Jel Akü

Aküler kuru akü, sulu akü ve jel akü olmak üzere 3 ana başlık altında toplanır ve hepsinin yapım teknolojisi farklıdır. Kuru ve sulu aküler genellikle otomobil vb gibi araçlarda kullanılır. Bununla birlikte tüm enerjisini aküden alan akülü sandalye, yer temizleme cihazları, güneş enerji sistemleri gibi sistemlerde kuru veya sulu akülerden yüksek performans alamazsınız. Bunun nedeni ise kuru veya sulu akülerin derin deşarja uygun olmayışıdır.

Jel Akü Nedir?

Jel akü içerisinde jel – jöle kıvamında elektrolit bulunan akülerdir. Ağır çevresel koşullara özellikle de sıcaklığa ve titreşime dayanıklı bakımsız akülerdir. Bu yüzden denizcilik sektöründe ve Güneş Enerji Sistemlerinde özellikle tercih edilirler.
Jel Akü hemen şarj edilmese bile, derin deşarjdan tamamen geri döndürülebilir. Günlük çevrimsel kullanım için idealdir… Uzun deşarjlarda mükemmel performans gösterirler…

Bununla birlikte eğer aldığınız akünün daha uzun ömürlü ve yüksek performans sağlamasını istiyorsanız alacağınız jel akünün Deep Cycle yani derin döngülü jel akü olmasına dikkat ediniz. Deep cycle jel aküler; nominal kapasitesinin % 20’si seviyesine kadar deşarj olduğu halde kapasite kaybına uğramayan akülerdir. Deep Cycle akü modelleri, genellikle sık sık deşarj şarz edilen akülü sandalyeler vb. gibi ürünlerde tercih edilen akü tipleridir.

Dip not: Özellikle engelli bireylerin kullandığı akülü sandalyelerin sık sık doldur boşalt yapılması yani akünün şarj de şarj edilmesi nedeniyle kullanılan akü derin döngülü jel akü olmadığı zaman akü ömrü 6 ayla bir yıl arasında değişmektedir. Oysa bu süre derin döngülü jel akülerde 5 ila 10 yıla kadar çıkmaktadır.

Jel Akü Fiyatları

Jel akü fiyatları amperine göre ( ah ) değişmekle birlikte kuru veya sulu akülere göre daha pahalı akülerdir. İlk bakışta fiyat olarak pahalı görünse de uzun yıllar kullanıldığından kendi kendini amorti eder. Bir örnek vermek gerekirse piyasadaki normal bir kuru akünün ömrü 1 ila 2 yıl arasında değişirken bu süre jel akülerde uygun kullanımda 5 ila 10 yıla kadar uzamaktadır. Bu açıdan düşünüldüğünde uzun yıllar kullanılması uzun ömürlü olması nedeniyle jel aküler fiyat olarak kendi kendini amorti edebilen akü tipidir.

Önemli not: Jel aküleri nasıl şarz edeceğiniz kaç derece ısıda muhafaza edeceğiniz hakkında ürünü satın aldığınız firmadan detaylı bilgi alınız. Zira akülerin uzun süre şarj edilmeden bekletilmesi eksi derecede ısının altında saklanması akü ömrünü kısaltmaktadır.

Jel Akü Kullanım Alanları

  • Tekneler
  • Karavanlar
  • Golf Araçları
  • Yer Temizleme Makineleri
  • Yenilenebilir Enerji Sistemleri
  • Telekomünikasyon Sistemleri
  • Akülü Sandalyeler
  • Mobil Dükkanlar
  • Manuel Transpaletler

Konuya ilişkin daha detaylı bilgi ve teknik özellikler ve jel akü satın almak için tıklayınız:

Yorum yapın