Kemer

Kemer Türkiye’nin güney sahillerinde ki en popüler tatil destinasyonlarından biri olmakla beraber harika bir doğaya ve tarihe sahiptir. Dünya’nın her yerinde kumsallar var ve de aynı şekilde doğası da güzel olan yerler var fakat doğa, tarih, ve deniz’in bir arada olduğu dünya üzerinde sayılı yerler vardır. İşte Kemer bunların en başında gelir. Her yerde bulabileceğiniz belli bilgilerin dediği gibi Kemer eskilerden balıkçı kasabası bir yerde ki eskiden yolu bile olmayan tüm ulaşımın deniz yolu ile yapılan bir yermiş. Atatürk’ün zamanında Selanik göçmenlerine tahsis edilmiş büyük sahil kenarının öykülerini ve toprak zenginlerinin efsanelerini bir çok kişiden dinleyebilirsiniz.

Son yıllarda dağ yolu şeklinde olan Antalya – Kemer yolu, tamamen çift şeritli ve tünelli hale getirilerek yolculuk süresi ortalama 30-40 dakikadan 20-25 dakikaya kadar indirilmiştir. Aynı zaman 2012 yazı itibariyle Antalya Kaleiçi ve Kemer Marina arası çalışmakta olan Deniz Otobüslerinin hizmete girmesi ile farklı bir ulaşım şekli devreye girmiş bulunuyor. Ücreti biraz yüksek olsa da bu güzel deniz yolunu ve eşsiz manzarasını kaçırmamalısınız. Yok benim için hesaplı olsun derseniz Antalya Otogar’dan kalkan daha sonra Antalya 5M Migros önünde ara durağı olan Kemer Tur minibüsleri ile 6TL (2012 Fiyatı) karşılığında hafif konforsuz olsa da gelebiliriniz. Ulaşım açısından son olarak önemli bir noktaya değinmekte fayda var, aynı hat üzerinde çalışan Kemer Sahil Tur minibüsleri mevcut, eğer bunlara binerseniz Beldibi ve Göynük Tatil yörelerini de görebilirsiniz, biraz dolaşıyor ama zamanım var derseniz 1 saat kadar bir yolculukla Kemer’de olursunuz.

Eğer kara yolu ile geliyorsanız Kemer’in toplam dört adet girişi vardır, bunların isimlerine Kemer 1, Kemer 2 (Eski sanayi ya da şuan ki otogar), Kemer 3 (Kemer’in sonu olur) ve Kiriş tarafından gelen eşsiz dağ manzarısı ile dağ yolu. Nereden gelirseniz gelin fark etmez Antalya tarafında ki yöne göre yolun sol tarafı Kemer’dir (Sağ tarafı ağırlıklı olarak yerel halkın yaşadığı Arslan Bucak Mahallesi) ve direk her yol aynı ana caddeye çıkar.

Kemer yukardaki yazımızda bahsettiğimiz gibi Güney Akdeniz’in ve Türkiye’nin en popüler ve en çok yabancı yabancı turist çeken bölgesidir. Yerel halkın tabiri ile Rusya Cumhuriyeti bile denilebiliyor çünkü kafanızı çevirdiğiniz Lokantadan tuttun Eczaneye kadar her yerde Rusça yazılar görebilirsiniz. Önce ki yazıda nasıl ulaşabileceğiniz hakkında verdiğimiz bilgilerden sonra ilk neler göreceksiniz onlardan bahsedelim.

Minibüs ile gelenler ve Kemer’in merkezine inenlerin ilk dikkatini çekecek olan şeyler tabi ki oteller ama tam merkez de ki saat kulesi ve meydandır. Çok eski bir yapı olmamasına karşın insanların ilgisi çekebiliyor; daha önceden otogar olarak kullanılan alan otobüslerin aşırı trafik yaratmasından dolayı 2004-2005 yıllarında yıkılıp yerine var olan kule ve meydan belediye tarafından yapılmıştır. Çok fazla bir esprisi olmasa da kule de var olan cafe bistro tarzı olan mekanda bir şeyler yemek içmek hoş olabiliyor tavsiye ederiz.

İkinci olarak bir çok turist doğrudan sahil kenarlarını merak etmektedir, sahil şeridini ikiye ayırabiliriz; ilk olarak genel oteller bölgesinde olan insanların yüzdüğü sahil kesimi. İkinci olarak ise MoonLight (Ay Işığı) isimli büyük park. Bu iki bölgenin arasındaysa Kemer Marina vardır. Oturmalık, yemelik, içmelik bir yerler arıyorsanız sahil kenarından Moon Light parkı sizin tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Yok ben gezeyim yürüyeyim diyorsanız sahil kenarında; diğer tarafı tüm sahil boyunca yürüyebilirsiniz aynı zamanda kumsallarda bulunan ufak yerlerde bir şeyler içip sıcak Kemer saatlerinde mola verebilirsiniz.

Diğer bir ilgi çekici nokta ise Liman Caddesi; burası tamamen dükkanlardan oluşan çeşit çeşit kıyafet ve eşyanın satıldığı işletmelerle dolu caddedir. Bir şeyler almasanız bile mutlaka gezmenizi tavsiye ederiz çünkü tamamen araçtan arındırılmış bir bölgedir yani rahatlıkla dolaşabilirsiniz. Neler alabiliriz diye sorarsanız her çeşit eşya mevcut oluyor ama turistlerin ilgilerini çeken dükkanlar forma ve t-shirt satışı yapan yerler oluyor. Eğer futbol fanatikliği varsa burada uygun ücretli kalitesi yüksek imitasyon formaları bulabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken husus pazarlık yapınız çünkü esnaf kapıyı hep x2 fiyattan açıyor, ne alırsanız alın pazarlık yapmanız önemli tavsiye edilir.

KEMER’DE NERELERDE YEMEK YENİR?
Kemer’in ilgi çekici yerleri tabi ki çok fazla ama bir o kadar da nerede yemek yemeli konusu da önemlidir. Eğer kaldığınız yer otel ise ve de tam pansiyon bir yer ise dışarıda yemek yemeniz gerekmez ama bir dost tavsiyesi aşırı derecede riskli yemekler yememelisiniz. Örnek vermek gerekirse sütlü tatlı gibi sıcak mevsimlerde hemen bozulan ve bakteri üreten şeylere dikkat ediniz çünkü Kemer oldukça sıcak bir yer. Ayrıca her otelde aynı kalitede yapmıyor, bu yüzden dikkatli olmanızda fayda var.

Kemer lokantalarında ki ve bistro tarzı yerlerin genel yemek kalitesi iyidir, çok kaliteye dair endişe yaşatacak yerler yoktur ama yinede yediğiniz yere her yerde olduğu gibi dikkat etmelisiniz. Liman Caddesi ve çevresinde bir çok kebapçı bulabilirsiniz, aynı zamanda bir kaç kaliteli balık lokantası ve fast food dükkanları da mevcuttur. Önemli bir hususa değinmeyi unutmayalım FİYAT!! Garsona yerli olduğunuzu belirtin yoksa sizi şok edebilecek bir hesap gelebilir. Ciddi anlamda üzücü bir durum ama kazık atma fırsatı oldu mu affetmiyor esnaf.

Kemer’de bir çok güzel yer var dedik hemen örnek yemek yerlerinden bir kaç tane açıklayalım. İlk olarak kebap, pide tarzı takılmak isteyenler için Kemer’in en popüleri PAŞHA’dır, oldukça turistlik mekandır ve yemek kalitesi gayet iyidir ama öyle farklı lezzetler yoktur bildiğiniz kebap türleri mevcut. Sabah kahvaltısı için pek bir yer açıkçası ama su böreği konusunda Liman caddesi yakınlarında bulunana Kemer Pastanesi güzel bir seçim olabilir ama daha uygun seçim yapmak isterseniz saat kulesinin orada Ankara simidi yapan Aspava var ve şaşırtıcı şekilde kaliteli yapıyor işini.

Yok hava cok sıcak arkadaş hiç bir şey yenmez derseniz ve tost gibi hızlı geçiştirilecek bir yemek arıyorsanız Ayvalık Tost’u yapan Yaşam Hastanesinin yakının da yer vardır ve fiyatları da çok ekonomiktir. Ayvalık tost’u yapılan dükkan’ın bölgesinde bir çok çeşitli yemek yeri vardır ve burası daha kuzeye çıkılan bölge olduğundan daha uygundur ki Kemer’in geneli böyledir kuzeye çıktıkça hayat ucuzlar. Örnek liman çivarında İnternet Cafe’nin saati 1 euro’dur biraz yukarıda 1TL.
Kemer ciddi anlamda gelişmiş bir ekonomiye sahip olduğundan dolayı sosyal yaşam ve yemek konusunda alternatif bir o kadar da çok oluyor. Önce ki yazılarda bahsetmiş olduğumuz Türkçesi Ay Işığı anlamına gelen “Moonlight” parkı. İçerisinde bir çok cafe-pub karışımı mekanları bulundurmasına karşın; Nargile ve Balık lokantaları da mevcuttur. Özellikle geceleri yakılan ateşle birlikte sahile (kumsal) atılmış masalar da ve armut koltuklar da patates bira ya da hamburger kola gibi keyfili seçeneklerle güzel dakikalar yaşamanızı tavsiye ederiz.

Eğer ciddi olarak güzel bir balık almak isterseniz ya da yerinde yemek isterseniz pek akılınıza gelemeyecek bir öneri verelim; Kemer Otogar’da ki Karadeniz Balıkçılık. Normalde bir çok insan otogar tarzı yerler de yemek yemeği çok sevmez çünkü güvenilir gelmez ama bu balıkçı yıllardır Kemer’de var olup farklı dükkanlar gezmiş olsa da şuan ki yerinde harika balık hizmeti verebiliyor. Tabi ki ortam ve ahenk olarak bir şeyler yok ama lezzet konusunda güvenebilirsiniz.

Ve herkesin her zaman favorisi köfte, genel bir tanıda olduğu üzere esnaf ve çalışan insanların öğlen yemeklerini yedikleri lokantalar hem lezzetli hem hesaplı olmaktadır. Kemer de saat kulesinin biraz yukarısında bankalar bölgesin de hizmet göstermekte olan Köfteci Ali, hem sulu yemek konusunda hemde köfte konusunda değişik bir alternatif sunmaktadır. Pek turistlerin uğrak yeri değildir ama canınız çekerse artık yerini biliyorsunuz 😉

Eğer yolunuz Kemer den hemen önceki yerleşke olan Göynük’e düşerse Jandarma olarak tabir edilen yerden girince (Kemer-Antalya yönününde giderken yolun sol tarafı), biraz ileride Ahmet isimli bir şiş kebapçı vardır. Çok ahım şahım bir yer olmamasına karşın elli lezzetli bir mekandır, yolunuz düşerse eğer bir gün tavsiyemizdir.

Hazır dışarıdan bahsetmişken iki yeri hızlıca geçmekte fayda var; İlk’i Kemer’in ters istikametine giderseniz yani dağlara doğru yaklaşık 30dk yolculuk dan sonra bir kaç tane dağ yolunda ki lokanta var. Genel olarak kalite konusunda bir sıkıntısı olamayan mekanlardır, fazla ortamı yoktur fakat lezzetli mekanlardır ki gelen bir çok safari tarzı gelen tursitlerden anlayabilirsiniz. Son olarak Batı Antalya’ya karşı yemek yemek isterseniz Tahtalı dağına çıkan teleferik ile tepede ki lokanta sizleri bekliyor.

KEMER’DE GECE HAYATI
Gece yaşamı bir tatil yeri için olmazsa olmazıdır, çünkü insanlar bir yıl boyunca çalıştıktan sonra en çok hak ettikleri şey kesinlikle tatildir ve bu süreç içerisinde kesinlikle her şeyi yaşamak isterler. Kemer tüm güney Akdeniz’in en hareketli gece hayatı merkezlerindendir. Antalya ve Alanya ile birlikte 1000lerce turist sabahın ilk ışıklarına Kemer’in çeşitli mekanlarında eğlenirler.

Eğlence çeşitliliği kişilerin tercihlerine göre değişmektedir, örneğin Türkü bar’da sevebilirsiniz disko müziğini de sevebilirsiniz. Kemer’de bunların hepsini kolayca bulabilirsiniz, örneğin disko ve hareketli dans müziğinden hoşlananlar için oteller bölgesi tarafında 3 adet ve bir tanede Moonlight parkında olmak üzere toplam 4 adet büyük eğlence tesisi vardır. Bunlar kapılarını saat 20.00 gibi açıp sabaha kadar açık olan mekanlardır. Özellikle yabancı turistlerin akın ettiği bu eğlence kulüplerinden en popüler olanları Rusya’da ki Crystal Disco grubuna bağlı çalışan Kristall, İnferno ve Club Aura’dır. Özellikle hafta sonları çılgın partilerin olduğu bu mekanlarda uluslararası popüler DJ’lerin harika performansları ile tatilciler tüm yılın yorgunluklarını atıyorlar. Bu konuda tek sıkıntı bir çok kulüpte belirli bir saatten sonra meşhur “DAM” muhabbetinin olması. Eğer içeride ki erkek popülasyonu çok fazlaysa tek erkek almamaya özen gösteriyorlar. Eğer tek başınıza bir erkek olarak tatile geldiyseniz, tabi ki de bunlarında yolları mevcut; ya bir taksici yardımı ile girin içeride adamları çoktur, ya da gündüz’den kaldığınız otelde bir yabancı turistte rica edebilirsiniz ki bir çok çoğu genelde kabul eder, sizde kibarlık yapıp giriş ücretini karşılarsınız.

Gelelim diğer bir eğlence türü olan Türkü barlar ya da sadece canlı müzik olan barlara. Barlar sokağı olarak tabir edilen yer diskolardan uzak bir yerdedir (yürüş mesafesi 10-15dk). Ralli olarak bilinen ve Liman caddesinin başlangıç yerine yakın bölgeden başlayan bir bölgedir. Tahmini olarak 10-15 kadar mekan mevcuttur ve bir çoğunda da belirli günlerde canlı müzik vardır. İçki ücret olarak tabi ki diskolardan epeyce ucuzdur. Artık ne tür eğlence isterseniz o sizin seçiminiz, şimdiden iyi tatiller ve eğlenceler dileriz.

Yorum yapın