Eklem rahatsızlıklarına çare egzersiz

Eklem rahatsızlığı-hastalığına yaşamının bir bölümünde yakalanmayan insan yoktur.

şahsın günlük hayat aktivitelerini kısıtlayan ve eklemlerde ağrı ve tutuklukla seyreden osteoartrit sorunu hususunda uzmanlar vatandaşı uyarıyor.


Eklemlerde hafif bir rahatsızlık hissiyle başlayabilen ve ayrıca önemli sakatlıklara neden olacak kadar ilerleyebilen sorunun egzersiz ve kilo vermeyle tedaviye yardımcı olunabileceği açıklandı.

Özel İmperial hastanesi fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı dr. Füsun sağlam, umut ve sağlık dolu uzun yılların şahsın elinde olduğunu belirtti. Sağlam, bir çok insanın hayatının bir devresinde osteoartrit problemiyle karşılaşabileceğini kaydederek, “osteoartrit, eklemlerde hafif bir rahatsızlık hissiyle başlayabilen ve ayrıca önemli sakatlıklara neden olacak kadar ilerleyebilen bir durumdur. Osteoartrit, ailesel yatkınlık sebebiyle, uzun müddet yeniden kullanılmaya, kaza ve yaralanmaya bağlantılı olup veya eklemi tutan bir takım romatizma türevi hastalıkların geç evrelerinde kıkırdak kabalaşır. Eklemi oluşturan kemikler arasındaki mesafe daralır ve bunun neticesinde kemik uçları adeta birbirine sürtünmeye başlar. Osteoartritli eklemde sertlik, tutukluk ya da katılık duyguyu, ağrı beraberinde bazı zamanlar da sislik ortaya çıkar. Radyolojik olarak incelendiğinde eklem aralığının daraldığı, eklemi oluşturan kemiklerin birbirine yaklaştığı ve kemikte skleroz ( Beyazlaşma ) Olduğu dikkati çeker. Eklemin etrafındaki adaleler de zayıflayabilir. ” diye söyledi.

Hastalık süresince maksimum yakınmaların; Bir veya 2 eklemde ağrı ve sertlik ya da katılık duyguyu, hareket sırasında eklemlerden kıtırtı biçiminde ses gelmesi, eklemin genişlemesi, deforme olarak bulunması, bir takım koşullarda şişlik olduğunu vurgulayan uzman dr. Füsun sağlam, bu yakınmalar yavaş yavaş ortaya çıkar ve eklemin kullanılması ile kötüleşir, diye söyledi. Sağlam, en sık etkilenen eklemlerin ise; Boyun, bel, kalça, el parmakları, diz ve ayak parmaklarının olduğunu söyledi.

Temel tedavi ilkelerinden de söz eden sağlam, “osteoartrit hafif bir rahatsızlık hissinden önemli sakatlıklara kadar varabilecek sorunlara yol açabilen bir durumdur. Ama bu hastalık hayatı tehdit eden bir hastalık değildir ve günlük yaşamınızı sürdürmenizi engellememelidir. Ağrıyı sınırlamak ve daha özgürce hareket etmenizi sağlayabilmek adına yapılabilecek birçok şey mevcuttur. Tedaviniz gereksinimlerinize ve hayat tarzınıza uyarlanmalıdır. Osteoartrit tedavisi günlük hayatınızda ekleminizi korumaya istinaden değişiklikler yapmakla başlar. Egzersiz mühimdir. Kilolu iseniz, kilo vermeniz ekleminize binen yükü azaltacağından tedaviye yardımcı olacaktır. ” şeklinde söyledi.

Yorum yapın