Görme engelli piyanist tüm dünyayı kendisine hayran bırakıyor

Onu dinleyenler muziğin engel tanımadığına bir kere daha şahit olup kendilerini piyanonun büyülü dünyasına bırakıyorlar…

Uzakdoğu, Ortadoğu, Amerika, Asya ve Avrupa’da sayısız konser gerçekleştiren doğuştan görme engelli, 23 yaşındaki, Japon piyanist Nobuyuki Tsujii, 9 Aralık Cuma akşamı saat 20.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda konser verecek. Van Cliburn Uluslararası Piyano Yarışması’nın şampiyonu olan Nobuyuki Tsujii, Mozart, Beethoven ve Mussorgsky’den eserler seslendirecek.

Nobuyuki Tsujii

“Piyano vücudumun bir parçası gibi.”

Henüz 8 aylıkken annesinin dinlettiği Chopin yorumları içinden tercih yapabilen Nobuyuki Tsujii, 2 yaşında geldiğinde, annesin hediye ettiği oyuncak piyano ile oynamaya başlamış. Doğuştan görme engelli Tsujii, bu sebeple piyano çalmanın kendisine hep çok basit ve doğal geldiğini, piyanoyu vücudunun bir parçası gibi hissettiğini söylüyor.

Piyano çalarak insanları mutlu etmek.

Nobuyuki Tsujii 5 yaşındayken ailesiyle gittiği alışveriş merkezinde piyano sesini duyar duymaz piyanistin yanına gitmek ister. Piyanisten izin isteyip tabureye oturan Tsujii çalmaya başladıktan sonra etrafının insanlarca kuşatıldığını fark eder.  “Ne güzel çalıyor”, “Dahi çocuk” fısıldaşmalarının arasında Tsujii; piyano çalarak insanlarla iletişim kurabileceğini ve onları mutlu edebileceğini anlar.Müziğin sınırları olmadığını gösteren doğuştan görme engelli Nobuyuki Tsujii, 1988 Tokyo doğumlu. Dünyanın sayılı orkestraları ve salonları tarafından ilgiyle takip ediliyor.

Nobuyuki Tsujii, Japonya’da pek çok sanatçıdan daha çok tanınıyor. Yalnızca 2009-2010 sezonunda, Asya kıtası dâhil olmak üzere 50’nin üzerinde performans sahneleyen Tsujii, 2010 yazında, Ravinia Festivali’nde ilk defa sahne aldı. 2010-2011 sezonunda ise sanatçı; Mondavi Center, UCLA Performans Sanatları Merkezi’nde Takacs Quartet ve Yutaka Sado gözetimindeki BBC Filarmoni ile birlikte performans sergiledi.

İlk ödülünü 7 yaşındayken Japonya’da düzenlenen Görme Engelliler Müzik Yarışması’nda kazanan Tsujii, 12 yaşındayken Tokyo Suntory Salonu’nda resitaller vermeye başladı. Japonya’nın önde gelen orkestraları ve aynı zamanda dünyanın önde gelen orkestraları ile birlikte Asya, Avrupa, Amerika ve Orta Doğu’da konserler veren sanatçı, 2005 yılında 16 yaşındayken Polonya’da düzenlenen 15. Uluslararası Frederic Chopin Piyano Yarışması’nda “Critic’s Award” ödülünü kazandı. 2009 yılında Texas’ta düzenlenen 13. Van Clibrun Uluslararası Piyano Yarışması’nda altın madalya kazanan Nobuyuki Tsujii, halen Ueno Gakuen Üniversitesi’nde Masahiro Kawakami, Yukio Yokoyama ve Kyoko Tabe ile çalışmalarını sürdürüyor.

Yorum yapın