Gırtlak kanseri hakkında dikkat edilmesi gereken hususlar

Birçok kişi sıradan bir ses kısıklığını, basit bir hastalığa ya da yorgunluğa bağlayabilir. Herhangi bir hastalık ya da yorgunluk üzerine oluşan bu ses kısıklıkları birkaç gün içerisinde düzelebilmektedir. Gırtlak kanseri ise sinsi ve ağrılı bir hastalıktır. Başlarda boğaz bölgesinde hafif ama artan acılar ile ortaya çıkmaktadır. Şişlik ve sertlik sıkça görülür. Alınan besinlerin ya da sıvıların yutulması oldukça zordur.

Sıradan bir ses kısıklığı ise tüm insanlarda görülebilmektedir. Ancak basit olarak görülen bu durum bir kanser vakasının habercisi olabilir. Sigara ve alkol kullanan kişiler kansere kullanmayan kişilere göre daha kolay yakalanabilmektedir. Bu tarz zararlı maddelerin kullanımı, boğaz ve ses tellerinde tahrişe ve kalıcı hasarlara neden olabilir. Normal olarak oluşan ses kısıklıkları eğer 15 günden daha fazla sürmüş ise mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir. Kansere karşı yüksek yaş ortalamasına sahip kişiler ve erkekler risk grubu içerisinde yer almaktadır.
Kanserin teşhis edilmesi yalnızca doktor muayenesi ile mümkün olmaktadır. Birçok kanser türünde olduğu gibi gırtlak kanserinde de hastalığın başlama evresinde fark edilmesi tedavisini kolaylaştırmaktadır.

Unutulmaması gereken ihmal edilen durumlarda kanserin diğer organlara sıçrama olasılığıdır. Geciken durumlarda tedavi daha zor bir hal almakta ve sonuç vermemektedir.
Eğer sizde yukarıda belirtilen durumları yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana danışmalı ve uygun tedavilere başlamalısınız. Unutmayın, tedavide erken teşhis en önemli kuraldır.

Yorum yapın