İnanç Turizmi

İnançlar ve dinler insanlık tarihi kadar eski konulardır. İnsanlar inançları için savaşmış , inançları için ölümü göze almışlardır ve almaktalar. İnanç turizmi de dinler tarihi kadar eski bir konudur. Dünyanın iki büyük inancı olan Hristiyanlık ve Müslümanlıkta haç konusu dinin şartları arasına konulmuştur.

İnanç turizmi sadece Haç ile sınırlı değil. Kutsal yerler inandığı dinin geçtiği evreleri görmek isteyenler tarafından her daim ziyaret edilir. Ülkemiz dünya üzerindeki neredeyse her dinin izlerini barındırır. Hristiyanların hacı olmak için geldiği Efes Meryem Ana evi ülkemiz sınırları içinde bulunur. Bunun yanında hristiyanların bir çok kilisesi ve saklandıkları ilk mağaralar da ülkemiz toprakları içindedir.

 

Efes Meryem Ana

Ülkemiz museviler için de bir çok kutsal yerin bulunduğu bir ülkedir. Özellikle ortaçağda gördüğü baskıdan dolayı ülkemize sığınan museviler burada kendilerine ait binlerce eser bırakmış durumda. Ülkemizde bir çok ilde büyük sinagoglar bulmak mümkündür. Bunların en önemlileri İstanbul’da bulunur.

İslamiyet’in izleri ise daha çok Asya ve Afrika kıtasında görülür. Avrupa’da İslamiyet’e balkanlarda ve İspanya’nın bir bölümünde rastlanır. Bugün İslamiyet’in yarattığı eserler arasında camiler, tekkeler ve islamiyet’in yayılışı sırasında geçilen yerler gösterilebilir.

İnanç turizmi konusunda sadece bir dine bağlı olanların kendi eserlerini gördüğü bir alandan bahsetmek yeterli olmaz. İnsanlar diğer dinlerin yarattığı eserleri de merak ederler. Asyalılar için Avrupa’nın kiliseleri en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelir. Avrupalılar ve Amerikalılar da Asya’daki camileri ve dini merkezleri sık sık ziyaret ederler.

İnanç turizmi konusunda dünyanın şu an en önemli merkezleri ise uzak doğu ülkeleri olarak bilinir. Hindistan, Japonya, Çin ve Endonezya gibi ülkeler Budizm ve Şintoizm gibi bir çok dini ve felsefi akımın izlerini taşırlar.

İnanç turizmi genellikle kafileler şeklinde yapılır. Bu insanlık tarihi kadar eski bir gelenektir. Bugün inanç turizmi hizmeti vermek için bir çok turizm firması bulmak mümkün.

Aşağıdaki videodan Efes Meryem Ana görüntülerini izleyebilirsiniz.

Yorum yapın