Engelli Raporu İle Araç Nasıl Alınır?

En son çıkan genelge, yönetmelik ve kanunlar çerçevesinde  engelli araç alım şartlarını ve özürlü araç alım şartlarını tüm detaylarıyla bu makalemizde bulabilirsiniz.

Engelli Araç Alım Şartları

engelli-arac

Engelli bireylerin hangi taşıtları ÖTV (özel tüketim vergisi) indirimli alacağı 18 Nisan 2015 tarihinde yayınlanan Özel Tüketim Vergisi (II) sayılı liste uygulama genel tebliğinde açıklanmıştır. Okuru yasal metinlerdeki teknik ve anlaşılması zor cümlelere boğmak yerine söz konusu tebliğdeki gerekli şartları anlaşılır dille yazalım. Buna göre engelliler motor silindir hacmi 1.6 cc yi geçmeyen binek otomobilleri ÖTV indirimli alabilir.

Engelli Araç Alımında Rapor Oranı Kaç Olmalı?

Doğru bilinen yanlışları açıklayalım. Özürlü raporuyla ÖTV indirimli araç almak için engelli rapor oranının bir önemi yoktur. Şöyle ki rapor oranı %90’ın altında olan kişilerin engelli aracı alabilmeleri için ya aracı hareket ettirmek için özel donanıma ihtiyaç duymaları gerekir yada sol elden koldan engelli olmaları gerekir. Bakınız: Sol el sol koldan engelli olanlar artık ÖTV indirimli araç alabilir

Buna göre rapor oranı %90 (yüzde 90) ın altında olan kişilerin engelli aracı alabilmeleri için ya uzuv kaybı olacak. Örneğin sağ eli sağ kolu engelli olacak veya atıyorum sağ eli ampute olacak ve araca yapılacak özel donanımla aracı kullanması sağlanacak. Yada sol elden engelli olacak. Sol elden engelli olunca özel tertibata gerek olmadan otomatik vitesli arabaları ÖTV indirimli alabilirler. Bu arada otomatik vitesli araçları sürücü belgesi yani ehliyeti olan herkes kullanabilir ama tertibatlı araçları sadece araç sahibi kullanabilir. Bakınız:> Engelliler adına alınan aracı kimlerin kullanacağı netleşti

Yüzde 90 Raporla ÖTV indirimli Araba Almak

Özürlü raporu %90 üstü olan kişiler adına ÖTV indirimli araç almak çok daha kolaydır. Bu kişiler eğer aracı kendileri kullanmayacaksa sağlık raporlarını ellerine alarak herhangi bir otomobil bayisine gitmeleri yeterli olacaktır.

Engelli araç alımı için gerekli belgeler nedir?

Bir üst mesajda aracı kendiniz kullanmayacaksınız ve rapor oranınız %90 veya üstüyse tek başına rapor oranınızın yeterli olduğunu yazmıştık. Şimdide rapor oranı %90 ın altında olup ta aracı kendisi kullanacaklar için yapacakları şeyleri yazalım. Tabi önce sürücü belgesi yani ehliyet almalısınız. Bakınız:> Engelliler artık A veya B Sınıfı sürücü belgesi alacak

Aile hekimine gidip sevk alacaksınız yetkili bir hastanede aile hekiminin sevk ettiği doktorlara çıkacaksınız hastaneden aldığınız rapor ile il sağlık müdürlüğünde heyete gireceksiniz heyet sizin nasıl bir donanımda araç kullanacağınıza karar verecek rapora kodlar yazacak. Bu yazılan kodlar alacağınız araca nasıl bir donanım takılacağını gösteren kodlardır.

Engelli araç alımı hesaplama?

Geldik en önemli noktaya. Engelli araç alımı için tüm gereken evrakları şartları yerine getirdiniz ama alacağınız aracın size ÖTV indirimli halini. Başka bir deyişle indirimli fiyatının ne olacağını bilmiyor ve indirimli fiyatın nasıl hesaplandığını bilmiyorsunuz. Bu noktada otomobil bayilerin insafına kalmamanız için sizler için hazırladığımız ÖTV Hesaplama Robotumuzu kullanabilirsiniz.

2017 Yılı itibariyle ÖTV oranlarında ciddi değişiklikler oldu ve bu değişikler engellilerin araç alımında bire bir etkililer. Konuyla direk bağlantısı olması açısından engelli araç alımı hesaplamasında dikkat etmeniz gereken konuları şu iki konuda anlatmıştık.

Engelli araç alımında ÖTV matrahı nasıl hesaplanır?

“Engelli Raporu İle Araç Nasıl Alınır?” üzerine 5 yorum
  1. Slm arkadaşlar bende bir soru sormak istiyorum yanlış yere yazdıysam özür dilerim.%91 zihinsel ve bedensel engelli çocuğumuzun üzerinden 01.03.2018 ÖTV indirimli araç aldık. Plaka ,ruhsat herşey çıktı. Aracı 2 gün kullandık ama 2 gün sonra pilaza tarafından telefon ile maliyenin söylemesi üzerine ÖTV ödememiz gerektiğini söylediler. Raporumuz 1 yıllık ti ve son Bir buçuk ay Kala aracı aldık AMA SON ALTİ AY KALA ALINIYOR Muş. Bununla ilgili bizi kimse uyarmadi ve bilgi verilmedi.
    Onaylanmamasi gereken işlemi onaylamış maliye ve şimdi bizi suçlu çıkarmaya çalışıyorlar bu konuyu BİZİM BİLMEMİZ GEREKİYORMUS eski raporumuz bitmeden bir ay önce raporumuz u yeniledik ve çıkan rapor %96 sürekli ama bu rapor u kabul etmiyorlar. İlk çıkan raporun tarihinde rapor istiyorlar ÖTV ti ancak öyle odemessiniz diyorlar. Ne yapmami önerirsiniz . Bu konuyla ilgili yardımcı olmanızı rica ediyorum.RAPOR SÜRESİNİN BİTMESİNİN SON ALTI AY KALA ALINIYORMUŞ Engelli ailesi bilmek zorunda mıyız?

    Cevapla
  2. Merhaba. Geçen Ocak ayında babam vefat etti ve annem artık benimle yaşayacak.
    Annemde
    20 yıldır şeker, insülin kullanıyor
    20 yıldır karaciğer hastalığı
    Sol omzunda yırtık ameliyatı
    Sol dizinde platin, sağ dizine de platin takılması gerekiyor
    Kansızlık, tansiyon, belinde kayma
    Kadın hastalıklarından ameliyat
    Sol gözünden katarakt ameliyatı oldu, sağ gözünden de olması gerekiyor
    Araç alabilmemiz için oranı kaç çıkar?

    Cevapla
Yorum yapın