Hapşırırken ağzınızı kapamayın

Uzmanlar, “hapşırırken ağzınızı kapatmak için elinizi kullanmayın” ikazında bulunuyor.

Özel bahar hastanesi enfeksyon rahatsızlıkları uzmanı dr. Mustafa fevzi Özsoy, öksürürken ya da hapşırırken ağzı kapatmak için ellerin kesinlikle kullanılmaması lazım olduğunu söyledi. Ağzın bir mendille kapanmasını tavsiye eden uzm. Dr. Özsoy, “hemen ardından da o mendil çöpe atılmalıdır. toplu taşıma araçlarını kullandıktan sonra, her tuvaletten çıkışta ve gün içinde sıklıkla eller su ve sabunla yıkanmalıdır. antibakteriyel jeller su ve sabuna hemen ulaşılamayacak durumlarda yararlı olur. gribe yakalanan kişilerle yakın temastan kaçınmalı, grip olan kişiler de aynı hassasiyeti göstermelidirler. doğaldır ki; gripten korunmanın en etkili yolu aşı olmaktır. ancak unutulmamalıdır ki grip aşısı sadece gerçek grip virüslerini engeller, yaygın soğuk algınlığı virüslerine karşı bir koruma sağlamaz. bu nedenledir ki grip aşısı olduğu halde şiddetli soğuk algınlığı veya nezle geçirip, grip geçirdiğini zanneden ve aşının hiçbir etkisi olmadı, aşıya rağmen yine de şiddetli grip geçirdim diyenlerin sayısı az değildir.” diye söyledi.

Önceleri 3-5 senede bir şiddetli mevsimsel salgınlar yaşandığını hatırlatan dr. Özsoy, günümüzde araya yeni virüslerin girmesi ile beraber salgınların tamamen tahmin edilemediğine dikkat çekti. 2011-2012 senesi grip sezonunun hafif geçmesinin de olası olduğunu söyleyen uzm. Dr. Fevzi Özsoy, grip aşısının uygulama zamanının evveli ekim-kasım ayları olarak tavsiye edildiğini belirtip, 2009 senesinde yaşanan son pandemiden sonrasında aşının eylül ayından başlamak üzere yapılması gerekli olduğunu söyledi. Grip aşılarında öteki aşılarda olduğu gibi istenmeyen bir takım yan etkiler ortaya çıkabileceğini kaydeden dr. Özsoy grip aşısının yan etkilerini şu şekilde söyledi: “aşı uygulanan bölgede kızarıklık, şişlik, sertlik, morarma, ağrı, vücut kırıklığı, yorgunluk, baş ağrısı, terleme, titreme, eklem ağrısı, kas ağrısı. bu yan etkiler genellikle aşıdan sonraki birkaç gün içerisinde kendiliğinden düzelir. nadir olarak da tansiyonda düşme, şok, sinirlerin geçtiği yol boyunca ağrı, pıhtılaşma hücrelerinde azalma nedeniyle kanama. vaskülit (damar iltihabı), nörit (sinir iltihabı), ensefalomiyelit (beyin-omurilik dokusu iltihabı) görülebilir. aşının kendisi inaktif (ölü) aşı olması nedeniyle grip yapmaz. aşı yapıldıktan sonraki dönemde geçirilen grip benzeri hastalıklar farklı virüslerle ortaya çıkan nezle ya da şiddetli soğuk algınlıklarıdır.”

Kİmlere kaÇ doz yapilir?

6 aydan ufak bebeklerde kafi bağışıklık sağlanamadığı için grip aşısı yapılmayacağını ortaya koyan enfeksyon rahatsızlıkları uzmanı dr. Fevzi Özsoy, 6 ay – 3 yaş aralığı çocuklara ise 4-6 hafta ara ile iki defa yarımşar ( 0. 25 ml ) Doz grip aşısı yapılabileceğini bildirdi. 4-12 yaş aralığı çocuklara 0. 5 ml tek doz aşı yapılabileceğini ortaya koyan Özsoy, bu yaşlardaki çocuklara aşının ilk defa yapılması halinde 4-6 hafta sonrasında 2. dozun yapılabileceğini aktardı. 12 yaş akabinde çocuk ve yetişkinlere 0. 5 ml tek dozt aşı yapılacağını aktaran dr. Özsoy, “Özetle; grip, hafife alınmaması gereken, bazı durumlarda ve ciddi bazı hastalıkları olan kişilerde ölümcül seyredebilen, aşı ile korunulması mümkün bir hastalıktır. grip aşıları yıllardır uygulanmakta olan, etkili ve güvenilir aşılardır. endikasyon olan kişi ve gruplarda uygun doz ve zamanda yapılması önerilmektedir.” şeklinde söyledi.
kaynak:sağlıkaktuel

Yorum yapın