Mehmet Öz’den sağlıklı yaşamının sırları

Tabii yollardan sağlık kazanç sağlamak için -dr. Mehmet Öz
Beslenmenize ekleyeceğiniz bir takım yiyecekler ve beslenmenizde yapacağınız küçük değişiklikler sağlığınıza sağlık katabilir.

Beslenmenize ekleyeceğiniz bir takım yiyecekler ve beslenmenizde yapacağınız küçük değişiklikler sağlığınıza sağlık katabilir. Bugün, ilaç kullanmadan kolesterolünüzü, tansiyonunuzu ve kan şekeri seviyenizi düşürmek için yapmanız gerekenleri söyleyeceğim.

Kolesterolünüzü düşürün
Yüksek kolesterol, kardiyovasküler hastalıklar bakımından büyükçe bir tehlike faktörüdür. İyi kolesterol bulunan hdl’niz 50 ya da dahada yukarı olmalıdır. Kötü kolesterolünüzün ( Ldl ) ise, 100’ün altında olması gerekmektedir. Eğer kolesterol değerleriniz bu değerlerle uyuşmuyorsa, bir sağlık uzmanıyla kötü kolesterolünüzü düşürmek ve iyi kolesterolünüzü yükseltmek adına neler yapabileceğinizi konuşun. Kolesterol yönünden tehlike arz eden aşağı taraftaki 3 yiyeceği hayatınızdan çıkararak değerlerinizin değişip değişmediğine bakınız.

1 ) Tereyağı/onun yerine: muz püresi
Muz püresi pişirme sırasında tereyağı yerine geçebilir. Bir çay kaşığı tereyağında 30 mg kolesterol bulunmakta. Muz püresinde ise 0 mg!

2 ) Dondurma/ onun yerine: dondurulmuş süzme yoğurt yarım kap dondurmada 90 mg kolesterol mevcuttur. Bunun yerine yüzde 2 yağ ihtiva eden donmuş süzme yoğurt kullanın. Hem arzu ettiğiniz yoğun ve kremamsı kıvamı elde etmiş ve hem de bu sıhhatli seçimi yaparak yalnızca 10 mg kolesterol tüketmiş olacaksınız.

3 ) Mayonez/onun yerine: avokado dilimleri mayonez, sevdiğiniz pek çok yiyecekte bulunabilir yalnız 5 mg kolesterolü göz önünde bulundurarak daha sıhhatli bir seçenek düşünün: avokado dilimleri. En sevdiğiniz sandviçin içine koymayı deneyin. Hepsi 0 mg kolesterol. .

Tansiyonunuzu düşürün
Yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, müzmin böbrek rahatsızlığı, felç gibi aniden meydana gelen hastalıklara sebep olabilmektedir. Tuz kullanımınızı azaltıp tansiyonunuzu tabii yoldan kontrol altına alın. Sodyum luzumlu bir besin olabilir yalnız çok alındığında çok zararlı olabilir.

Tehlike: tuz/onun yerine: sarımsak ve baharat karışımları yemeğinize çok çok tuz koymak zararlı olabilir. 1/4 çay kaşığı tuzda 600 mg’dan çok sodyum mevcuttur. ( Günlük önerilen doz 2300 mg’dır ) . Bunun yerine sarımsak ve bitkileri kullanın. Aynı ölçüde bulunan sodyum miktarı ise 0 mg.

Tehlike: soya sosu/ onu yerine: kırmızı pul biberli balzamik sirke yalnızca 1 yemek kaşığı soya sosunda tahmini 920 mg sodyum mevcuttur! Ona benzer asidik bir tat için 1 yemek kaşığı balzamik sirkeyle, kırmızı pul biberi karıştırmayı deneyin. Bu seçenekle yemeğinize yalnızca 4 mg. Sodyum eklemiş olursunuz.

Tehlike: galeta unu/onun yerine: tam buğday ekmeği kırıntıları galeta unu yanıltıcı bir biçimde çok tuza sahiptir. 1/4 bardakta 470 mg’a kadar bulunabilir. Bunun yerine, tam buğday ekmeği kırıntılarını deneyin. Aynı ölçüde yalnızca 32 mg sodyum bulunmakta.

Açlık kan şekerinizi ölçmek körlüğe, kalp hastalıklarına, böbrek yetmezliğine, sinir problemlerine ve zayıf bağışıklık sistemine neden olacak bir müzmin hastalık bulunan diyabet riskinizi saptar. 100’ün üstündeki açlık kan şekeri değeri prediyabet ( Gizli şeker ) Olarak kabul edilmektedir ve tedavi şekilleri için bir doktora başvurulması lazımdır. Diyet yapmak kan şekerinizi düzenleyebilir. Aşağı taraftaki seçeneklere bir göz atın.

Tehlike: Şeker/ onun yerine: stevia bir çay kaşığı şeker, 4 gramlık porsiyonla eş değerdir. Tabii bir tatlandırıcı bulunan steviayı deneyin. Stevia, şekerden 15 kat daha tatlıdır yalnız şeker komasına neden olmaz. Çok tatlı olduğundan bir ihtimal yarısı kadarını kullanacaksınız.

Tehlike: salça/onun yerine: konservelenmiş tüm domates pek çok hazır domates salçasında çok nispette şeker mevcuttur. Bu oran bir bardak ölçüde 14 grama kadar çıkabilir. Bunun yerine, ezilmiş tüm domates konserveleri kullanarak kendi sosunuzu hazırlayabilirsiniz. Bir bardak ölçüde 6 gram şeker mevcuttur.

Tehlike: barbekü sosu/ onun yerine: arpa sirkesi barbekü sos ve ketçap gibi öteki soslarda fazla oranda şeker bulunmakta. Yalnızca 2 yemek kaşığı barbekü sosunda 22 gram şeker mevcuttur. Aynı keskin tadı elde edebilmek için şeker barındırmayan arpa sirkesini deneyin.

Akşama kadar stresten uzak durun!
Stres yaşamın bir parçasıdır, yalnız elbette stresi azaltmanın da yolları mevcut. Aşağı taraftaki 5 stres kovucu size akşama kadar sürecek bir rahatlık temin edecek. Sabah, öğlen ve gece yapmanız gerekenler. . .

Sabahın zamanından önce saatleri

Tam tahıllı gevrek: tam tahıllar sizi mutlu yapan serotonin hormonu seviyesini yükseltmeye yardımcı bulunan kompleks karbonhidratlardır. Egzersiz yapmak da buna ek olarak vücudunuzun daha ziyade serotonin salgılamasına yardımcı olacaktır. Portakal suyu: portakal suyundaki c vitamini strese maruz kaldığınızda bağışıklık sisteminizi destekler. Buna ek olarak kan damarlarınızı da güçlendirerek genel sağlığınızı destekler. Siyah çay: yapılan serbest araştırılar siyah çayın stresin yarattığı tesirleri azalttığını gösteriyor. Yalnız gün içerisinde ortalama 4 bardak içilmeli. . .

Sabah

Ceviz atıştırın: ceviz, en iyi amino asit arginin kaynağıdır. Yapılan son incelemeler argininle nitrik oksit arasındaki bağı çözdü. Nitrik oksit, damarlarda rahatlatıcı tesiri bulunan bir bileşiktir bu yüzden kan akışını düzenler. Ceviz ayrıca tansiyonu düşürmeye yarayan omega-3 yağ asitleri yönünden zengindir.

Öğleden sonrasında

Klasik müzik dinleyin: araştırılar, günde yarım saat, hususiyetle klasik müzik dinlemenin, 10 miligram valium ( Sakinleştirici tesiri olan güç sahibi bir ilaç ) Almayla eşdeğer olduğunu işaret ediyor. Valium’un ortalama ölçüsü tedavinin nedenine bağlantılı olup gün içinde birkaç kez 2-10 mg aralığındadır.

Gece yemeğinden sonrasında

Bulaşıkları yıkayın: tekrarlayan bir iş yapmak rahatlamanıza yardım eder. Bunu bir rutine sokmak kalp atış hızınızı ve tansiyonunuzu düşürmeye yardım eder ve nefes alış verişinizi yavaşlatır.

Yatmadan evvela

Kitap okuyun: 6 dakika kitap okumak kalp atış hızınızı yavaşlatır ve kaslarınızdaki gerilimi rahatlatır.

Uyku apnesİ
Yatak odasında nefesinizi kesecek pekçok şey mevcuttur fakat uyku apnesi bunlardan birisi olmaması gereklidir. Uyku apnesinde boğazınızın arkasındaki doku çöker ve hava yollarınızı tıkar, bu da sizi uyandırır. Uyku apnesi gün içerisinde yorgunluğa, keyifsizliğe, hafıza kaybına, kalp hastalıklarına, felce ve üstelik ölüme dahi sebep olabilmektedir.

Uyku apnesi olanlar umumiyetle çok kilolu kişilerdir. Solunma yolundaki çok yağlı doku ve kilolu karın havanın kolayca dolaşmasını engeller. Yan yatarak uyumak kimi zaman iyi gelebilir. Yalnız, kişilerin bir çok kilolarını ilkönce boyun ve yüz kısmından kaybettikleri için yalnızca birkaç kilo vermek işe yarayabilir. Biraz daha zayıflamak ise çözüm olabilir.

Unutmamalısınız ki, bu extra uyku apnesi probleminden kurtulmak arzu ediyorsanız, yanlızca birazcık kilo vermeniz kafidir.
kaynak:sağlıkaktuel

Yorum yapın