Engellilerle ilgili bir haberin analizi

Tek başına bu haber ve haberin veriliş şekli engellilerin toplum tarafından anlaşılamadığının resmi kanıtıdır. Hangi haberden mi bahsediyoruz.

Türkiye Gazetesinde yayınlanan “Engelli aracıyla süs köpeğini gezdirdi” başlıklı yazıdan bahsediyoruz. 5 dakikalık susma ve düşünme molası verip ilgili haberi okuyalım.

ADANA – İHA – Adana’da engelli bir vatandaşın engelli aracıyla gezdirdiği süs köpeği vatandaşların ilgi odağı oldu.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde süs köpeğiyle birlikte gezintiye çıkan bir vatandaş dikkat çekti. Süs köpeğini engelli aracının alt tarafına koyan şahıs, merkez Seyhan ilçesi Bakım Yurdu Caddesi’nde gezintiye çıktı. Köpeğin düşmeden aracın alt kısmındaki küçük boşlukta durması görenleri hayrete düşürdü. Engelli vatandaş ile köpeği, sürücülerin meraklı bakışları arasında caddede gezmeye devam etti.
FATİH KEÇE

Sustuk…

Düşündük…

Şimdide soruyoruz….

Sokakta süs köpeğini gezdiren dünyada ilk insan bu engelli vatandaşımızdır?

Başkaları (sağlıklı insanlar) sokakta süs köpeklerini gezdirirken bu köpek gezdirme eylemi gazetelere haber olmazken dahası köpek gezdirmeyi kimse “takmazken” engelli bir vatandaşı aynı şeyi yapması neden bir haber değeri taşısın?

Sayın Adana İHA Muhabiri Fatih Keçe ve diğer güzide basın mensupları, biz engelliler olarak 3 Aralık Dünya Engelliler gününü hiç kaaleye almıyoruz. O nedenle bu güne özel haberler yapmak adına kendinizi paralayıp haber değeri taşımayan, okuyanı güldüren haberler yapma arayışına girmenize gerek yok. Eğer topluma, engellilere faydalı haberler vermek istiyorsanız sokakta süs köpeğini gezdiren engelli kardeşime uzaydan gelmiş muamelesi yapar gözlerle izleyen insanların haberini yapmak yerine o engelli vatandaşımızın akülü sandalyesiyle kaldırıma çıkmak için ne zorluklar çektiğinin haberini yapın.

Evet bu ülkede yaşayan insanlar sokakta bir engelli vatandaşı akülü sandalyesiyle gezerken görmemiş olabilir, görmediği için ona uzaydan gelmiş muameleside yapmış olabilir. Ve fakat burada altı çizilmesi gereken mesele vatandaşların neden o engelli bireye hayret vari gözlerle baktığının analizinin yapılmasıdır.

Unutmayın; siz engelsizler kadar biz engellilerinde sokaklarda gezme süs köpeğini gezdirme hakkı vardır. Son derece normal olan bu hakkımızı kullanırken gazetelere konu olmamız ise Türk basının ve insanının engellilere bakış açısının ne denli “bizlere anlamaktan uzak” olduğunun göstergesidir.

 

“Engellilerle ilgili bir haberin analizi” üzerine bir yorum
  1. Merhaba ben Fatih Keçe haberi yapan kişi. O haberi engellileri küçümsemek için ya da aşağı gördüğüm için yapmadım. ilginç bir görüntü oluşturduğu için yaptım. Siz beni araştırırsanız engellilerle ilgili ne kadar çok olumlu haber yaptığımı görürsünüz. Ben insanları engelli sağlam diye ayırmam benim için insanlık önemli.

    Cevapla
Yorum yapın