Kadınlarda İdrar Tutamama Nedenleri

Kadınlarda en sık rastlanan rahatsızlıklardan biride “idrar tutumama sorunudur.” Yapılan araştırmalara göre her 5 kadından birinde idrar tutamama sorunu olduğu görülmektedir.

İdrar tutamama, şayet kişi istemediği halde idrarını kaçırırsa buna idrar tutamama denir. Kişi yaşlandıkça idrar kaçırma zafiyeti de o oranda büyür. Yaşlı kadınlarda idrar tutamama yaşlı erkeklere göre daha çok görülür, çünkü kadınlarda idrar yolları erkeklere göre oldukça kısadır.

A- Kadınlarda görülen idrar tutamamanın sebepleri!

1-) Mesane zafiyeti, idrar torbasının kaslarındaki zayıflık nedeniyle idrar kaçırma
2-) Menopoz devresinde görülen hormon anomalileri nedeniyle mesane ve çevresinde kas ve dokularda gevşeme olur ve idrar kaçırır.
3-) Sürekli stresli bayanlarda sinirsel zafiyet nedeniyle ara dokularda zafiyet görülür ve bu idrar kaçırmaya sebep olur.
4-) Ayrıca şişmanlık ve kabızlık nedeniyle mesane kasları sürekli baskı altında kalır ve buda mesane kaslarını gevşetir ve buda idrar kaçırmaya neden olur.
5-) İdrar yolları enfeksiyonu mesane zafiyetine sebep olur.
6-) Mesaneye yakın yörede yapılan ameliyatlar mesane zafiyetine sebep olur ve buda idrar kaçırmaya sebep olur.Özellikle normal doğum yapmış bayanlarda bu oldukça sıktır.

Ne napılabilir?

1-) Karın altındaki kasları güçlendirmek için jimnastik yapılır.
2-) Menopoz nedeniyle ortaya çıkan idrar kaçırması tedavi edilmelidir.
3-) Mesane kaslarındaki zafiyeti önlemek için doğal ilaçlar kullanılır.
4-) Kadınların uygun pet kullanmaları gerekir.
5-) Kas zafiyetini güçlendirmek için uygun yerlere iğne ile kolajen yapılır.
6-) Ameliyat gerekli ise uygun yerlerde ufak ameliyatlar yapılır.
7-) Kadınlarda mesane zafiyeti genellikle enfeksiyon nedeniyle olur, çünkü idrar yollarının çok kısa olması nedeniyle defi-hacetin (dışkı ) sadece tuvalet kağıdı ile silinmesi yetmez aynı zamanda suyla iyice yıkamak, yani taharetlenmek gerekir. Aksi halde bakteriler bu kısa yoldan bütün idrar yollarının iltihaplanmasına sebep olur.

B- Mesane hassaslaşması nedeniyle idrar tutamama:

Birçok faktör mesane kaslarının aşırı duyarlı olmasına neden olabilir. Bunların başında sık sık tuvalette gitme (polakiuri), geceleri sık sık idrar yapmak için kalkmak zorunda olma (niktüri), aşırı idrar yapmak zorlanma gibi sebepler mesaneyi tahriş eder ve aşırı duyarlı yapar. Bunların haricinde idrar yolları iltihaplanması, kronik idrar yolları iltihaplanması, mesane taş, kum ve urlarıda mesaneyi zayıflatır.

C- Erkeklerde görülen idrar kaçırma:

Burada ana sebep genellikle prostat büyümesi nedeniyle ortaya çıkar. Prostat büyürse prostat içinden geçen geçen idrar kordonu sıkışır ve idrar dışarı atılamaz. Bu aşırı miktardaki idrar sürekli mesane kaslarını zorlaması nedeniyle mesane zafiyeti ortaya çıkar. Bu nedenle özelikle prostat büyümesinin tedavi edilmesi gerekir.

D- Refleks nedeniyle idrar tutamama:

Burada rahatsızlığa kaza sonucu beyin ve omuriliğin zedelenmesi nedeniyle mesane kasının kontrol edilememesi nedeniyle idrar tutamama görülür, çünkü mesane kaslarını kontrol eden sinirler devre dışı kalır.

E- Tedavi:

Üroloji ve kadın doğum uzmanının idrar tutmamanın sebeplerinin teşhisinden sonra uygun tedaviler uygulanır. Mesane kaslarının zafiyeti nedeniyle ortaya çıkan idrar kaçırmaya en basit ve en etkili yöntem mesane kaslarının güçlendirilmesi ve mesane boyun açısının düzeltilmesi için kullanmanızı tavsiye ettiğiniz özel mesane kası geliştirici süper alet sayesinde ameliyatla başarılı olamadığımız hastalarda bile yüz güldürücü sonuçlar aldık.
Daha fazla bilği ve size uygun mu diye bilmek için arayınız.

Yorum yapın