Engelli işçi çalıştırmak istemeyen iş yerleri

Engelli insanlar toplumda kimi duyarsız insanlar için omuzlarda ağırlaşan bir yük kimileri için de üstlerine titrenen yardıma muhtaç insanlar olarak görülmektedir. Ancak onlara sorduğumuzda bu iki tanıma da uymayan bir cevapla karşılaşırız. Bu nedenle engelli insanlara karşı olan bakış açısı insandan insana değişmekte ve aranılan tanıma asla ulaşılmamaktadır.

Aslında engelli insanların istekleri oldukça açık ve nettir. Kimseye muhtaç kalmadan kendi dertlerini kendi sıkıntılarını çözebilecek zeminin hazırlanmasıdır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu sıkıntıları çözmek adına engellilere verilmiş yasama ile koruma altına alınmış haklar mevcuttur. Bu hakların bir kısmı onlara arayış içinde oldukları şeyleri sağlasa da hala yetersiz kalan birçok noktası da mevcuttur. Mesela; büyük ölçekli her firma (buna devlet daireleri de özel sektör de dahil) bünyesinde mutlaka engelli insanlardan çalıştırmak zorundadır. Devlet kendisi kanun koyucu olmanın verdiği zaruriyetten dolayı bu konuda oldukça titiz davranarak bahsi geçen kamu kurum ve kuruluşlarının kontenjanı doğrultusunda engelli vatandaşlarımızı istihdam etmektedir. Ancak bu konuda hassasiyeti maalesef özel sektörlerdeki her kodaman firmalar göstermemekte maksimum alacakları 2 yada 3 engelli vatandaşlarımızı almamak adına tabir-i caizse kıvırmaktadır.Kanunun getirdiği bu zaruriyeti hiçe sayan firmalar kanunsuz bir şekilde her işi kılıfına uydurmaktadır. Bünyelerinde bir engelli vatandaşı çalışıyormuş gibi gösterip ona cüzi bir miktar ödeyen firma yetkilileri o kişinin yapacağı işe yine başka bir insanı istihdam ederek engelli vatandaşlarımızı ötekileştirmektedir. Tabi bu noktada önemli olan şeylerden biri de tek yürek ve tek ses olarak hareket etmek. Yani toplumca pek yapamadığımız bu durum aslında birkaç kişinin uyumsuzluğu sebebiyle binlerce kişinin geleceğini etkileyen birçok uygulamaya sebep oluyor. Yani yukarıda bahsettiğimiz firmada çalışıyor gibi gözükmek için para alan ve çalışmayan engelli vatandaşımız aslında kendisi gibi olan yoldaşlarına ihanet etmekte ve onların da gelecek ve kariyer planlarını dolaylı olarak sabote etmektedir.Bu durum alışkanlık haline geldiğinde ise eczacılık okuyan insanların diplomasını alıp eczane işletenler gibi engel durumunu belirten belgeleri kullanarak bu işten haksız kazanç elde edecekler de oluşacaktır.

Mücadelenizin farklı bir yol olduğunu zaten biliyorsunuz ve zorluklara her zaman göğüs gerdiniz. Bu sebepten kimsenin sizi bir avuç para için yönlendirmesine izin vermeyin ve kanunun yönlendirdiği yoldan şaşmayın. Çünkü sizin kararlılığınız diğer engelli vatandaşlarımıza yeni iş kapıları açacaktır. Ama bu yolda gitmeyerek size açıktan önerilen paranın peşine düşüp, hiç gitmediğiniz bir işten her ay bir miktar para alarak bu devranın döneceğini düşünmeyin.

Bu söylediklerim size çok sert bir konuşma olarak gelecek belki ancak bunu yapan engelli vatandaşlarımız da var ve bu insanlar size ihanet ediyorlar. Bazen düşünüyorum da kolay para kazanma sevdası sanki genlerimize işlemiş ve bizden bağımsız hareket ediyor. Ama bir yerde bir dümen varsa o eninde sonunda ortaya çıkacak ve çıkan sonuç masum insanı da suçluyu da ayırt etmeden cezalandıracaktır. İşte böyle bir uygulamanın bir parçası olmamak için çevrenizde böyle davranışlar içerisinde olan engelli vatandaşlarımız varsa lütfen uyarın ve doğru yola girmesine yardımcı olun çünkü onun gittiği yol ileride yürüyecek bir yolun olmamasını da tetikleyebilir.Mesela; zaten engelli vatandaşlarımız için iş sahası oldukça dar tutuluyor. Firmalar bu haksız kazançları belgeler ve bu durumun 1-2 tane değil binlerce örneğinin olduğunu ispatlarlarsa engelli vatandaşlarımız kendilerini koruyan yasaların getirdiği hakları kaybedip zaten dar olan iş sahasını yok denecek kadar az bir konuma getirebilir. Bunu yapan siz olmayın veya bir başkası…Yapacak olanları da uyarın ve sizi koruyan haklarınıza sahip çıkın. Çünkü şu an olandan daha fazla hakka sahip olmanızın yolu malum durumu korumaktan geçmektedir.

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü… Hepinize birlik beraberlik dolu günler diliyorum.Unutmayın hepiniz aynı yolun yolcususunz.

Yorum yapın