Cep telefonu alırken dikkat edilmesi gerekenler

Teknoloji alanında en çok gelişen kategorinin kuşkusuz akıllı telefonlar olduğunu söyleyebiliriz. Gün geçtikçe gündeme gelen yeni marka akıllı telefonlar ve yeni özelliklerden dolayı birçok kullanıcının aklı karışmış olabilir. Bu karışıklığı ortadan kaldırmak amacıyla yazmış olduğumuz “Cep Telefonu Alma Kılavuzu” yazımızı keyifle okumanızı dileriz.

cep-telefonu

İşlemci Gücü

İşlemci özelliği bir akıllı telefon alırken dikkat etmemiz ilk kriterdir. Kullandığımız akıllı telefonun uzun ömürlü olmasının yanı sıra kullandığımız sürede hızını kaybetmemesini ve donma kasma gibi sorunlarla karşılaşmamasını istiyorsak doğru bir işlemciyi tercih etmeliyiz.

2.0 gHz ve üzeri işlemcilerin yanı sıra Exynos veya Snapdragon işlemcilerin MediaTek marka işlemcilere göre daha uzun süreli ve daha sorunsuz olduklarını görüyoruz. Buradan da anlayacağımız kadarıyla Snapdragon veya Exynos marka işlemciye sahip olan akıllı telefonlar bizi daha uzun süre götürecektirler.

RAM ve Dahili Hafıza

Akıllı cep telefonlarında kullanıcı sadece ön yüzde kullandığı uygulamaların çalıştığını sanır. Oysaki arka planda işletim sistemlerinin stabil ve güvenli çalışmasını sağlayan birçok sistem dosyası çalışmaktadır ve bunlar RAM in daha çabuk dolmasını sağlar.

RAM ayrıca kullandığımız uygulamaların tepkime sürelerini de etkiler. Düşük RAM li bir cihazda açacağımız uygulama daha geç devreye girer. Bir akıllı cep telefonu alırken RAM özelliğinin 2GB ve altı olmamasına özen göstermeliyiz.

Dahili Hafıza konusuna gelecek olursak indirdiğimiz uygulamaların neredeyse tümü akıllı telefonlarımızın dahili hafızasını işgal ederler. Hafıza kartına bir takım uygulama taşıma işlemi gerçekleştirilse dahi ana dosya dahili hafızayı işgal etmeye devam eder. Bu sebepten ötürü alacağımız akıllı cep telefonunda dahili hafıza minimum 16 GB ve üzeri olmalıdır.

Ekran-Kamera

Akıllı telefon alırken dikkat etmemiz gereken bir diğer kriter ise kamera konusu. Neredeyse kullanıcıların tümünün düştüğü bir hatadan bahsedelim. Akıllı cep telefonunun kamera kalitesi sadece MP oranıyla ölçülmemeli. Akıllı cep telefonlarında kullanılan kameralarda dikkat edilmesi gerekenler;

  • Kamera Lensi
  • Ekran Tipi
  • Diyafram Aralığı Değeri

Bu 3 kriter önemlidir.

  • Kamera Lensi

Kamera lensi konusunda en sık kullanılan marka olarak Sony lensleri tercih eden modellerde daha net fotoğraflar çekilebiliyor

  • Ekran Tipi

Ekran Tipi olarak SuperAmoled ve IPS LCD ekranlar kullanılmakta. SuperAmoled ekranların özelliği daha parlak bir görüntü sağlamasının yanı bataryanızı sıra daha uzun süreli kullanmanızı sağlar.

  • Diyafram Açıklığı

Diyafram Açıklığı değeri (f/x.x) rakamsal olarak ne kadar düşük olursa lensin içine almış olduğu ışık oranı daha büyük seviyelere ulaşır. Örnek vermek gerekirse Samsung Galaxy S7 modelinin diyafram açıklığı f/1.7 değerindedir, iPhone 6S modelinde ise diyafram açıklığı f/2.2 değerindedir. Bu değerlere bakacak olursak Samsung S7 modelinin daha düşük ışıkta daha net fotoğraflar çekebileceğini söyleyebiliriz.

Tasarım

Kullanıcıların bu konuda seçimleri kendilerine aittir. Tasarım konusunda kimi kullanıcı küçük ekranlı kimi kullanıcı büyük ekranlı akıllı telefon almayı tercih eder. Piyasada şu anda 4.7 inç ekran boyutunun altında bir akıllı telefon satılmamaktadır. Ayrıca 2015 yılında 4.7 inç ekran boyutu en ideal boyut seçilmiştir.

Akıllı telefonları çok sık kullandığımızdan avucumuzda ne kaybolmalı ne de avucumuzdan taşmalıdır. 5.2 inç ve 5.5 inç ekranlı modeller birçok kullanıcı tarafından sevilirler. Tablet, bilgisayar gibi diğer teknolojik aletleri kullanmak istemeyen ve akıllı telefonunda işlerini de yürüten kullanıcılar için 5.7 inçlik bir akıllı telefon büyük olsa dahi;

  • Office programlarını kullanma/düzenleme
  • Çok sık video izleme
  • Sıklıkla internette gezinme ve yoğun bir mail trafiğinin olması

Gibi özelliklerin rahatça kullanılmasında önemli bir faktördür.

Ayrıca satın alacağımız akıllı telefonun ne çok ince ne de çok kalın olmalıdır. Çok ince bir telefonu kavramakta sıkıntı yaşayacağımız gibi çok kalın bir cep telefonunu da kullanırken avucumuz ağrıtabiliriz.

Batarya

Akıllı telefon piyasasının çözülmez bir sorunu olan batarya konusu da akıllı cep telefonu belirleme kriterinde önemli bir etkendir. 1850 mAh – 5000 mAh aralığında batarya kullanan akıllı telefon seçiminde 2600 ve üzeri bir değerde seçim yapmamız günü ortalama bir kullanım ile kurtarabileceğimiz anlamına gelmektedir.

Ultra Güç Tasarruf Modu özelliği olan akıllı telefonlarda ise, telefon ekranı tamamen siyah-beyaz olur;

Arama – Mesajlaşma – Hesap makinesi gibi ana öğeleri kullanmamıza olanak sağlayarak şarjın acil durumlarda daha uzun süreli gitmesini sağlar.

 

Yorum yapın