Diş Beyazlatma Yöntemleri

Günümüzde insanların bir çoğu dişlerinin sarılığından şikayet etmektedir. Kiminin dişleri sigara ve kahve kullanımının çok olmasında dolayı, kiminin doğuştan gelen bir sarılığı vardır, kiminin ise maalesef dişlerini fırçalamadığı için sarıdır. Teknolojinin ve çağın ilerlemesiyle birlikte insanlar bunların yöntemlerini aramaya başlamışlardır. Eskiden bildiğiniz üzere karbonat yöntemiyle beyazlatılan dişler, şimdilerde ise lazerli cihazlar yardımıyla yapılmaktadır. Fakat bu yöntemlerin dişlere zarar verdiği söylenmekte.Şöyleki, karbonatın dişleri çizerek mine tabakasını yok ettiği ve bu şekilde beyazlatma

Beyaz Dişer

yöntemi uyguladığı biliniyor. Lazerli yöntemlerde ise, yine diş tabakasında bulunan minelerin ultraviole ışınlarla yok ederek dişlere zarar verdiği belirtiliyor. Dişlere zarar veriyor veya vermiyor bu kişilerin kendi tercihi olmakla birlikte diş beyazlatma yöntemlerini uygulamak tamamen kişisel tercihlere kalmıştır.
Peki diş beyazlatma yöntemleri olarak günümüzde profesyonel olarak hangi diş beyazlatma yöntemleri uygulanmaktadır birazda bundan bahsedelim.

Günümüzde diş beyazlatmak için iki farklı yönten yaygındır. Bunlardan birincisi home bleaching diye tabir ettiğimiz ev tipi beyazlatmak yöntemi bir diğeri ise office bleaching diye tabir ettiğimiz diş doktorunun kliniğinde yapılan ve lazer kullanılan yöntemlerdir. Bu yöntemleri detaylı olarak ele alalım.

A – Home Bleaching :  Bu diş beyazlatma yönteminde, ilk olarak diş hekiminiz sizden diş ölçülerinizi alıyor ve laboraturara bu ölçüleri vererek, çok ince olarak hazırlanmış bir şeffaf plak yapılıyor. Bu plakta dişlerinizi beyazlatması gereken etken maddeler bulunmakta. Bu şeffaf plağı, gece yatmadan önce kullanıyorsunuz ve diş beyazlatma aşaması siz uyurken oluyor. Elbette bu bir gecede olmamakta. Diş hekiminizin vermiş olduğu süreye bağlı olarak bu şeffaf plağı dişleriniz beyazlayana kadar her gece kullanıyorsunuz.

B – Office Bleaching : Bu diş beyazlatma yöntemi en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Yaklaşık 35 dakika ile 45 dakika arasında süren bir işlem sayesinde dişleriniz hızlı bir şekilde beyazlıyor. Bu yöntemde tamamen lazer ışınları kullanılmakta olup, dişlerinizi beyazlatacak etken maddeler lazer ışınları yardımıyla dişlerinize uygulanıyor. Bu yöntem ilk yönteme göre daha hızlı ve kolay olması bakımından belirttiğimiz gibi en sık kullanılan diş beyazlatma yöntemlerinden bir tanesidir.

AŞAĞIDAKİ VİDEODA LAZERLE DİŞ BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ ANLATILIYOR. İZLEMENİZDA FAYDA VAR:

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemler haricinde başka yöntemler var mı? Elbette bulunmakta fakat geçerliliğini ve doğruluğunu kanıtlamış olduğunu söyleyemeyiz. Kocakarı reçeteleri olarak tabir ettiğimiz bazı reçeteler bu yöntemlerden bazılarını içermektedir. Örnek olarak herkes tarafından bilinen karbonatın dişleri beyazlattığı söylenmektedir. Eğer dişlerinizi beyazlatmak istiyorsanız kocakarı tabir edilen reçetelerle veya sağdan soldan duyduklarınız ile diş beyazlatmayı kesinlikle denemeyin. Zira bu şekilde bir davranışta bulunmanız, dişlerinizde geri dönüşü olmayacak kalıcı hasarlara sebebiyet verebilir.
Yukarıda bahsettiğimiz diş beyazlatma yöntemleri kesinlikle hamileler ve yeni doğum yapan kimseler uygulamamalıdır. Yapılan bir araştırma veya deney yoktur ama bu işlemleri yapanlar kesinlikle hamilelerin ve yeni bebek doğurmuş kişilerim bu işlemleri yaptırmamasını belirtmektedir. Ayrıca, diş beyazlatma seansları kişiden kişiye değişiklik göstermekle birlikte, herkeste aynı sürede sonuç vermeyebilir.

Kimisi bir seansta sonuca ulaşabilirken kimisi iki seansta bu sonuca ulaşabilir. Bunuda en iyi diş hekiminiz bilecektir. Diş beyazlatma sonrası 48 saat çok önemlidir. Kesinlikle asitli içeçecekler, şarap, çay, kahve vb gibi renkli içecekler içmemeli, hatta renk bıraktıracak renkli yemeklerde yememelisiniz. Bu konuya özen göstermeniz, diş beyazlatmanın olumlu sonuç vermesi için çok önemlidir. Yapılan diş beyazlatmalar genellikle 6 ay ve 2 yıl arasında sürekliliğini korumakta ve bu süreç kişiden kişiye göre değişmektedir. Ayrıca diş beyazlatma yapıldıktan sonra belli aralıklarla home bleaching dediğimiz yöntemi uygulayarak bakım yapmak size bahsedelen süreyi dahada arttıracaktır. Unutmayın sağlıklı gülüşlere sahip olmak sağlıklı ve beyaz dişlerden geçer.

Yorum yapın