İstifra ve baş ağrısında ölüm riski!

Şiddeti gittikçe çoğalan, daha evvela hissedilen ağrıya benzerlik göstermeyen, ilaçla aşmayan ve şiddetli istifrah, çift görme veya görme alanının daralması gibi görmede bozulma ve bayılma ile kendisini gösterebilen şuurda. . .

Şiddeti gittikçe çoğalan, daha evvela hissedilen ağrıya benzerlik göstermeyen, ilaçla aşmayan ve şiddetli istifrah, çift görme veya görme alanının daralması gibi görmede bozulma ve bayılma ile kendisini gösterebilen şuurda dalgalanma ile ortaya çıkan ağrı, apansız ölüme yol açabiliyor.

Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı doç. Dr. Ethem beşkonaklı, yapmış olduğu konuşmada, insanı rahatsız eden her duyumsamanın “ağrı” olarak tanımlanabileceğini söyledi.

Ağrının, insanı pek çok hastalık yönünden de tehlikeden koruyan “kırmızı alarm” durumu olarak algılanabileceğini ortaya koyan beşkonaklı, “Çünkü, bir yerde bir ağrınız varsa bir sıkıntı var demektir. ağrı, oluşabilecek sorunlar için önceden haber vericidir” diye söyledi.

Ağrının ehemmiyetli bir bulgu olduğunu söyleyen beşkonaklı, ağrıların kısa, uzun, müzmin veya belirli bir nedene dayalı ağrılar biçiminde olabileceğini vurguladı.

Baş ağrımasının bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve 12-13 yaşından başlamak üzere sinüs gelişimi tamamlanmış her erişkinin yaşamının bir devresinde rahatsız edici baş sancısından şikayet ettiğini anlatan beşkonaklı, “kadınlarda biraz daha yüksek olmak kaydıyla her iki erişkinin yüzde 85 ‘inde baş ağrısı görülmüştür” diye söyledi. Baş ağrımasının bir kısmının çok rahatsız edici olmazken, bir kısmının ilaç
Kullanımı, önemli tedavi protokolü ya da ameliyat gerektirebileceğini bildiren beşkonaklı, baş ağrımasının tahmini 80 sebebinin olduğunu ifade etti.

Nedeninin henüz yüzde 100 tespit edilemeyen migrenin de ehemmiyetli ağrılardan birisi olduğunu söyleyen beşkonaklı, kronik müzmin ağrıların da önemsenen ağrılar bünyesinde yer almış olduğunu kaydetti.

“beyİn kanamasi geÇİrenlerİn yÜzde 50 ‘sİ hastaneye yetİŞemİyor”

Günlük yaşamda gerginlik ve stresin önemli bir baş ağrısı sebebi olduğunu anlatan beşkonaklı, “gün içinde kaslar gerilip gevşiyor ve zamanla yoruluyor. buna ‘gerginlik ağrısı ‘ diyoruz ve yoğun çalışan kişiler arasında sıkça karşılaşıyoruz” diye söyledi.

Yüksek tansiyon gibi müzmin hastalıklara ilişkin baş sancısının da mevzu bahis olabildiğini kaydeden beşkonaklı, beyin içi tümörlerin, beyin içi damar bozukluklarının, beyin içi baloncuklaşmaların ve yumaklaşmaların, beyin içi sıvı tankların genişlemesinin de önemli baş ağrımasına yol açmış olduğunu ve hastalık habercisi olduğunu söyledi.

Çarpmaya bağlı travma kaynaklı baş ağrımasının dışında menenjit gibi enfeksiyon hastalığının orta aşamalarında baş ağrısı ile karşılaşıldığını aktaran beşkonaklı, sinüslerdeki bozukluklar, kbb ile alakalı sıkıntılar, diş ve göz ile alakalı unsurların da baş ağrısı yapabildiğini belirtti.

Bütün bunların genel baş ağrısı nedenleri olduğunu söyleyen beşkonaklı, şiddeti gittikçe çoğalan, daha evvela hissedilen ağrıya benzerlik göstermeyen, ilaçla aşmayan ve şiddetli istifrah, çift görme veya görme alanının daralması gibi görmede bozulma ve bayılma ile kendisini gösterebilen şuurda dalgalanma ile ortaya çıkan ağrının oldukça dikkate alınması gerekmekte olduğunu belirtti.

Beşkonaklı, bütün bunların yanında hafıza kaybının da yaşanabildiği baş ağrılamalarının, beyin ve beyin damarlarındaki sorundan kaynaklanabildiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“bu gibi durumlarda damar baloncuklaşması, damar yumağı, hızlı gelişen bir tümör varlığı sorumlu olabilir. bu nedenle hemen hekime başvurulmalıdır. damar balonuna bağlı bir baş ağrısı söz konusu ise ani ölüm görülebilir. bu hastaların, yüzde 50 ‘si hastaneye yetişemeden beyin kanamasından yaşamını yitirmektedir.”

Buna benzeyen şeyler sağlık sorunlarında ortaya çıkan baş ağrımasının şiddetli ve genel olarak beyinin ön iç kısmında hissedildiğine dikkati çeken beşkonaklı, şuur kaybının da oldukça ehemmiyetli bir bulgu olduğunu vurguladı.

Beşkonaklı, şiddetli ağrı halinde sıcak duş alınmamış olması, kısa zamanda tansiyonun ölçülerek vakit kaybetmeden hastaneye gidilmesi icap ettiği tavsiyesinde bulundu. Baş ağrısı şikayetinde ilk başta acile icra edilecek başvurunun arkasından ertesi gün beyin cerrahisi, nöroloji bölümüne muayene olunması lazım olduğunu kaydetti.

Yorum yapın