Dindar Nesil Yetiştireceğiz Tartışması

Başbakan Recep Tayip Erdoğan önceki gün yaptığı grup toplantısında “Dindar Nesil Yetiştiriyoruz” Açıklamaları gündemi bir anda değiştirdin. Özellikle CHP ve bazı köşe yazarlarından gelen tepkiler üzerine Başbakan Erdoğan “Dindar nesil yetiştirmeyipte ne yapalım? Çocuklarımızın tinerci, anne babasına saygısız olmasınımı istiyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

Canım ülkemde Hiçbir sıkıntı olmasa bile kendi kendimize sıkıntı çıkartmakta üstümüze yok doğrusu. Bunun son örneğini Sayın Başbakanımız yaptı.

Peki “Dindar Nesil Yetiştiriyoruz” cümlesinde yanlış neydi?

Cümlenin kendisinden çok bu cümleye gelen tepkilere, Başbakanın verdiği cevapta yanlışlık var. Zira “Dindar nesil yetiştirmeleyimde çocuklarımız tinercimi olsun” cümlesinden şu sonuç çıkartıldı.

Dindar Olmayanlar tinerci olur!

Dolayısıyla kendini dindar olarak tanımlamayan kişiler bu söze haklı olarak tepki gösterdiler. Normal şartlarda ülkenin herkesimini, dincisi, dinsizi, etnik kökeni farklı olanı, olmayanı kuçaklaması gereken bir Başbakan’ın “dindar olmayanlar tinerci olur” anlamını taşıyan bu cümleyi kullanması neresinden bakılırsa bakılsın, yanlış bir cümle olmuştur.

Zira sayın Başbakan için bir zamanlar bu ülkede söylenen “Dindar Başbakan İstemezük” mealindeki sözler ne denli yanlış ve ayrımcılık içeriyorsa şimdi sayın Başbakan’ın sarf ettiği sözler aynı derecede yanlış ve ayrımcılık içeriyor.

Bir kişi (Bu başbakan Ya da sıradan bir insan olabilir) dindar olabilir. Kişisel yaşamını ona göre dizayn edebilir. Fakat dindar olmayan insanlar için küçümseyeci ifadeler kulanması Hiçbir şekilde kabul edilebilir bir durum değildir. Bunu yaptığında karşı tarafında onu dini inançları nedeniyle sorgulaması, küçümsemesi karşısında tek kelime söylemeye hakkı olmaz. Zira her iki taraf içinde bir diğerini dini inacıyla sorgulaması ayrımcılık tanımına girer.

Vel hasıl kendimize yapılmasını istemediğimiz şeyi, bir başkası için yapmamalıyız. Sayın Başbakanın yaptığı bu açıklama, bunca yıllık siyasi deneyimine yakışmadığı gibi, kendi davasınıda sekteğe uğratacak gereksiz bir açıklama olmuştur.

“Dindar Nesil Yetiştireceğiz Tartışması” üzerine 2 yorum
  1. Aslında malum olanın ilan edilmiş olmasına yada Başbakanın niyetini açıklamış olmasını olumlu bir gelişme olarak görüyorum. İleri demokrasi kisvesi altında yapmak istedikleri sadece dindarlığın önünü açmaktır. Keşke amaç ileri demokrasi olsaydı.

    ”Dindar yetiştirmeyelimde tinerci mi yetiştirelim” Bir ülkenin ”Başbakanı” bunu söylemiş olması o ülkenin müasır medeniyetler seviyesine ulaşmak istemediğini gösterir, zira Çağdaş devletler topluma inanç ve ideoloji benimsetmez, topluma adaleti, hoşgörüyü, sevgi ve saygıyı öğretir. Çağdaş devletler topluma dini ve ideolojik konularda tarafsız kalıp benımsettirmek amaçlı değil sadece bildilendirmek amaçlı kulanır. Kişi ister dindar, ister dinsiz veyahut istediği ideolojiyi benimser devlet buna karışmaz, sivil toplum örgütleri ve bireyler manevi inançlarını kendileri ayak tutar, isteyenlere hizmet verir.

    Gelelim Başbakanın ” Kişi hem dindar hemde çağdaş olamaz mı” sözüne. Gayet tabi kişiler hem çağdaş hemde dindar olabilirler ama devletler asla olamazlar. Çağdaş devletler dinleri referans almazlar, manevi hayatta dair konularda doğruyu ve yanlışı bireyin özgür iradesine bırakır. Çağdaş devlet ”Bu din doğrudur hepiniz gelin bu dine tabi olun” demez. Yani söylemek istediğim, syn Başbakan sizin bahsettiğiniz mevzu bireyler için geçerlidir, devletler için değil. Oysa siz ”Başbakan” sınız yani devleti yöneten biri olarak konuşuyor olmaktasınız. Bu çağdaş devlet anlayışına aykırı bir durumdur.

    Eğitim sistemi dinden arındırılmak isteniyorsa öncelikle M.Kemalin getirmiş olduğu Tevhidi Tedrisat kanunu yürürülüktek kaldırılmalıdır. Zira bu kanunda ” Devletten başka hiç kimse din belirleyemez vede öğretemez” hükmü yer almaktadır. Haliyle devlet vatandaşına dinini öğretmek zorunda kalıyor. %99 aynı dinden olan bir ülkede tabi ki o dine öncelik tanınmak zorunda kalınır. Aslında başbakanın vurguladığı mevzu Cumhuriyet tarihinden beri uygulanmaktadır, sadece malumun ilanı oldu.

    Cevapla
  2. ben her türlü destekliyorum başbakanımızı helal olsun dinden uzaklaşarak ne hallere düştük bize biz yapan dinimizdir ALLAH korkusu olmayan insandan her şey beklenir bunu iyi bilin ….

    Cevapla
Yorum yapın