Havuz ve denize girmek hastalanmanıza neden olabilir

Mikroplu havuz ve deniz suyu önemli kulak enfeksiyonuna yol açıyor. Sıcaklar sebebiyle havuz ve denize koşanlar; şiddetli kulak ağrısı, akıntı, kaşıntı ve işitme azlığıyla seyreden kulak iltihabına yakalanabiliyorlar.

Tedbir alınmamış olması halinde kulak zarı delinebiliyor, geçici ya da kalıcı sağırlık meydana gelebiliyor. Özellikle mikroplu havuz ve deniz sularının yol açmış olduğu enfeksiyonların ciddiye alınması ve muhakkak tedavi ettirilmesi icap ediyor.

Yaz ayları ile beraber havuz ve deniz keyfi, dikkat edilmemesi halinde tatilinizi zehir edebilir. Özellikle havuz ve denize girme sonucu ortaya çıkan kulak enfeksiyonları, kulağın vücudun en sancılı ve ince bölgelerinden biri olarak bulunması sebebiyle hastalara güç anlar yaşatıyor. Dış kulak yolu ya da kulak zarında görülen enfeksiyonlar, gelişen ödem dolayısıyla çok sancılı seyredebiliyor. Bayındır hastanesi söğütözü enfeksyon rahatsızlıkları kliniği’nden dr. Esası karademir, havuz ve denizden alınan mikroplarla; ishal, solunma sistemi enfeksiyonları, kulak göz ve cilt enfeksiyonları gözlenebileceğini belirtip, “ mavi yeşil algler ölümcül toksinlere sahiptir. Buna ek olarak leptospira denen bir mikrop potansiyel ölümle seyredebilen weil hastalığına neden olabilir” diye söyledi.

Mikroplu havuz ve deniz suları önemli kulak enfeksiyonuna yol açıyor. Sıcaklar sebebiyle havuz ve denize koşanlar şiddetli kulak ağrısı, akıntısı, kaşıntısı ve işitme azlığıyla seyreden kulak iltihabına yakalanabiliyorlar. Tedbir alınmamış olması halinde kulak zarı delinebilir, geçici ya da kalıcı sağırlık meydana gelebilir. Eğer daha evvelden geçirilmiş orta kulak iltihabına bağlı kulak zarında delik varsa, mikroplu su direkt orta ve iç kulağa gidebilmekte ve daha önemli bir tablo ortaya çıkabilmektedir. Bu halde öteki şikayetlere ilaveten hastalarda baş dönmesi, bulantı, istifrah, dengesizlik ortaya çıkabilmektedir. Tatilin zehir olmaması için hastalara itinalı olmaları önerisinde bulunan karademir, enfeksiyon belirtilerinin ortaya çıkması halinde kısa zamanda bir kulak burun boğaz ( Kbb ) Uzmanına gidilmesi lazım olduğunu belirtti.

Havuz ve denizin keyfini çıkarabilmek için delilleri

Durgun ve pis sularda, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde bulunan denizde yüzülmemelidir. Suya atlarken burun tutulmalı ya da tıkaç kullanılmalıdır. Havuz ve deniz suyu yutulmamalıdır. Ciltte sıyrık ve kesik alanları varsa, yüzme sonrasında temiz su ve sabunla yıkanmalıdır. Kulak enfeksiyonlarını bertaraf etmek adına kulak tıpaları takılmalıdır. Göz enfeksiyonlarını önlemede sualtı gözlüğü ya da maskeleri kullanılmalıdır. Lağım karışan alanlara yakın bölgelerde ve şiddetli yağmurlar sonrasında yüzülmemelidir. Gelişebilecek ishal, solunma sistemi, cilt, kulak ve göz enfeksiyonlarının tedavileri hususun alakalı uzmanlarına danışılarak yapılmalıdır.

Yorum yapın