Sağlıklı Yaşam İçin Günde Kaç Öğün Yemek Yemeli

Günde kaç öğün yemek yemeliyim, sorusu her zaman sorulur. Uzmanlar da bu konuda 2 ayrı görüşe sahiptir: Birincisi, 2 öğün yenilmeli ve asla aralarda atıştırılmamalıdır; İkinci grup ise, 3 ana 3 de ara öğün olarak 6 öğün tüketilmesi gerektiğinden söz eder. Peki, hangisi doğrudur?

Ara öğünlerle ilgili püf noktalar

Burada kaç öğün yemekten ziyade önemli olan, öğünlerde alınan kalori miktarıdır.
Bazen duygusal sebeplerle vücudun verdiği tepkiyi acıkmak olarak değerlendirebilirsiniz. Vücudunuzu dinleyerek, gerçekten acıkmış olup olmadığını test etmelisiniz. Çünkü bazen vücut susuz kaldığında da açıkmış gibi bir his yaratabilir.

Saat 16.00 civarları riskli bir aralıktır. Çünkü bu saatlerde vücudunuzdaki şeker oranı düşer ve hafif bir şeyler yeme eğilimine girebilirsiniz. Bu da çok normaldir. Bu saatlerde bir şeyler atıştırmak, size dinçlik verecektir.

Ancak şeker hastalarında durum farklıdır. Kan şekerlerinde ani değişiklikler olacağından doktor kontrolü altında öğünlerinizi ayarlamanız gerekir.

Kan şekeriniz düştüyse

Gün içerisinde kan şekerinizin düşmesi ile yoğun yorgunluk ve enerji düşüklüğü hissedilir. Bu da iş performansınızın ve yaşam kalitenizin düşmesine sebep olur. Bu nedenle aralarda meyve ve kuruyemişlerle beslenmelisiniz.

Kuru meyveler

Öğün aralarında size iyi birer atıştırmalık olacaktır ve kendinizi daha zinde hissetmenize yardımcı olacaktır.


Yoğurt

Olmazsa olmaz besinlerden yoğurt ise, yine öğün aralarında harika bir seçenek oluşturmaktadır.

Kepekli kraker

Kepekli kraker de çantanızda bulunarak, öğün aralarında sizin için iyi bir aperatif olacaktır.

Metabolizma hızının önemi

Metabolizmanın hızlı ya da yavaş çalışması da vücut için önemli bir ipucudur. Çünkü metabolizma hızına göre bir beslenme biçimi hazırlanılarak ona uyulması yerinde olacaktır.

Ne kadar öğün o kadar yemek

Öğün sayılarının fazla olması çok önerilen bir beslenme biçimi değildir. Öğün aralarında mutlaka bir şeyler atıştırmaya alışılır ve kontrol sağlanamazsa kısa sürede kilo aldığınızı gözlemlersiniz. Hele hele de öğünlerden sonra aşırı bir uyku hali ve yorgunluk çöküyorsa, mutlaka tükettiğiniz gıdaları gözden geçirmeniz gerekiyor demektir.

Ara öğünlerin kontrolü

Eğer az ve sık yemeyi başarabiliyorsanız, o zaman ana öğünlerin dışında ara öğünlere de yer vermenizde herhangi bir sakınca yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ara öğünlerdeki kalori miktarının düşük olması gerektiğidir.
Lif yönünden zengin gıdalar, yeşil yapraklı besinler, kepekli tahıllar, az yağlı süt ve süt ürünleri tüketilmesi önerilen gıdalar arasındadır.
Atıştırmalıklar abartılarak fazla tüketilirse, bir sonraki ana öğünde üzerine gelerek mide için içinden çıkılmaz bir hal alacaktır.

Erken saatlerdeki öğünlerin önemi

Günün erken saatlerinde alınan gıdalar vücuda enerji olarak dönerken, akşam saatlerinde alınanlar ise direkt yağ olarak kalacaktır.

Kahvaltıda protein bakımından zengin gıdalarla beslenilmesi önerilir. Eğer proteini zengin gıdalarla beslenilmiş ise açlık hissi de oluşmayacak ve ara öğüne de ihtiyaç duyulmayacaktır.

Ancak kahvaltıda hafif beslenmeyi sevenlerin ya da kahvaltıyı meyveler ile geçiştirenlerin mutlaka ara öğüne ihtiyacı olacaktır. Yoğurt, peynir ve bir avuç kuruyemiş tüketmeleri yerinde olacaktır.

Yatmadan önce yemek yemek

Yatmadan önce yemek yenilmesi hem kilo kontrolü hem de sağlık açısından önerilmemektedir. Ancak bitki çayları rahat bir uyku için tercih edilebilir. Onun dışında hafif yağlı yoğurtlar hem kaliteli bir uyku hem de sağlıklı beslenme için büyük önem arz eder. Çok yağlı gıdalardan uyku öncesinde mutlaka kaçınılması gerekir.
Sonuç olarak günde kaç öğün yemek yenilmesi gerektiğinin işaretini vücudunuz size verecektir. Eğer az ve kontrollü yemeyi başarabiliyorsanız, az ve sık yemek yemeniz sağlığınız açından önemlidir. Ama ana öğünlerde yeterince tüketiyor ve iyi protein alıyorsanız zaten ara öğünlere ihtiyacınız kalmayacaktır.

 

 

Yorum yapın