Kilo ve depresyon ilişkisi

Depresyon ve çok kilonunun birbirleriyle ilişkili olduğunu birçok çalışmada görüyoruz.

Tipik olarak, bu ilişki daha ziyade 65 yaşın altındaki, daha eğitimli ve yüksek geliri insan grubunda daha çok görülüyor. Bir takım uğraşılar bu durumun erkeklere göre kadınlarda daha sık görüldüğünü söylese de bunun epey mühim olmadığını bildiren araştırılar da mevcut. Bu ilişki yalnızca erişkinler ile kısıtlı kalmıyor, bluğ çağı çocuklarda da obeziteyle depresyon arasında ilişki mevcut. Buna ek olarak, hamilelik devresinde çok kilo almış pek çok yeni annenin de depresif işaretler geliştirdiği beyan ediliyor.

Hangisi evvela geliyor?
Araştırxiçixlar, böyle bir ilişki bulunmuş olduğundan emin yalnız bu ilişkinin yönünü belirlemede sorun yaşıyor. Bir başka tabirle, çok kilonun mu depresyona yol açmış olduğunu, yoksa depresyonun mu çok kilo alımına yol açmış olduğunu tam belirleyemiyorlar.
Örneğin, depresyon göstergeleri, çok kilo alımına neden olabilir zira iştah artması ve daha az fiziki aktivite ve kilo alımı depresyonun yaygınlaşmış belirtilerindendir. Buna ek olarak, depresyon için geliştirilen pek çok ilacın yan tesiri de kilo almaktır. Buna ilave olarak, yeme bozukluğu bulunan biri için depresyon, tıkınırcasına yeme özelliği bakımından kilo alma risk faktörünü de artırabilir.

Bir taraftan da, obez olmak da tek başına depresyona yol açabiliyor. Obez olmak bir takım koşullarda sosyal bir damga olabilmekte, bu da menfi ve acı verici yorumların gelmesine fırsat veriyor. Sosyal damganın yanında, obeziteden ötürü fiziki hareket de sınırlı olabilmekte. Keyifli, tatmin edici aktivitelere katılmak zorlaşıyor. Depresyon ve kilo alımı işte böyle koşulda kısır döngü durumuna gelmekte. Sıkkınlık, yalnızlık, izole hissetme ve pek çok değişik öteki duygusal nedenlerden ötürü yemek yediğinizde, kilo alıyorsunuz. O zaman da daha depresif hissediyorsunuz ve kendi beden imajınızla mutlu olmuyorsunuz. Bu da sizlerin şahsınızı daha rahat hissedebilmek ve bu menfi duygularla baş edebilmek için yemeklere yönelmenize neden oluyor olabilir.

Depresyon ve kilo alımının önüne geçmek için tüyolar
* egzersiz, depresyon ve kilo alımıyla savaşmak için çok etkilidir. Tertipli bir rutin meydana getirin ve his durumunuzu mercek altına alarak, değişimleri bir yere yazın.
* ailenizden ve arkadaşlarınızdan, gereksinim duyduğunuzda yardımcı isteyin.
* bir takım depresyon ilaçları da kilo alımına neden oluyor. Bunla alakalı olarak, doktorunuza kesinlikle başvurun. İlaç düzenlemelerinizi bu isteğinize göre yeni baştan yapılandırabilir.
* bir takım antidepresanlar, enerji yükselmesine de yol açabiliyor. Bu yan etkiden faydalanıp, doğru yönde hareket etmenizi kolaylaştıracak bir faktör durumuna getirebiliyorsunuz.
* eğer antidepresan dozunuzun yeni baştan ayarlanması lazım olduğunu hissediyorsanız, doktorunuzla düzenli biçimde kesinlikle takip edin.
* her gün kafi seviyede uyumaya itina gösterin.
* endişelerinizden arınmak için rahatlama tekniklerini kullanarak, zihninizi olabildiğince boşaltabilirsiniz.
* dengeli ve sıhhatli beslenin. Böylece şahsınızı daha da iyi hissedip ve daha enerjik olacaksınız.
* yaşamış olduğunuz depresif his durumu, kilo verme ve antidepresanların sizin üzerinizdeki duygusal etkilerini bir yere yazın.
* unutmamalısınız ki, yardım istemek, bir zayıflık değil, tersine kuvvetli olmanın göstergesidir.

Yorum yapın