Genel sağlık sigortasından (GSS) kimler yararlanacak?

SGK kapsamında yapılan radikal değişiklikler sonucu 2012 yılı ocak ayında GSS (genel sağlık sigortası) geçilecek. Buna göre Yasa gereği sosyal güvence kapsamında bulunmayanlardan mali durumu uygun olanlar prim yatırmaya başlayacak. Durumu uygun olmayanların primi ise devlet tarafından yatırılacak. Yeşil Kartlılar’ın sağlık giderini de devlet karşılayacak.

 SAYI ARTABİLİR
SGK tüm kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra ayrıca, Genelkurmay’dan da çalışanlarla ilgili bilgi aldı. Genelkurmay’dan, askerde bulunan gençlerle ilgili bilgiler istendi. SGK, elindeki kayıtlara bakarak hiçbir sosyal güvencesi olmayan yaklaşık 1.2 milyon kişi olduğunu tespit ederken, diğer kurumlardan gelecek yanıtlara göre bu sayının daha da artması ihtimali bulunuyor.

 SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
59 milyon kişi (SGK’ya tabii çalışanlar, emekliler veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin toplamı) Genel Sağlık Sigortası kapsamına girecek.
Her ailenin geliri belirlenecek.

Yapılacak tespit sonucunda; aile içinde kişi başına düşen aylık geliri, brüt asgari ücretin 3’te 1’inden az olanların primlerini devlet ödeyecek.
İşsizler için gelir tespiti, kira ödemesi, faturalar gibi harcamalar üzerinden hesaplanacak. Bu gelire göre hangi dilime giriyorsa sigorta primi belirlenecek.
Gelir tespiti yapılırken belgelenmemiş kira veya tarla gelirleri, banka hesapları gibi kazançlar da dikkate alınacak.

NE KADAR ÖDENECEK?
Aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı;
Asgari ücretin 3’te 1’inden asgari ücrete kadar olduğu tespit edilen, yani 279 TL’den 837 TL’ye kadar olan kişilerden aylık 33 TL

Asgari ücretten asgari ücretin 2 katına kadar olduğu tespit edilen, yani 837 TL’den 1.674 TL’ye kadar olan kişilerden aylık 100 TL

Asgari ücretin 2 katından, yani 1.674 TL’den fazla olduğu tespit edilen kişilerden aylık 200 TL genel sağlık sigortası primi alınacak.

 

Yorum yapın