Sigarayı bırakmada alternatif tedavi yöntemleri

Hem cebe, hem bütçeye, hem sağlığa ve en önemlisi çevremizdeki kişilerin sağlığına da zarar veren sigara; devlet eliyle düzenlenen son yaptırımlarla kullanımının azaltılması noktasında kişileri teşvik ediyor. Sigaraya yapılan zamlar ve kapalı alanlarda uygulanan sigara yasaklarından sonra kişiler biraz da mecburiyetten sigarayı bırakma yolunu seçiyorlar. Ancak çoğu bünyeye zor gelen, defalarca denendikten sonra kişide başarısızlık hissi veren sigarayı bırakmak için farklı teknikler de aranıyor. Akupunktur tedavisiyle sigarayı bırakmak da bu yöntemlerden sadece birisi.

İster akupunkturun adı anılsın ister anılmasın, günümüzde sigara bırakma yöntemlerinin çoğunun temelinde akupunkturun yer aldığı görülüyor. Akupunktur; üçbin yıldan beri insan sağlığı için uygulanan ve son yıllarda Batı’da yapılan yoğun araştırmalar sonucunda gittikçe yaygınlaşan bilimsel bir tedavi yöntemidir. Akupunktur, iğne, laser, v.b. uyaranlarının vücut üzerinde tanımlanmış akupunktur noktalarına uygulanması ile beyinde sürekli nikotin alma nedeni ile salgılanma tembelliğine uğramış nörotransmitterlerin salınımını sağlayarak nikotin eksikliğine bağlı sıkıntıların kolayca atlatılmasını sağlar. Akupunktur etkisi ile salgılanan seratonin kişinin kendini daha rahat ve huzurlu hissetmesine neden olur. Akupunktur ile sigara tedavisi 5 seansta tamamlanır. Sigara içme ilk seanstan itibaren bırakılır. Tedavi yaklaşık 2 hafta sürer.

Akupunktur tedavisinden farklı olarak doktorlar ve uzmanlar tarafından uygulanan sigarayı bırakmada alternatif tedavi yöntemleri ise şu şekilde sıralanabilir:
• IQS
• Hipnoterapi
• Akupunktur
• Biorezonans
• Işınlı uygulama yöntemi
• Lazer tedavisi
• Bitkisel, kimyasal preparatlar
• Taklit sigara
Bu yöntemler uygulanırken, sigara hakkındaki gerçekler anlatılmaktadır ve sigara bağımlılığı ile ilgili genel olarak doğru bilgiler sunulmaktadır. Ancak tedavi seçiminde doktorlara yol gösteren klinik çalışmalarda başarılı oldukları gösterilmemiştir.

Yöntemleri denemeden önce mutlaka kendinizi sigarayı bırakma noktasında şartlandırmanız, yani gerçekten sigarayı bırakmayı istemeniz gerekmekte. Ve sakın ola sigarayı bırakma girişiminde başarısız olduğunuz zaman ümitsizliğe kapılıp sigarayı tekrar kullanma gibi yanlış bir karara imza atmayın. Unutmayın, istemek başarmanın yarısıdır. İstediğiniz zaman mutlaka siz de başarabilirsiniz.

Yorum yapın