Meme (Göğüs) Kanseri Belirtileri

Kadınların korkulu rüyası “Meme Kanseri” sanılanın aksine sadece kadınlarda değil erkeklerde de görülen bir kanser türüdür. Ancak meme kanseri diğer adıyla göğüs kanserinin erkeklerde görülme sıklığı çok çok az olduğundan genelde kadınlara has bir kanser türü olarak bilinir.

Meme (Göğüs) Kanseri Belirtileri Nelerdir, Kimler Risk Altındadır?

Meme kanserinin kadınlarda görülme sıklığında yaş almayla (yaşlanmayla) doğrudan bağlantısı vardır. 30 Yaşın altındaki altındaki kadınlarda meme kanserinin görülme sıklığı sadece %2 olurken, 50 yaşın üzerindeki kadınlarda bu oran çok daha fazladır. Diğer faktör ise genetik geçiş.
Akrabalarınızda özellikle birinci derece yakın akrabalarda meme kanseri varsa bu durum meme kanseri riskini artırır. Çoğu hastalıkta olduğu gibi meme kanserinde de diğer kanserlerde olduğu gibi genetik geçiş görülmektedir. Tabi bu demek değildir ki ailede bir kişide meme kanseri görüldüğünde, ailenin diğer mensuplarında da görülecek. Sadece risk oranı biraz artmaktadır. Meme kanseri belirtileri arasında en sık rastlanılan ve ilk fark edilen belirtilerden biri memede ele gelen kitle oluşumu ve sertliktir. Meme yumuşak bir dokuya sahip olduğu için kanser oluşumu göstererek kontrolsüz bir biçimde çoğalmaya başlayan kanser hücreleri kitle şeklini almaya başlar ve kişinin hissedebileceği boyuta geldiğinde fark edilebilir.

Memede bulunan süt kanallarında da pek çok nedene bağlı olarak bu tip oluşumlar görülebileceği gibi son dönemde meme kanseri yayılım oranının çok yükselmesi nedeni ile mutlaka meme kanseri ihtimali için doktora başvuruda bulunulması gerekir. Meme kanseri belirtileri arasında memede kitle oluşumu belirtisinin yanı sıra meme başından gelen her türlü akıntı, meme başının içe çekilmesi yada yaşanan meme başı şekil bozuklukları, memenin kızarması, memenin şişmesi ve memede genel şekil bozuklukları olması yer almaktadır. Bu belirtilerin ciddiye alınması erken dönem tanı konulması için önemlidir.

Hemen hemen tüm hastalıklarda olduğu gibi, meme kanserinde de erken teşhis çok ama çok önemlidir. Günümüzde erken evrede yakalanan meme kanserlerinde çok büyük oranda tedavi olanağı varken, geç kalınmış vakalarda bu durum birazdaha tedaviyi zorlu hale getirebilmektedir.

Yorum yapın