Dolmabahçe Sarayı

1843-1856 yılları arasında Karabet Balyan tarafından yapılmış olan Dolmabahçe Sarayı Avrupa sanatının üslubunu taşımaktadır. Dolmabahçe

DolmaBahceSarayı

Saray’ının kurulmasından sonra Osmanlı padişahlarının kullandığı ve idari yönetim merkezi olan Topkapı Sarayı terk edilmiştir. Dolmabahçe sarayı simetrik bir plana göre inşa edilmiş olup 3 katlı bir yapıdır. 3 katlı bu yapıda 43 salon ve 285 oda bulunmaktadır. Bahçesi çok bakımlı ve güzel olan Dolmabahçe Sarayı’nın tam ortasında diğer kısımlarından farklı ve yüksek olan balo ve tören salonu bulunmaktadır.

Dolmabahçe Sarayı’nın giriş kısmın Padişah’ın görüşmelerini yaptığı ve misafirlerini kabul ettiği yer olarak kullanışmıştı. Tören salonunun diğer kısmında bulunana kanat yeri ise sarayın harem bölümü idi. Sarayın iç mimarisi, dekorasyonu, ipekten yapılmış perdeleri ve halılarının yanı sıra diğer eşyaların hepsi orjinaline sadık kalınarak tamamen eksiksiz olarak günümüze kadar gelmiştir.

Dolmabahçe Sarayı, diğer saraylarda fazlaca göremediğimiz ihtişama ve zenginliğe sahiptir.

DOLMABAHÇE SARAYI TANITIM VİDEOSU

Sarayın tavan ve duvar kısımları zamanın Avrupalı sanatçılarının yapmış olduğu resimler ve çeşitli ağırlıklara sahip altın süslemeler ile dizayn edilmiştir. Sarayın önemli olan salon ve odalarındaki her şey aynı renge sahipti. Ülkemizdeki ünlü Hereke halıları, Türk sanatında kullanılan en güzel eserler bu sarayda bulunmaktadır. Ayrıca Uzak doğu ve Avrupa’nın ender bulunan el işi ile yapılmış eserleri sarayın çeşitli yerlerinde dekorasyon amacıyla kullanılmıştır. Dünyanın en büyük balo salonu Dolmabahçe Sarayı’nın balo salonudur. Yüksekliği 36 metredir. Kubbe kısmında 4.5 ton ağırlığına sahip olan kocaman bir kristal avize asılıdır. Balolarda,tebriklerde ve önemli olan siyasi toplantılarda kullanılan bu salon, daha önceleri fırın sistemi ile ısıtılırdı. Elektrik ve kalorifer sistemi sonradan yapılmıştır.

Dolmabahçe Sarayı’nın girişi Beşiktaş’tadır. Saraydan yaşanmış olan en önemli olay ise Atatürk’ün ölümüdür. 1938 yılında burada vefat eden Atatürk’ün naaşı daha sonra Ankara’ya taşınmıştır. Dolmabahçe Sarayı’ndaki saatler 9.05’i göstermektedir.

 

Yorum yapın