Putin’den Batı’ya çağrı!

Suriye’li lider Beşşar Esad’ın Humus’ta şiddet uyguladığı ve Mevlid Kandili gecesinde bile katliam yaptığı günümüzde Batı dünyasından Esad’a karşı verilen tepkiler çığ gibi büyüyor. Ancak Batı’nın ve Türkiye’nin aksine Rusya, Esad’a ve Şam yönetimine arka çıkmaya devam ediyor. Bu amacın neye hizmet ettiğini ilerleyen günlerde anlayacağımız için şimdilik elimizden “hayırlısı” demekten başka bir şey gelmiyor. Son olarak Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’dan sonra Rusya Başbakanı Vladimir Putin de Batı’ya karşı uyarılarda bulundu.

“ZÜCCACİYE DÜKKÂNINA GİREN FİL GİBİ DAVRANAMAZSINIZ”
Moskova’da din adamalrıyla yaptığı görüşme sonrasında konuşan Putin “elbette kaynağı ne olursa olsun şiddet kınanmalıdır ancak kimse züccaciye dükkânına giren fil gibi davranamaz” diye konuştu.

İÇİŞLERİNE KARIŞMAYIN
Putin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Onlara yardım edin, tavsiyelerde bulunun, mesele silah kullanımını sınırlandırın ama hiç bir koşul altında içişlerine karışmayın.”

Son dönemde Moskova’da gerçekleşen muhalif eylemlere de değinen Putin, Libya ve Suriye’de olanların kendi ülkelerinde de tekrarlanmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

LAVROV DA BATIYI UYARDI
Dün Esad’la görüşen Lavrov da, bugün yaptığı açıklamada “Suriye’de ulusal diyalog henüz başlamadan bile ABD, AB ve Arap dünyasına bu konuda yargıda bulunmaktan kaçınmaları uyarısında bulunduklarını” söyledi. Lavrov, ”Ulusal diyaloğun sonuçlarıyla ilgili tahmin girişimleri, genel olarak söylemek gerekirse uluslararası topluluğu ilgilendiren bir iş değil. Arap dünyası, ABD ve AB Suriye’deki tüm güçler arasındaki müzakereleri diyaloğu güçlendirmeye çalışmalı” diye konuştu.

“ELÇİLİK ÇEKMEK DİYOLOĞU KOLAYLAŞTIRMAZ”
Rus Dışişleri Bakanı, bir kaç batılı ülkenin Suriye’den büyükelçilerini çekme kararının bir diyalog için gerekli koşulların oluşturulmasına yardımcı olmadığını belirterek, Arap Birliği’ni Suriye’deki barış misyonunu dondurması nedeniyle de kınadı.

“GÖZLEMCİLER NEDEN DÖNDÜ?”
Yabancı gözlemcilerin varlığının her zaman yapıcı bir rol oynadığını ifade eden Lavrov, ”Basra Körfezi’ndeki bazı ülkelerin bu barış misyonunundaki temsilcilerini neden çektiklerine akıl ermiyor. Ayrıca raporu Güvenlik Konseyi’nde okunmak için hazır olan bu misyonunun görevine neden son verildiğini anlayamıyoruz” dedi.

Rusya ve Suriye arasındaki diyaloğun daha da güçlenmesi için elinden geleni yapacağını ve yapmaya devam edeceğini belirten Sergey Lavrov’un ilerleyen günlerde ne tür fiillere imza atacağı hala merak konusu. Bekleyip görelim diyoruz.

Yorum yapın