Klimaların elektrik tüketimi

Isıtma amaçlı klima

Birkaç ay önce ısıtma amaçlı Daikin klima aldım. Klimayı almadan önce “acaba yeterli ısıyı” verebilir mi çok düşünüp baya da araştırma yaptım. Benim gibi ısıtma amaçlı klima alacak olupta merak edenlere yol göstermesi adına edindiğim tecrübeleri yazayım.

klima-tuketim

Klimaların genel yapısı

Klimalar ilk üretildiği tarihte sadece soğutma amaçlı kullanılan ürünler idi. Ancak klima teknolojisinin gelişmesiyle birlikte artık klimalar sadece soğutma amaçlı değil de ısıtma amaçlı kullanılabiliyor.

Bulunduğum bölgede doğalgaz yok dolayısıyla yıllardır sobayla ısınan biri olarak acaba klima yeterli ısıyı verir mi sorusu aklıma gel di : ) Benim gibi binlerce insan aynı soruyu merak etmiş olsalar ki gugul aramalarında hep bu sorunun cevabı aranıyor du. Açık konuşmak gerekirse sobanın o insanın içini ısıtan yoğun ısısını klimada bulmak mümkün değil. Ancak bulunulan ortamı hep aynı derecede ısıttığı için daha doğrusu ayarlanılan ısıya göre hep stabil tuttuğundan dolayı en azından klimada ortam ısının düşme ihtimali yok. Benim bir diğer merak ettiğim konuysa klimalar eksi kaç derecede çalışabilir sorusuydu. Malum Bayburt gibi kışları ocak şubat aylarında geceleri hava sıcaklığının eksi 20 cc lere düştüğü bir yerde yaşıyorum. Araştırmalarım sonucu Daikin marka klimalar eksi 15 – 18 cc ye kadar sorunsuz çalışıyor eksi 15- 18 sonrası defroza giriyor (defroz dış ünitede meydana gelen buzlanma anlamına geliyor) Defroza girdiğinde bi 15 dk klima içeriye sıcak hava üflemeyi keserek sıcak havayı dış ünititeye üfleyip ordaki buzlanmayı çözdükten sonra tekrardan içeriyi ısıtmaya başlar. Yani defroz sırasında bi 15 dakika klima iç mekanı ısıtmaz.

Dikkat defroz sırasında dış üniteden buhar çıkabilir bu korkulacak bir durum değildir. Sadece eriyen buz buharlaşır. Yani normal bir olaydır.

Klimalar ne kadar elektrik yakar?

İş maliyete gelince herkes gibi bende çok merak etmiş ve araştırma yapmıştım. Yaptığım araştırmada bağımsız bir araştırma kuruluşunun şu araştırmasına denk gelmiştim.

Araştırmada doğalgaz, kömür ve klimanın ısıtma maliyeti hesaplanmış. Çıkan sonuç şu

En pahalı ısınma yöntemi şu şekilde sıralanmış. En pahalısı kömür onu doğalgaz takip ederken en ucuz ısınma yöntemi ise klima olarak belirtilmiş.

Ben  Daıkın FTXS35K Shira İnverter Klima satın almıştım. Isıtacağım alan izalasyonu son derece iyi 16 metre karelik bir oda.

İlk önce 9 bin BTU luk alacaktım ama sonra vazgeçip bir üstünü aldım.

İÇ ÜNİTE

Soğutma Kapasitesi(Minimum/Nominal/Maksimum) : 11.900(4.800/11.900/13.600) (BTU)

Isıtma Kapasitesi(Minimum/Nominal/Maksimum) : 13.600(4.800/13.600/17.700) (BTU)

Klimayı tam 1 aydır kullanıyorum. Klima takılmadan önce aylık gelen faturam 130 – 140 – 160 TL arasında idi. Klimayı taktıktan sonra 1 ay boyunca günde 12 – 15 saat arası 26 derecede çalıştırdım.

Ek not: klima kumandasına 26 derece denildiğinde ortam sıcaklığı hiçbir zaman 26 olmaz. Klimalar için genel geçer kuralda 4 derecelik bir tölerans vardır. Ki bendede klimayı 26 dereceye ayarladığımda başka ve tam ölçtüğüne emin olduğum bir termostat 22 dereceyi göstermekte. Yani 4 derecelik oynama olayı doğru bir tespit.

Tabi benim en çok merak ettiğim konu ay sonunda kaç tl lik elektirik faturası geleceğiydi. Ve bingo. Fatura dün itibariyle geldi. Gelen tutar 150 TL. Yani en kötü ihtimalle kullandığım klimanın günlük elektrik sarfiyatı 1 TL olmuş.

Bilmeyenler için Baybur için ekim ayı sıcaklık ortalaması

En fazla sıcaklık 9 derece

En düşük sıcaklık 3 derece

Evet ekim ayı itibariyle öyle çokta fazla soğuk bir hava yok. Fakat neticede klima 12 – 15 saat çalışıyor. Buna rağmen gelen faturayı neredeyse hiç etkilemedi. Kasım, aralık, ocak ve şubat aylarına ait yakıt maliyetini bilahere konuya ekleyeceğim.

Yorum yapın