DR. Ahmet Bayar İle Hayata Dair

Halil Yılmaz: Bodrum’da dalış yaparken vurgun yemiş ve boynunuzdan aşağısı felç olmuş. Engellilerle içli dışlı olan biri olarak sonradan engelli olanların büyük bir travma yaşadıklarını biliyorum. Sizde aynı travmayı yaşadınız mı? Felç olduğunuzu öğrendiğinizde ilk tepkiniz ne oldu?

DR. Ahmet Bayar: KAZADAN ÖNCE BOŞ ZAMANLARIMIN %80 NİNİ AKLINIZA GELECEK HER TÜRLÜ SPORU YAPARAK DOLDURAN BİR İNSANDIM. ( KOŞU, BASKETBOL, TENİS ,SKOŞ, GOLF, SU KAYAĞI KAYAK, WİNDSÖRF ,DALIŞ VS ) TABİKİ DE BOYUNDAN AŞAĞI FELÇ OLUNCA HAYATTAKİ HERŞEYİM DEĞİŞTİ. HAYATTA İLK DEFA BİR HASTANEYE DOKTOR OLARAK DEĞİL , BİR HASTA OLARAK GİTTİM VE 3.5 AY HASTANEDE YATTIM. EN ZOR DÖNEM OYDU. ÇÜNKÜ O DÖNEMDE BOYNUMDAN AŞAĞIYA FELÇ OLMUŞTUM VE KOLLARIMI VE ELLERİMİ KULLANAMIYORDUM. BENİM TANRIYA OLAN İNANCIM ÇOK GÜÇLÜDÜR. O ZAMAN DEDİM Kİ ; TANRIM EĞER BEN BUNLARI YAŞIYORSAM VE YAŞAYACAKSAM, BUNUN MUTLAKA SADECE SENİN BİLDİĞİN BİR SEBEBİ VARDIR VE BUNU YAŞAMAM GEREKİYORDUR.

TEK DİLEĞİM BANA ELLERİMİ GERİ VER , GERİSİ SENİN TAKDİRİNDİR. BÜTÜN BUNLARI TANRININ EMRİYLE YAŞAMAM GEREKTİĞİNİ İLK ANDAN İTİBAREN KABULLENDİĞİM İÇİN BİR AN BİLE BİR TRAVMA YAŞAMADIM.
FELÇ OLMAMAK İÇİN TUTUNABİLECEĞİM DALLARIN HEPSİ BİRER BİRER KIRILDI.

1 ) BİRLİKTE DALDIĞIM PARTNERİM YUKARI ÇIKMASAYDI BENİM BİR BAYGINLIK GEÇİRİP 53 M DERİNLİĞE DÜŞTÜĞÜMÜ GÖRÜR VE BENİ UYANDIRABİLİRDİ.

2) BEN 53 M DERİNLİKTEN HAVASIZ YÜZEYE ÇIKMAYI BAŞARDIĞIMDA BENİ BEKLEYEN BOTTA YENİ BİR KAPTANIM VARDI VE 1.5 SAAT BENİ GÖRMEDİ . GÖRMÜŞ OLSAYDI BOTTAKİ YEDEK TÜPÜ ALIP DEKOMPRESYON YAPIP BURNUM BİLE KANAMADAN BU OLAYI ATLATIRDIM.

3) BENİ 1.5 SAAT SONRA BULDUKLARINDA ZATEN GÖĞÜSTEN AŞAĞISI FELÇ OLMUŞTU. ONLARDAN BENİ TEKRAR DALDIRMALARINI İSTEDİM. BUNUN RİSKLİ OLACAĞIN SÖYLEYİP DALDIRMADILAR. DALDIRSALARDI BELKİ BİR KAÇ AY İÇİNDE AYAĞA KALKABİLİRDİM.

4) TOPLAM 3 SAAT SONRA HASTANEYE GELDİĞİMİZDE BASINÇ KABİNİ ÇALIŞMIYORDU. ÇALIŞSAYDI GENE BİRKAÇ AY SONRA AYAĞA KALKABİLİRDİM.

5) 8 SAAT SONRA AKSAS ASKERİ ÜSSÜNE YETİŞTİRİLMEMİŞ OLSAYDIM BEN MUTLAK ÖLÜRDÜM.
DEMEKKİ ÖLMEMEM VE BÜTÜN BUNLARI YAŞAMAM GEREKİYORMUŞ.

6.5 SENEDİR TEKERLEKLİ SANDALYEDE OTURUYORUM HİÇBİR TRAVMA YAŞAMADIM AMA 7 AYDIR BÜYÜK OĞLUM SUÇSUZ YERE HAPİSTE TUTULUYOR. AİLEM İFTİRALARLA HİÇBİR DELİL YOKKEN KATİL AİLE OLARAK DAMGALANMAK İSTENİYOR. İŞTE HAYATIMIN EN BÜYÜK TRAVMASINI SON 7 AYDIR YAŞIYORUM. AMA YUKARDA ALLAH VAR. BÜTÜN GERÇEKLER EN KISA ZAMANDA ORTAYA ÇIKACAK VE AİLEMİN VE BENİM ÇEKTİĞİMİZ BU İŞKENCE SONA ERECEK.

H.Y: Biz engellilerin en büyük sorunlarının başında “mimari sorunlar” geliyor. Bu anlamda engellileri engelli yapan yaşam koşullarının onlara uygun dizayn edilmemesidir. Bu mimari düzensizlik evimizden dışarı adım attığımız anda başlayıp, yaşamın tüm alanlarını kaplamakta. Örnekse Türkiye’de çoğu beş yıldızlı otelin tatil merkezinin engellilere uygun dizayn edilmediğini görüyoruz. Siz Türkiye’nin en büyük tatil mekanlarından (Clup Flipper) birinin sahibisiniz. Oteliniz engellilerin konaklanması için uygun koşulları taşıyor mu? Engelli olmadan önce ve engelli olduktan sonra sahibi olduğunuz tatil mekanınızın mimari erişiminde bir değişiklik yaptırdınız mı?

A.B: BEN DE ENGELLİ OLMADAN ÖNCE DOĞAL OLARAK BİRÇOK OTEL SAHİBİ GİBİ ENGELLİLERİN NEYE İHTİYAÇLARI OLDUĞUNU BİLMİYORDUM. SADECE TURİZM BAKANLIĞININ BU KONUDAKİ YÖNETMELİKLERİNE UYGUN OLARAK TESİSİMİZİ İNŞAA ETTİK. ANCAK ENGELLİ OLDUKTAN SONRA GÖRDÜMKİ TESİSİN % 70 ŞİNİ ENGELLİLER KULLANABİLİYOR % 30 UNU İSE KULLANAMADIKLARINI FARK ETTİM. ŞİMDİ İSE BUNLARI DÜZELTTİM. O Z AMAN ANLADIMKİ DEVLETİN OTELLERLE İŞ YERLERİ İÇİN HAZIRLADIĞI YÖNETMELİKLER SON DERECE YETERSİZ. BU KONUDA EN GELİŞMİŞ ÜLKE ABD . ORADA TEK BİR KURAL VARDIR. TÜM MEKANLARIN ENGELLİLERİN GİREBİLECEKLERİ ŞEKİLDE YAPILMASI MECBURİDİR. AKSİ TAKDİRDE HİÇBİR İŞ YERİ İZİN ALAMAZ. TÜRKİYEDE GİTTİĞİM BÜTÜN MEKANLARDA DA İŞYERİ SAHİPLERİNİ BU KONUDA UYARIYORUM . BAZILARI ÇOK HASSASİYET GÖSTEREREK DERHAL KÜÇÜK RAMPALAR YAPTIRIYORLAR. BAZILARI İSE SON DERECE VURDUM DUYMAZ DAVRANIYOR. AMA BU KURALLARI KOYMAK DEVLETİN GÖREVİDİR.

H.Y: 20 Yıl Almanya’da yaşamış, kaza sonrasında da tedavi maksadıyla Almanya’ya gitmişsiniz. Mimari koşulların engellilere uygunluğu açısından Türkiye ile Almanya arasında bir değerlendirme yapabilir misiniz?

A.B: EN GELİŞMİŞ ÜLKELER ENGELLİLER KONUSUNDA DA EN GELİŞMİŞ ÜLKELERDİR. DÜNYADA ENGELLİLERE EN BÜYÜK ÖNEM VEREN ÜLKELER ORTA VE KUZEY AVRUPA ÜLKELERİYLE ABD DİR. İTALYA İSPANYA GÜNEY FRANSA DAHİ ENGELLİLERE BU KADAR ÖNEM VERMEMEKTEDİR.KUZEY AVRUPA VE ABD’DE BİR ENGELLİNİN GİREMEYECEĞİ TEK BİR DEVLET DAİRESİ SİNEMA TİYATRO MÜZE LOKANTA YOKTUR.

H.Y: Kaza geçirmeden önce manken Aslı Baş ile sevgili olmuş kaza sonrasıda bu birlikteliği sürdürmüşsünüz. Ayşe ARMAN sizinle yaptığı bir roportajda “Filmlerde böyle kazalar olunca kadınlar tüyer” cümlesini kullanmış. Türkiyenin kendi alanında en büyük engellilerle ilgili sitesinin sahibi olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu durum (Ayşe Arman’ın ifadesiyle tüyme) filmlerde değil gerçek yaşamda çok sık rastlanan bir durumdur. Sitemizde bununla ilgili açılmış ve gerçek yaşam hikayelerinin anlatıldığı yüzlerce konuda sonradan engelli olan kadın yada erkeklerin eşleri veya sevgilileri tarafından terk edildiğini yazıyor. Aslı Baş gibi güzelliğinin ve gençliliğin zirvesinde bir hanım sizi neden terk etmedi, bu bağlılığın altında yatan sır nedir?

A.B: BUNUN CEVABI HER KADIN İÇİN MUTLAKA FARKLIDIR.AMA GENEL OLARAK SANIRIM AŞAĞIDAKİ GEREKÇELER BU KONUDA ROL OYNAMAKTADIR.

1.GERÇEK SEVGİ
2.KADINLAR GENELDE GÜÇLÜ ERKEKLERİ TERCİH EDERLER.

ŞAYET SİZ KENDİNİZE OLAN ÖZ GÜVENİNİZİ KAYBETMEDİYSENİZ, TERKERLEKLİ İSKEMLEDE DAHİ HAYATA KARŞI DİK DURUŞUNUZU MUHAFAZA EDEBİLİYORSANIZ, BEYİN GÜCÜNÜZDE YERİNDE İSE BÜTÜN BUNLAR BİR KADININ KARARINDA CİDDİ ROL OYNAR.
3.MADDİ GÜCÜNÜZ VARSA BUDA BELLİ BİR ORANDA BÖYLE BİR KARARI ETKİLEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.
AMA TABİKİDE HER KADININ VEYA ERKEĞİN ÖNCELİKLERİ FARKLIDIR.

H.Y: Bir tekerlekli sandalye kullanıcısı olarak benim gibi olan arkadaşlarla yaptığımız sohbetlerin bir kaçında yarı şaka yarı ciddi 1 milyar $’ım olsa engelli olmayı hiç umursazdım demiştim. Hani ne bileyim bir kaldırımın önünde kalakaldığınızda etrafınızda sizi o kaldırımlara çıkaracak insanların olması, yada buna benzer durumlarda. Siz varlıklı bir insansınız. Zengin olmak insanın engelli olmasını umursamamasına neden oluyor mu?

A.B : GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DEVLETLER TÜM ENGELLERİ KALDIRDIKLARI ELEKTRİKLİ TEKERLEKLİ İSKEMLEDEN ENGELLİNİN KULLANACAĞI OTOMOBİLDEN EVİNİN İÇİNDE İHTİYACI OLAN TÜM DONANIMLARI VERDİĞİ İÇİN HATTA BU ÜLKELERDE ENGELLİLERE POZİTİF AYRIMCILIK YAPILDIĞINDAN DOLAYI ORANIN ENGELİLERİ NORMALE ÇOK YAKIN BİR HAYAT YAŞAYIP TÜM SOSYAL İMKANLARDAN YARARLANABİLMEKTEDİR.

MALESEF BİZİM ÜLKEMİZDE DEVLET TARAFINDAN KESİN KURALLAR GETİRİLMEDİĞİ VE HALA ENGELLER KALDIRILMADIĞI İÇİN TÜM ENGELLİ VADANDAŞKARIMIZ BÜYÜK SIKINTILAR ÇEKMEKTEDİR VE YİNE MALESEF Kİ ÜLKEMİZDE BİR ENGELLİNİN NORMAL BİR SOSYAL HAYAT YAŞAYABİLMESİ İÇİN BU ENGELELRİN BİR KISMINI ANCAK PARA GÜCÜ İLE AŞABİLİR.DONANIMLI ARABA ÇEŞİTLİ UZUNLUKTAKİ RAMPALAR YARDIMCILAR VS.VS…. MALESEF… MALESEF…DEDİĞİNİZDE HAKLISINIZ.

Yorum yapın