Kanser Nedir?

Kanser Nedir? Kanserin Belirtileri Nelerdir?

Bu makalemizde sizlere kanserin ne olduğunu anlatacağız. Kanserin bilimsel açıklamasına dair detaylara geçmeden önce tıbbi bilgisi olmayan sıradan insanların anlayacağı şekilde kanserin ne olduğunu kısaca anlatalım.

İnsan vucudunda milyonlarca hücre bulunmaktadır. Bu hücreler kendilerini yenileme ve vakti geldiğinde ölmeye (kendini yok etmeye) kodlanmışlardır. Kanser’de ise normal şekilde oluşan hücrede oluşan bir bozukluk nedeniyle kontrolsuz ve anormal bir şekilde büyüme olur. Yani, Kanser vücuttaki bir hücre grubunun farklılaşarak, aşırı ve kontrolsüz şekilde çoğalması sonucu meydana gelmektedir. Normalde hücrelerin büyümesi ve çoğalması bir düzen içerisinde olmaktadır. Buna paralel olarak doku ve organlar da görevlerini normal olarak yapabilmektedirler. Ancak bu hücreler anormal şekil ve hızda büyümeye ve çoğalmaya başlarlarsa, tümör adı verilen kitle oluşumuna yol açarlar. Bu anormal hücrelerin köken aldığı organa göre hastalık adlandırılır. (Akciğer kanseri, meme kanseri, prostat kanseri vs.). Genelde tümör tespit edilmeden önce milyonlarca anormal hücre sayısına ulaşması gerekir. 1 cm büyüklüğündeki bir tümör kitlesi, yaklaşık 1012 (1 trilyon) hücreden meydana gelmektedir.

Kanserin Sebepleri?

Kanserin sebebi henüz kesin olarak bilinmemektedir. Kanser hastalığı için iki grup risk faktörü vardır. Kanser için risk faktörleri yaşam şekillerine, yaşa, cinsiyete ve aile öykülerine bağlı olarak değişir. Bir başka risk grubu ise çevresel faktörlerdir.

Sigara alkol kullanımı,

Uzun süre ve tehlikeli saatlerde güneş altında kalma,

Aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalma,

Bazı kimyasal maddeler (katran, benzin, boya maddeleri, asbest v.b.)

Bazı virüsler

Hava kirliliği

Radyasyona maruz kalma,

Kötü beslenme alışkanlığı

Kanser Belirtileri Nedir

Kanser hastalığında (diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi) erken teşhis çok önemlidir. Bu anlamda kanser başlangıç aşamasında yakalanırsa tedavisi çok kolay olur Bu anlamda kanser belirtileri iyi bilinirse bu belirtiler bizim için ön uyarı anlamına gelir. . Bununla birlikte kanserin belirti ve bulguları köken aldığı doku ve organlara göre değişir. Hatta bazen hiç belirti ve bulgu vermeden kontrol muayenelerinde kanser tanısı konulabilir.

Aşağıdaki belirtilere dikkat edin:

Rahim ve makattan gelen normal olmayan bir kanama veya akıntı

Memede veya vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan şişlik ve sertlikler

İyileşmeyen yaralar

Uzun süreli ses kısıklığı ve öksürük

Yutkunma güçlüğü ve hazımsızlık

Ben ve siğillerde meydana gelen büyüme, kanama, renk değişikliği, yara…

Büyük ve küçük abdest yapmakta ki değişiklikler

Kanser Tedavisinde Kullanılan Yöntemler:

Kanser tedavisi kanserin tipine, yerleşimine, evresine, kişinin genel sağlık durumuna ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklikler gösterir. Doktorlar her hastaları için, o hastanın kişisel durumuna ve ihtiyaçlarına göre biçimlendirilmiş farklı tedavi planları hazırlamaktadır. Kanser tedavisi genellikle bir ekip tarafından birlikte planlanır ve yürütülür.

Kanserlerin çoğunda kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır:
cerrahi,

ışın tedavisi (radyasyon tedavisi, radyoterapi),

ilaç tedavisi (kemoterapi),

hormon tedavisi (hormonoterapi), ” biyolojik tedavi (immunoterapi).

Doktorlar bu tedavilerin birini uygulayabilir ya da birkaçını kombine edebilir.

Pek çok hasta kanser tanısı aldıktan sonra tedavi ile ilgili kararlara katılmak isteyecektir. Ancak kanser tanısı konduktan sonra yaşanan şok, gerilim ve üzüntü konu hakkında soğukkanlı düşünme, konuşma ve karar verme olanağını azaltmaktadır. Bu aşamada hastaların desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerekmektedir.

Yorum yapın