Gribinten korunmak için dengeli beslenin

Yılmaz ata, gribe karşı alınacak önlemler ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi.

Ata, “Ülkemizdeki sebze ve meyvelerde gerekli her vitamin mevcut. dengeli beslenen bir insanın vitamin almasına dolayısıyla gerek yok. gripten korunmanın yolu, doğal beslenmeye ve mevsime uygun giyinmekten geçiyor. grip olduğunuzda boğazınız şişse bile antibiyotik ve vitamin haplarına sarılmayın. Çok ağrınız var ise ağrı kesici için.” şeklinde söyledi.

Enfeksyon rahatsızlıkları uzmanı dr. Yılmaz ata, “gripten korunmanın en etkili yolu aşıdır. tedavisi için ise dengeli beslenmek yeter. vitamin haplarıyla ilaç firmalarını zengin etmeye yok” diye söyledi.

Medical park hastanesi başhekim yardımcısı ve enfeksyon rahatsızlıkları uzmanı yılmaz ata, gribe karşı alınacak önlemler ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi. Gribe yakalanmamak için aşı ve şahsi temizliğe dikkat edilmesini tavsiye eden ata, grip virüsü henüz yayılmadan herkese aşı olma çağrısında bulundu. Grip aşısının sonbaharda yapılmış olduğunu vurgulayan ata, hususiyetle 65 yaşını geçmiş şahıslar ile kalp ve akciğer hastaları, kanser tanısı konmuş hastalar, organ nakli yapılmış şahıslar, hamile olanlar ve 6 aydan büyük çocukların aşı olması gerekliliğini söyledi.

Türkiye’de aşı kültürünün henüz oturmadığını anlatan ata, toplumun grip aşısını yeterli miktarda biliyor olmadığını belirtip, “dünya sağlık Örgütü, her yıl en çok rastlanan 3 grip virüsünü tespit edip gerekli bilgileri ilaç şirketlerine veriyor. İlaç firmaları ise bu bilgiler ışığında bu 3 virüsün aşısını hazırlıyor. yani aşı olan kişi en azından bu 3 virüsle karşılaştığında gribe yakalanmıyor. grip olduktan sonra aşı olmanın bir anlamı yok. grip olmadan aşı olmak gerçekten çok etkili bir yöntem. aşıyı gerekli şartları taşıyan herkese tavsiye ediyorum” diye söyledi.

“ellerİ sik yikamak rİskİ azaltir”
Gripten korunmanın başka bir yolunun da şahsi temizliğe dikkat etmek olduğunun altını çizen ata, “grip bir baloncuk enfeksiyonudur. hasta kişilerin havaya bıraktıkları partiküller vasıtasıyla bulaşır. eğer ellerimizi sık sık yıkarsak, temas ettiğimiz yerlerden elimize bulaşan virüslerden kurtulmuş oluruz. İnsanlarla mesafemizi en az 1,5 metre olacak şekilde ayarlarsak grip virüsüne karşı iyi bir kalkan oluştururuz” şeklinde söyledi.

Gribe yakalanmış şahısların kesinlikle ağır bir durumu olduğunu vurgulayan ata, kişilerin soğuk algınlığı ile gribi birbirine karıştırdığını, gribe yakalanmış şahısların ateşinin 38 derece ve üstünde seyrettiğini, rahatsızlığın boğaz şişkinliği, mide bulantısı, halsizlik olarak kendisini gösterdiğini belirtti.

Ülkemizde en yaygınlaşmış yanlışın grip iyileştirilmesinde antibiyotik almak olduğunu anlatan ata, antibiyotiklerin virüsler üstünde etkisinin sıfır olduğunu, tedavi sürecinin anahtarının sıhhatli beslenmede yattığını hatırlattı. Antibiyotik kullanmanın gribi tedavi etmediği gibi şahsın sağlığına zarar dermiş olduğunu vurgulayan ata, bedene zararı dokunmayan yalnız zararlı mikroorganizmalara savaş açan mikropların antibiyotikler yüzünden öldüğünü, bunun da bireyin sağlığını bozduğunu kaydetti.

“bol sivi tÜketİn, dengelİ ve saĞlikli beslenİn yeter”
Tedavi sürecinde çok sıvı tüketmenin vücudun dengesini korumak için mühim ehemmiyet taşıdığını aktaran ata, vitamin hapı almanın ilaç şirketlerini zengin etmekten öteye gitmeyeceğini savundu. Ülkemizde her tür sebze ve meyvenin bolca yetiştiğini kaydeden ata, “Ülkemizdeki sebze ve meyvelerde gerekli her vitamin mevcut. dengeli beslenen bir insanın vitamin almasına dolayısıyla gerek yok. gripten korunmanın yolu, doğal beslenmeye ve mevsime uygun giyinmekten geçiyor. grip olduğunuzda boğazınız şişse bile antibiyotik ve vitamin haplarına sarılmayın. Çok ağrınız var ise ağrı kesici için. ateşiniz arttıysa ateş düşürücü kullanın. kafamıza, ellerimizi koyduğumuz soğuk suyun bile faydası yok. soğuk suyun altına girmek yanlış. Çünkü vücut ter atarak ateşi düşürür. ancak kişi soğuk suyun altına girerek vücudun gözeneklerini büzüştürür ve ter dışarı atılamaz, vücut kendini soğutamaz. sadece havale riskine karşı 6 ay ve 1 yaş arasındaki çocuklara soğuk su banyosu yapmak uygun olur. ayrıca yanlış vitamin kullanımından kaynaklanan birtakım rahatsızlıklar da var. kısacası bol sıvı tüketip temizliğimize dikkat ederek gribi atlatabiliriz” şeklinde söyledi.

Yorum yapın