İstanbul’un Sahilleri

Yaz aylarının en sıcak günlerini yaşadığımız şu günlerde kavurucu sıçaklar karşısında biraz olsun serinlemek adına insanlar sahillere akın ediyor. Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan istanbul’da ise sanılanın aksine çok sayıda sahil bulunmaktadır. Her ne kadar bu sahillerin bir kısmı yüzmek için yeteri kadar temiz sayılmasada son yıllarda yapılan çalışmalar sonucu istanbuldaki çoğu sahil denize girilebilir hale gelmiştir.

İŞTE İSTANBULUN EN GÜZEL SAHİLLERİ

AVRUPA YAKASI

İşte Avrupa yakasının bazı sahilleri (Sahiller sırasıyla Marmara Denizinde Batıdan Doğuya, İstanbul Boğazında güneyden kuzeye olarak sıralanmıştır.)

BAKIRKÖY SAHİLİ

İstanbul’un eğlence konusunda akla gelen ilk yerler Kadıköy, Taksim ve Bakırköy olmuştur genellikle. Bakırköy bu konumunda olmasına rağmen sahil açısından çok yetersiz.

Bir adet marinaya ve deniz otobüsü iskelesine sahip sahil çok sıradan. Bakırköy’ün eğlence özelliğine uygun bir sahil şeridi oluşturulabilirdi. Yani sahile de eğlence merkezleri yapılabilirdi. Sahilde yeşillikler var ama çevre düzenlemesi açısından biraz yetersiz kalmış. Marmara Denizine kıyısı olan Bakırköy sahili düz bir ufuk manzarasına sahip.

ZEYTİNBURNU SAHİLİ

Geçmişte Lunapark ve Eğlence barları bulunan Zeytinburnu Sahili, son yıllarda Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlemesiyle sıradan bir sahil haline getirildi. Tarihi yarımada-Kadıköy-Adalar ve boş ufuk manzarasına sahip olan sahil manzara açısından iyi, ama Bakırköy sahili gibi sıradan bir sahil. Yani yeşillikler var, çevre düzenlemesi var, futbol sahaları, spor aletleri, çocuk oyun alanları var. Sahil batısında Bakırköy, doğusunda tarihi yarımadanın sahiliyle birleşiyor.

CANKURTARAN-SARAYBURNU SAHİLİ

Tarihi yarımadanın İstanbul Boğazı ve Marmara Denizine kıyısı olduğu bu sahil şeridi manzara bakımından Kadıköy-Üsküdar-İstanbul Boğazı manzaralıdır. Sahillerin çevre düzenlemesi sade ve güzel yapılmış. Zaten tarihi bir bölgenin sahili daha fazla abartılması gereksiz olurdu. Tam yerinde ve kıvamında olan sahil çok güzel özelliklere sahip. Özellikle güneşin doğuş vaktinde bu sahilde olmak insana fazlasıyla huzur verir. Her İstanbullunun bir kere de olsa yürümesi gereken bir sahil şeridi.

EMİNÖNÜ VE HALİÇ SAHİLLERİ

Haliç’in çevresindeki sahillerin bir bölümü güzel dizayn edilse de, bazı yerleri de çok kötü yapılmış. Özellikle Unkapanı çevresi sahilleri tam olarak düzenli değil. Eyüp ve Haliç köprüsüne yakın sahilleri düzenli sayabiliriz. Ama tam anlamıyla bazı bölgeleri hariç Haliç’e yakışan bir sahil şeridi değil.  Eminönü ise manzara açısından güzel bir konumda ama oranın sahil şeridi oldukça pis. Yani belediye ne kadar temizlerse temizlesin, o haliyle tam görsel ve şanına yakışır bir sahil değil.

FINDIKLI-KABATAŞ

Fındıklı ve Kabataş arasındaki sahil şeridi İstanbul Boğazı-Üsküdar ve Tarihi yarımada manzaralıdır. Manzara açısından çok iyi olmasına rağmen, yine diğer sahiller gibi olması gereken düzene ve çevre düzenlemesine sahip değil.

BEBEK-RUMELİ HİSARI SAHİLİ

Arnavutköy-Bebek ve Rumeli hisarına doğru uzanan, yani kısacası Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri arasında yer alan bu sahil şeridi İstanbul Boğazı kenarında olduğu için biraz özen gösterilmiş. Fazla abartılmayan, ama düzenli bir sahil şeridine sahip olan bu yerler, konumu ve barındırdığı restaurantlar bakımından İstanbul’un zengin kısımlarına hitap etmektedir. Ama güzel olduğunu da şüphesiz belirtebiliriz.

AVRUPA YAKASININ SAHİL OLAMAYAN SAHİLLERİ!

Avrupa yakasında sarayların, üniversitelerin, otellerin ve yalıların istila ettiği Dolmabahçe-Ortaköy arasındaki İstanbul’un en mükemmel sahil şeridi maalesef kullanılamıyor.

ANADOLU YAKASI

Avrupa yakasındaki bazı sahilleri tanımış olduk. Şimdi ise Anadolu yakasının bazı sahillerini tanıyalım. (Sahiller sırasıyla İstanbul Boğazında, güneyden kuzeye sıralanmıştır.)

HAREM-ÜSKÜDAR SAHİLİ

Harem ve Üsküdar’ın muhteşem bir sahili olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Dizayn açısından muhteşem olan sahil; Marmara Denizi-Tarihi Yarımada-İstanbul Avrupa Yakası-İstanbul Boğazı manzarasına sahip. Özellikle güneşin batış vaktinde muhteşem manzaraya sahip olan sahil meşhur Kız Kulesi’ni de içerisinde barındırmaktadır.

KUZGUNCUK-BEYLERBEYİ SAHİLİ

Üsküdar’da Kuzguncuk ve Beylerbeyi arasındaki yalılardan fırsat kalan yerlerde tüm güzelliğiyle ortaya çıkan sahil İstanbul Boğazı manzaralıdır. Sahillerin güzel olması, zaten üzerinde fazla söz söylemeye gerek bırakmıyor.

Yorum yapın