Kış aylarında neden kilo alırız?

Kilo almak günümüzde çoğu kadının en büyük problemleri arasında yer alıyor. Bilhassa içinde bulunduğumuz ve yavaş yavaş terk etmekte olduğumuz kış aylarında aldıkları kilolardan kurtulmaya çalışan kadınlar, arama motorlarında “Kış aylarında neden kilo alırız? ” gibi cümleleri aratıp bir çözüm arayışı içerisine girebiliyorlar. Bu yazımızda Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Yeşim Çelik’in söylemlerine yer vererek, kış aylarında neden kilo aldığımızı ve bu kilolardan nasıl kurtulabileceğimizi öğreneceğiz. Söz Yeşim Çelik’te:

Çelik, vatandaşların soğuk hava nedeniyle evde oturmayı tercih ettiğini aktardı. Hareketsiz kalınmasından dolayı kilo almanın kaçınılmaz olduğunu belirten Çelik, bunun üzerine kış hastalıklarından korunmak için sürekli alınan gıdaların kiloya davetiye çıkardığını söyledi.

Kış mevsimini sağlıklı geçirmek için bağışıklık sistemini biraz daha güçlendirmek gerektiğine değinen Diyetisyen Yeşim Çelik, “Güçlü bir savunma mekanizmasının temelinde yeterli ve dengeli beslenme yer almaktadır. Kış aylarında metabolizmanın yavaşlamasına ek olarak fiziksel aktivitenin azalması da kilo artışına neden olmaktadır. Hormonal değişimlere bağlı olarak sindirim sisteminde kabızlık gibi problemler oluşabilir. Güne sağlam bir kahvaltı ile başlamak metabolizmanızı iyi çalışır duruma getirmek için son derece önemlidir. Kahvaltı ile güne başlamak sizin hem direncinizi koruyacak hem kilo kontrolünde siz yardımcı olacak hem de metabolizma hızınızın yavaşlamasını engelleyecektir.” dedi.

“KIŞIN KAHVE YERİNE BİTKİ ÇAYLARINI TERCİH EDİN”
Soğuk hava nedeniyle kışın favori içecekleri genellikle sıcak içecekler olduğunu aktaran Çelik, ” Sıcak içecek olarak genellikle kafein- tein içeriği yüksek olan çay- kahve tercih edilmektedir. Bu konuda bizim önerimiz bitki çaylarını tercih edilmesidir. Kuşburnu çayı C vitamini içerdiği için, rezene çayı gaz sorunlarına iyi geldiği için tercih edilebilir.” diye konuştu. Çelik soğuk havalarda hastalıklardan korunma ve kilo kontrolü için şu önerilerde bulundu: “Asla öğün atlamayın. Az ve sık beslenmeyi alışkanlık haline getirin. Günlük en az 8 bardak su için. Kış aylarında su tüketimi göz ardı edilebiliyor. Havanın güzel olduğu günleri fırsat bilin ve yürüyüşlere çıkın. Soğuk ve yağışlı günlerde kapalı ortamda yapabileceğiniz aktiviteler belirleyin. Gece atıştırmalarınızı kontrol altına alın. Televizyon karşısında tüketilen abur cuburlardan uzak durun. Bir iki adet meyve, 8-10 adet fındık veya 2-3 ceviz içi akşam yemeğinden sonra yapabileceğiniz sağlıklı ara öğün seçenekleridir.Soğuk algınlığı, grip gibi pek çok hastalığa yakalanmamak içi bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekmektedir. Her gün mutlaka sebze ve meyve tüketin.”

Kilo veren insanların sizden herhangi bir artısı olmadığı gibi, kişilerin sadece azim ve kararlılık neticesinde kilo vermeyi başarabildiklerini de sürekli hatırlamakta fayda var. Bu sayede kendinizi kilo vermeye şartlandırabilir, başarıyla fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.

Yorum yapın