Dr. Cengiz kuday, bu hastaların çok ufak bir bölümünün tedavi edilebildiğini kaydetti.

Çok cİddİ baŞ aĞrisi
Anevrizmanın belirtilerinin ehemmiyetli olduğunu kaydeden prof. Kuday, “Şiddetli baş ağrısını önemseyin” ikazını yaptı. Prof. Kuday, şu şekilde sürdürdü: “bu süreci, geçiren hastalar ‘hayatımda böyle şiddetli bir baş ağrısı görmedim ‘ diyerek yaşadıklarını anlatırlar” ifadesini kullandı.

SİnÜzÜtle kariŞtiriliyor
Anevrizmanın sinüzitle karıştırıldığına dikkat çeken prof. Kuday, “Örneğin hastanın biri şiddetli baş ağrısıyla başvuruyor hastaneye. Önce herhangi bir şeyinin olmadığını söylüyorlar. İlaç verip gönderiyorlar. hasta, ağrısı daha şiddetli olunca bu defa başka bir hastaneye başvuruyor. bu sefer hastaneye sinüzitün olduğu söylenebiliyor. hastaneye üçüncü gidişinde ise mr, bt çekiliyor. hastaya sizde kanama var deniliyor ve hastaneye alınıyor” şeklinde söyledi. Hastanın hastaneye yattığı sırada şuurunun açık olduğunu kaydeden prof. Kuday, hafta sonu tatili sebebiyle tedavisi yapılamadığı için bu hastanın şu vakit komada olduğunu söyledi. Kuday, “hafta sonu tatiline denk geldiği için kurtulabilecek durumda olan hasta ikinci kanamayı geçirdi ve şuanda vantilatöre bağlı yani komada. hasta sahibi beni arıyor ne yapabiliriz diye? maalesef yapılabilecek bir şey yok. yani hasta kaybedilmeye mahkum” ifadesini kullandı.

Doktorlara uyari
Buna benzeyen şeyler hastalara kısa bir zamanda müdahale edilmesi gerekmekte olduğunu ifade eden prof. Kuday, vaktinde doğru teşhis konulamamasının bu hastanın yaşamına mal olduğunu vurguladı. Prof. Kuday, meslektaşlarını uyararak; “bu tip hastalarda, bu tip şiddetli baş ağrısında ilk akla gelecek şeylerden biri anevrizmal beyin kanamasıdır. geçtiğimiz hafta bunun gibi 7 hasta ile karşı karşıya geldim. bunlardan 4 ‘ü hastanemize yetişebildi. 3 ‘ü kurtuldu. bir tanesini kaybettik”

Sanİyeler bİle Önemlİ
“bu tip hastaların en yakın hastaneye değil, uygun bulunulan her türlü imkanları, mr ‘ı olan anjiyo yapılabilen merkezlere gelmeleri lazım. zamanında gelirlerse kurtulma şansları var” diye söyleyen prof. Kuday, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ” vermek istediğim mesaj zamandır. yani uygun olmayan hastanelerde bekletmek bir şey kazandırmaz. bir de en büyük yanlışımız aman yerinden oynatmayalım. böyle bir şey yok. hasta yerinde oynatılınca hiçbir şey olmaz” ifadesini kullandı.

Yorum yapın