Cilt kanserinde güneşin etkisi

Son yıllarda sıkça karşılaşılan kanser türleri arasında cilt kanseri ilk sırayı almaktadır. Genellikle yaz aylarında tatilcilerin dikkatsiz ve korunmadan güneşlenmesi ileride cilt kanseri riskini artırmaktadır. Kuşkusuz birçok insanın hayali istediği ten rengine sahip olabilmektir. Burada önemli olan husus bunun ne şekilde elde edildiğidir.

Cilt Kanseri

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar, güneş kremi kullanmayan hastaların cilt kanserine yakalanmalarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Birçok kişi kanserin tedavisi sırasında hayatını kaybetmekte ya da kalıcı izleri taşımaktadır. Cilt kanserleri arasında üç farklı tür dikkat çekmekte. Bunlardan ilki kanser hücrelerinin yavaş ilerlemesi nadiren organlara sıçramasıdır. Tedavi sırasında kullanılan ilaçlar, ileride kalıcı hasarların oluşumuna neden olmaktadır. Cilt kanserinde bilinen en etkili vaka ise Melanoma olarak adlandırılan kanser türüdür. Bu tür bir cilt kanseri vakasında tedavi çok zor olmakta ve birçok aşamada istenilen sonucu verememektedir. Kalıcı hasarların oluştuğu bu türde birçok hasta kaybı yaşanmaktadır.

Güneş ışınları tarafından yoğun ultraviyole ışınlarına maruz kalan kişiler cilt kanserinin yüksek risk grubu altındadır. Sıcak ve yoğun güneş ışınları altında bulunan kişiler özellikle orta ve üstü yaş grubu kanser dışında diğer sağlık sorunlarıyla da karşılaşabilirler.
Bir diğer sorun ise yoğun ve zararlı kimyasalların kullanımıdır. Bu kimyasallar en az güneş ışınları kadar etkili ve zararlıdır. Genetik olarak daha önce ailesinde bu ve benzeri bir hastalık bulunan kişilerin kansere yakalanma oranları daha yüksektir. Geçmiş döneme kadar kanserin etki grubu orta ve üst yaş iken günümüzde bu durum artan tatil alışkanlıkları nedeniyle daha genç nüfusu tehdit etmektedir.

Yorum yapın